Foto: Shutterstock
Gripas laiks ir klāt, bet nākas secināt, ka visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas tikai tad, kad klāt iesnas un klepus - tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Lai izvairītos no saslimšanas, svarīga ir savlaicīga profilaktisku pasākumu veikšana. Mēs piedāvājam apvienot patīkamo ar lietderīgo, dažādojot savu ēdienkarti ar gardiem un veselīgiem desertiem un dzērieniem, kuru pagatavošanai izmantotas krāšņākās un vērtīgākās ziemas ogas - dzērvenes.

Indiāņi lielogu dzērvenes izmantoja pārtikā, medicīnā un reliģiskajās ceremonijās. Košās ogas tika izmantotas arī kā sarkana krāsviela, sautējoša komprese brūcēm un pat asiņošanas apturēšanai, jo tām piemīt savelkoša un antibakteriāla iedarbība.

Dzērvenes ir vitamīniem bagātas, tās satur lielu daudzumu C vitamīna un daudz bioloģiski aktīvu vielu, piemēram, benzoskābi, hipūrskābi, kas palīdz ogas labi uzglabāt līdz pavasarim, nezaudējot labās īpašības un bagātīgo C vitamīnu. Pareizi glabājot, uzturvielas ogās uzglabājas pat 3-4 mēnešus.

Dzērvenes tiek uzskatītas par ļoti labu organisma attīrīšanas līdzekli. Ogās esošās bioloģiski aktīvās vielas kavē patogēno mikroorganismu iekļūšanu dažādos cilvēka audos un pasargā organismu no infekcijas slimībām.

Dzērvenēm piemīt antiseptiska, urīndzenoša un dziedējoša, kā arī temperatūru pazeminoša iedarbība. Plašais minerālvielu sortiments lielā mērā nosaka dzērveņu ārstnieciskās īpašības, tādēļ dzērvenes tiek izmantotas dažādu slimību ārstēšanai, kā pretdrudža līdzeklis, vitamīnu avots un slāpes remdējošs līdzeklis. Kālija sāļiem piemīt viegls diurētisks efekts un tie palīdz pie sirds - asinsvadu sistēmu, nieru slimībām un dažādiem vielmaiņas traucējumiem. Jods, mangāns un bors palīdz samazināt asinsspiedienu. Tautas medicīnā dzērvenes tiek izmantotas kā slāpes dzesējošs baktericīds, pretdrudža un tonizējošs līdzeklis, kas uzlabo garīgo un fizisko veiktspēju, palielina apetīti un stimulē pārtikas asimilāciju.

Dzērvenes satur pektīnus, kas veicina holesterīna samazināšanos un toksīnu izvadīšanu no organisma. Tajos esošie antioksidanti samazina kopējo slikto holesterīnu, bet paaugstina augsta blīvuma lipoproteīna līmeni asinīs, tas ir, labā holesterīna līmeni asinīs.

Par ārstniecības izejvielām tautas medicīnā tiek izmantotas ne tikai ogas, bet arī dzērveņu lapas. Saaukstēšanās slimību profilaksei un kā pretklapus līdzekli iesaka dzērvenes lietot kopā ar medu 1:1, var lietot dzērveņu sulu vai svaigas ogas - dzērvenes samaļ, pievieno medu un ēd pa ēdamkarotei pāris reizes dienā.

Svaigas ogas izmanto augsta asinsspiediena, vielmaiņas traucējumu, avitaminozes, samazināta kuņģa skābuma gadījumā. Visa auga novārījumu dzer pie elpas trūkuma, caurejas, grēmām, saaukstēšanās, anēmijas, reimatisma.

Dzērveņu jogurta želeja

Foto: Publicitātes foto
Iesaka
Rimi
veselīgas ēšanas kustības
Aikāgaršo
šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Dzērveņu ievārījums ar kanēli

Foto: Shutterstock
Dzērveņu ievārījums ar kanēli - gardums ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas sirsniņcepumi ar dzērvenēm

Foto: Vida Press
Mutē kūstoši sirsniņcepumi ar spirdzinošiem dzērveņu gabaliņiem, kuri noslēpušies aiz cukurotās garoziņas.

Lasīt vairāk

Veselīgais dzērveņu kompots

Visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas jau tad, kad klāt pirmās rudens iesnas un klepus. Un tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Saldenieces Ainas Mušas stends rudens tirdziņos ir ļoti iemīļots, jo blakus rindojas gan medus burciņas, gan svaigas lielogu dzērvenes un dažādi dzērveņu pārstrādes produkti.

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzputenis ar mannu

Foto: Shutterstock
Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.

Lasīt vairāk

Dzērveņu mērce

Foto: Shutterstock
Dzērveņu mērce - labs papildinājums dažādiem desertiem.

Lasīt vairāk

Pīrādziņi ar dzērvenēm - kā pie vecmāmiņas!

Foto: mosfood
Pīrādziņi ar dzērvenēm - tik mīksti un gardi, paši kūst uz mēles!

Lasīt vairāk

Spēcinošais brokastu piena kokteilis ar dzērvenēm un sēklām

Foto: iStock
"Vēlos padalīties ar savu brokastu recepti - ātri,viegli un ļoti garšīgi, kā arī veselīgi tiem, kas grib tievēt vai uzturēt sevi formā," stāsta receptes autore Ivita.

Lasīt vairāk

Veselīgais dzērveņu kokteilis

Foto: PantherMedia/Scanpix
Veselīgais dzērveņu kokteilis - domāts asinsvadu paplašināšanai un vispārējai imunitātes uzlabošanai.

Lasīt vairāk

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Foto: Shutterstock
Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!