Foto: Shutterstock
Kura sieviete gan nesapņo par slaidu, pievilcīgu figūru, bet tām dāmām, kurām šāda laime nav dabas dota, tā vien šķiet,– lai iegūtu ideālas auguma aprises, ir jāpieliek milzīgas pūles un pamatīgi sevi jāierobežo itin visā. Patiesībā, svara zaudēšana nav neiespējamā misija, un, ļoti iespējams, pietiks jau ar to vien, ka pārņemsi pāris veselīgus ieradumus, kas vairumam slaido sieviešu šķiet ikdienišķi un pašsaprotami.

Tādēļ šoreiz atklāsim 10 veselīgus un, cerams, arī tev noderīgus portāla "Kitchenmag" speciālistu ieteiktus ieradumus, kas palīdz slaidām sievietēm saglabāt labu formu un piesaistīt jūsmīgus vīriešu skatienus.

Ēd regulāri un kontrolē porciju lielumu

Foto: Shutterstock

Visiem zināma patiesība ir tā, ka, lai nekaitētu savai figūrai, jāēd bieži un mazām porcijām. Arī dietologi ir vienisprātis ar slaidām sievietēm, kuras izvēlas ieturēt maltītes 5-6 reizes dienā: brokastis, pirmās uzkodas, pusdienas, otrās uzkodas un vakariņas. Atkārto, līdz atceries to kā mantru!

Uztura speciāliste Inga Pūce iedrošina, ka, pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, drīkst ēst arī pēc sešiem vakarā, taču ne pārmērīgi daudz. Svarīgākais šajos izsalkuma brīžos izvēlēties vieglākus ēdienus un našķus, piemēram, dārzeņus, piena produktus un rīsus, griķus vai makaronus. Kartupeļus labāk ēst dienas pirmajā pusē, jo vakarā tie organismam būs par smagu. Un pirms došanās gulēt nevajadzētu ēst vismaz divas stundas.

Šajā rakstā vari uzzināt, kādi ir populārākie ar uzturu saistītie mīti un iepazīties ar uztura speciālistes komentāriem, kas palīdzēs viest skaidrību un kliedēt ne vienu vien nepamatotu pieņēmumu.

Ja tu nespēj kontrolēt apēsto porciju lielumu, vienkārši iegādājies tuvākajā trauku vai saimniecības preču veikalā glītas, nelielas bļodiņas, kuru izmērs atbilst vienai veselīgai maltītei.

Dzer pietiekami daudz ūdens

Pietiekams izdzertā ūdens daudzums arī ir viens no slaida ķermeņa saglabāšanas priekšnosacījumiem. Vidēji cilvēkam diennaktī ir jāizdzer aptuveni 1,5 litri tīra ūdens. Tam ir jākļūst par veselīgu ieradumu katrai slaidas figūras tīkotājai, jo ūdens palīdz aktivizēt vielmaiņu, stabilizē gremošanas trakta darbību, nostiprina imunitāti, mazina apetīti, kā arī izvada no organisma šlakvielas un toksīnus, kas rodas tauku dedzināšanas procesā.

Uzreiz pēc pamošanās ieteicams izdzert glāzi silta ūdens, pēc tam veikt ierastās ikrīta higiēnas procedūras un izdzert vēl vienu glāzi. Tikai pēc tam vēlams ēst brokastis. Kuņģis ir izskalots un ūdens nonācis zarnās – tas palīdzēs atlikušo dienu justies možākam. Un šis "Viņa" raksts atklāj, ka ir vēl vesela virkne iemeslu, kādēļ katru rītu būtu ieteicams sākt ar ūdens glāzi

Lai vieglāk sevi disciplinētu izdzert vajadzīgo ūdens daudzumu, uzstādi viedtālrunī mobilo aplikāciju, kas konkrētos laikos tev atgādinās, ka jau atkal jāizdzer kārtējā glāze ūdens.

Esi aktīva

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ne reizi vien ir dzirdēta frāze, ka kustība – tā ir dzīvība. Ja gribi būt slaida, tad šo frāzi ne tikai jāatceras, bet tai ir jākļūst par tavas dzīves moto. Protams, dažreiz drīkst arī paslinkot, bet tas var būt tikai atsevišķs izņēmuma gadījums, nevis ikdienas norma.

Paturi prātā, ka slaidas sievietes brīvajā laikā negulšņā dīvānā, ēdot čipsus, bet cenšas piekopt aktīvu dzīvesveidu, gan apmeklējot trenažieru zāli, jogas nodarbības, slēpojot, snovojot, dejojot vai vienkārši pastaigājoties svaigā gaisā.

Izvēlies veselīgas uzkodas

Lai saglabātu slaidumu, ir svarīgi izvēlēties pareizos našķus ēdienreižu starplaikos. Ledusskapi jāatbrīvo no neveselīgām un nevērtīgām ātrajām uzkodām, trekniem vai pārlieku saldiem produktiem un baltos miltus saturošiem ēdieniem. Aizmirsti arī par čipsiem, burgeriem un citiem neveselīgiem ēdieniem, tāpat arī par ātro uzkodu ēstuvēm.

Par to, kā pārvarēt kāri pēc našķiem mēs rakstījām jau iepriekš, sniedzot noderīgus padomus, ko atradīši šeit.

Vislabāk kā našķus izmanto nesaldinātus dabīgos jogurtus, svaigus un žāvētus augļus, riekstus, mājās gatavotus dārzeņu čipsus un pilngraudu burgerus no zināmām izejvielām.

"Sadraudzējies" ar dārzeņiem

Katras sevi cienošas un slaidas sievietes ēdienkartē noteikti ir liels daudzums dažādu dārzeņu, jo tie ir ne tikai veselīgi, bet arī garšīgi un labi remdē izsalkumu. Dārzeņos ir daudz vitamīnu, kā arī svarīgu mikro un makroelementu, organisko skābju un šķiedrvielu, kas nodrošina sāta sajūtu.

Dārzeņu stendam noteikti vajadzētu kļūt par pirmo vietu, uz kurieni tu dodies, ienākot veikalā vai tirgū. Ņem vērā, ka īpaši vērtīgi ir zaļie dārzeņi un zaļumi.

Gatavo ēdienu pareizi

Foto: Shutterstock

Slaidas sievietes māk ne tikai pareizi iepirkties, bet arī ēdienu pagatavot tā, lai vērtīgais nepārvērstos par kaitīgo. Ja gribi, lai ēdiens ir veselīgs un produkti nezaudē uzturvērtību, tos nevajadzētu cept eļļā, bet gan būtu ieteicams labāk sautēt, vārīt vai grilēt.

Izgulies

Ļoti svarīga ir pilnvērtīga atpūta, tāpēc gulēt jāiet vismaz 1–2 stundas pirms pusnakts un miegam jāatvēl vismaz 7-8 stundas. Tas nav nekāds izdomājums, bet zinātniski pierādīts fakts, ka līdz diviem naktī organisms izstrādā melatonīnu, un šis hormons atbild par ātru vielmaiņu, skaistumu un veselību. Ja ejam gulēt vēlāk, tad šis hormons neizstrādājas, tāpēc vairojas nogurums, ko gribas mazināt ar saldumiem un citiem neveselīgiem, pārlieku daudz cukuru saturošiem produktiem, kas ilgākā laika posmā rezultējas svara pieaugumā.

Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka miegs ir būtisks vielmaiņas procesiem. Ja neguli pietiekami, tad noteikti palēnināsies vielmaiņa. Cilvēkiem, kas nepietiekami izguļas, vielmaiņa palēninās pat par vairākiem procentiem. Jau rakstījām, ka miegs ietekmē arī to, cik daudz kaloriju cilvēks dienā uzņem, proti, cilvēki, kas mazāk guļ, vairāk apēd.

Reizēm sevi palutini

Foto: gratisography

Slaidām sievietēm ir izveidojies noteikts dzīves ritms, kura pamatā ir veselīgi ieradumi. Kā atalgojums ieguldītajam "darbam" ir pievilcīgs spoguļattēls un jūsmīgi apkārtējo skatieni, kas, protams, vēl vairāk motivē pareizi ēst un nodarboties ar sportu. Bet tas nenozīmē, ka dažreiz nevar atļauties arī kādu vaļību un atkāpšanos no izstrādātā režīma. Ja tas notiek reizi nedēļā, nevis kļūst par ikdienas ieradumu, tad figūra no tā necietīs, vienīgi jābūt gribasspēkam pēc visatļautības atkal sevi disciplinēt un atgriezties pie ierastā, veselīgā ikdienas režīmā. Atceries – liekais svars nerodas un arī nepazūd vienas dienas laikā.

Sagatavo ēdienu savlaicīgi

Ar gribasspēku vien nepietiks, lai "nenorautos" uz kādu neveselīgu produktu vai neplānotu ēdienreizi. Lai tā nenotiktu, ēdiens ir jāsagatavo jau iepriekš, lai to varētu paņemt līdzi uz darbu vai treniņu. Tad tev nevajadzēs remdēt mokošo izsalkumu ar hotdogiem, hamburgeriem vai citu uz ātru roku iegādātu neveselīgu uzkodu. Jaunajā gadā ēdienreižu plānošanai un iepriekšējai sagatavošanai vajadzētu kļūt par obligātu veselīgā dzīvesveida ieradumu, kas noteikti tev palīdzēs sasniegt vēlamo rezultātu.

Iekļauj ēdienkartē 'superfūdus'

Foto: Shutterstock

Slaidās sievietes noteikti arī vairāk piedomā pie tā, lai iekļautu ēdienkartē produktus, kas teju vai plīst no vērtīgu vitamīnu, minerālvielu un citu veselīgu sastāvdaļu pārbagātības.

Produktus, kas var lepoties ar īpaši augstu uzturvērtību, dēvē par 'superfūdiem' jeb unikāliem produktiem, kas ļauj saglabāt veselību, jaunību un izdziedināt slimības. Tādi ir, piemēram, spināti, brokoļi un kaņepju sēklas, kas satur pat vairāk olbaltumvielu nekā tāds pats daudzums gaļas. Vairāk uzzināsi šajā rakstā.

Tādēļ ņem piemēru no slaidajām sievietēm un arī liec savā iepirkumu groziņā mellenes, keila kāpostus, kvinoju, čia sēklas, godži ogas, avokado, brokoļus, greipfrūtus, lēcas, pupiņas, riekstus un tumšo šokolādi.

Lai izdodas!

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!