Foto: Shutterstock

Lai mati būtu skaisti un veseli, ar labu šampūnu un citiem matu kopšanas līdzekļiem vien nebūs gana. Par matu veselību, kas, protams, iet roku rokā ar to mirdzumu un veselīgu izskatu, vispirms jārūpējas no iekšienes, proti, ar pārtiku uzņemot visas matiem nepieciešamās vērtīgās vielas. 10 produktus, kurus noteikti vērts iekļaut savā ēdienkartē, ja tev rūp savu matu izskats, apkopojis portāls "Change Health".

Burkāni

Burkāns ir viens no bagātīgākajiem un pieejamākajiem A vitamīna (precīzāk bēta karotīna, no kura organismā veidojas A vitamīns ) avotiem uzturā. Tas vajadzīgs normālai tauku dziedzeru darbībai un kolagēna sintēzei organismā, kas liek matiem kļūt stiprākiem un elastīgākiem.

Rieksti

Riekstos ir daudz kā matu, tā visa organisma veselībai svarīgo polinepiesātināto taukskābju, cinka un E vitamīna. Šo vielu trūkums var novest pie matu trausluma un pastiprinātas izkrišanas.

Spināti

Dzelzs, bēta karotīns, folijskābe un C vitamīns, ar ko bagātīgi spināti, palīdz uzturēt veselus matu folikulus jeb maisiņus un galvas ādu. Šīs vielas arī regulē tauku dziedzeru darbību, kuru taukainais sekrēts, pārklājot matus, kalpo kā dabas dots balzams un pasargā stiebrus no apkārtējās vides kaitīgiem faktoriem.

Jūras veltes

Matus veido olbaltumvielu šķiedras, līdz ar to olbaltumvielu trūkums uzturā ātri vien atspoguļojas to izskatā. Jūras veltes, īpaši austeres, satur daudz olbaltumvielu un arī matiem svarīgā cinka. Olbaltumvielas ir galvenais matu būvmateriāls, savukārt cinks vajadzīgs to stiprībai un normālai tauku dziedzerīšu darbībai.

Olas

Ja jau runājam par olbaltumvielām, kur tad bez olām! Tās turklāt satur ne tikai olbaltumvielas, bet arī citas matu veselībai būtiskas vielas: cinku, selēnu, sēru, dzelzi un B grupas vitamīnus. Šis vērtīgo vielu kokteilis stiprina matu struktūru, paātrina to augšanu, veicina kolagēna sintēzi, padarot matus stiprus un elastīgus.

Foto: Shutterstock

Lasis

Lasis, tāpat kā citas treknās jūras zivis, ir bagātīgas ar olbaltumvielām, D vitamīnu un polinepiesātinātajām omega 3 taukskābēm – visas šīs vielas nepieciešamas matu augšanai, stiprībai un elastībai. Omega 3 taukskābes, kuras svarīgas normālai tauku dziedzeru darbībai, pasargā matus no mitruma zaudēšanas.

Jogurts

Jogurts ir labs kalcija avots, bet kalcijs ir svarīgs ne vien kaulu, bet arī nagu un matu veselībai. Jogurts satur arī olbaltumvielas, D un B5 vitamīnu, kas piedalās matu pigmenta veidošanā un gādā par dzīvīgu to toni.

Mežrozītes

C vitamīns ir lielākā mežrozīšu glabātā bagātība, kas ir neaizvietojams asinsvadu veselībai. Bet, jo labāka asinsrite, jo labāk tiek pabarotas matu saknes un veselīgāki aug mati.

Putnu gaļa

Putnu gaļa ir ne vien labs olbaltumvielu avots, bet arī nodrošina organismu ar cinku un dzelzi. Šie elementi ir būtiski matu struktūras stiprināšanai un trauslu matu atveseļošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!