Foto: Shutterstock

Bakalaura vai maģistra darba nodošana un aizstāvēšana, problēmas privātajā dzīvē, darba pienākumu pildīšana un citas sadzīviskas situācijas ikdienā vairumam sagādā ne vienu vien stresa situāciju. Izrādās šādās situācijās var palīdzēt ne tikai lēna ieelpa un izelpa, bet arī pāris pārtikas produkti. Portāls huffingtonpost.com apkopojis divpadsmit mums visiem pieejamus produktus, kura sastāvā esošās vielas palīdzēs vieglāk pārdzīvot stresa situācijas.

Svaigi dārzeņi un salāti

Protams, daudz vilinošāks stresa situācijās šķiet čīzburgers vai šokolādes kūkas gabaliņš, bet daudz vērtīgāki būs svaigi dārzeņi un salāti, piemēram, spināti. Spināti satur folijskābi, kas palīdz saglabāt mieru un kļūt mierīgākam. Kādā ASV universitātes pētījumā konstatēts, ka studenti, pusdienās ēdot svaigus salātus, jutušies mierīgāki un līdz ar to arī enerģiskāki visu turpmāko dienu. Svaigu zaļumu lietošana sekmē priecīgāku un mierīgāku noskaņojumu arī nākamajai dienai.

Foto: stock.xchng

Tītara gaļa

Lai arī ikdienā putnu gaļas izvēlē priekšroka tiek dota vistas gaļai, tomēr stresa situācijās ieteicams lietot tieši tītara gaļu. Arī tītara gaļa satur daudz vērtīgas vielas, tai skaitā aminoskābes, olbaltumvielas, kas rada nomierinošu iedarbību.

Foto: Shutterstock

Auzu pārslas

Ne velti vecmāmiņas pirms svarīgiem skolas pārbaudījumiem vienmēr ir teikušas, ka brokastīs jāēd auzu pārslu putra, domājot par enerģijas un spēka pieplūduma nodrošināšanu. Šim padomam ir pamatota patiesība, jo auzu pārslās esošie ogļhidrāti palīdz smadzenēm piegādāt serotonīnu, kas regulē spēju organismam saglabāt mieru un līdzsvaru. Tāpēc ielāgo, ka auzu pārslu lietošana ir vērtīga arī stresa pārņemtās dienās.

Foto: Shutterstock

Jogurts

Jogurtu ieteicams lietot ne tikai tad, kad nepieciešams atjaunot zarnu trakta darbību, arī stresa pārņemtās dienās jogurts var būt pateicīgs līdzeklis, lai kontrolētu mūsu emocijas un neļautos stresa situācijām. Tā kā jogurts satur arī kalciju un olbaltumvielas, tad nav iemeslu tam, kāpēc šo produktu neizvēlēties savā ēdienkartē. Tikai ņem vērā, ka ir svarīga jogurta kvalitāte. Centies izvēlēties dabisku jogurtu bez ķīmisku vielu piemaisījumiem un krāsvielām, tādā veidā pozitīvie ieguvumi būs daudzkārt lielāki.

Lasis

Tas jau vairs nav nekāds noslēpums, ka lasis ir ļoti vērtīgs produkts, jo tas satur omega-3 taukskābes, taču izrādās lasi ieteicams lietot ne tikai šo īpašību dēļ. Eksperimenta rezultātā studenti, kas bija ēduši lasi, jutās daudz mierīgāki, kamēr citi atzinās par emocionalitāti un stresa radītajām pazīmēm. Pietiks ar vienu laša filejas gabaliņu, lai pēc maltītes baudīšanas organisms raidītu pareizos signālus par miera un līdzsvara saglabāšanu.

Foto: Shutterstock

Mellenes

Mellenes ir slavēts produkts redzes uzlabošanai, taču šī pētījuma rezultāti liecina, ka ogas uzlabo arī reakciju stresa situācijās. Zinātnieki mellenes raksturo kā ogas, kuru sastāvā esošās vielas burtiski apkaro stresa situācijas un ļauj cilvēkam atbrīvoties no spriedzes.

Foto: Shutterstock

Pistācijas

Kurš gan nav piedzīvojis situāciju, kad nevar pārstāt grauzt sālītās pistācijas? Lai arī stresu varētu radīt doma, ka ir apēsta jau paciņa šo sālīto riekstu, patiesībā tie palīdz nomierināties, un varbūt tieši tāpēc tie tiek izvēlēti par našķi spraigas filmas skatīšanās laikā. Pateicoties rieksta čaulām, kas ir jānoloba, šī nodarbe, līdzīgi kā tamborēšana un adīšana, nomierina cilvēku. Pistācijās esošās vielas palīdz samazināt akūtu stresu, pazemina asinsspiedienu un sirdsdarbības ātrumu, tāpēc arī šo produktu ieteicams izvēlēties attiecīgās situācijās.

Foto: Shutterstock

Tumšā šokolāde

Tumšās šokolādes nozīmīgums un vērtība ir vēlreiz apstiprināta, jo pāris gabaliņi šī rūgteni saldā našķa patiesi nāk par labu stresa situācijām. Pētījumā pierādīts, ka tumšā šokolāde regulē stresa līmeni, jo kakao palīdz pazemināt asinsspiedienu un uzlabot asinsriti. Un kurš gan nezina to, ka tumšā šokolāde ir unikāla arī ar to, ka tā izdala laimes hormonus? Vai vajag vēl kādu iemeslu tumšās šokolādes tāfelītes iegādei? Tikai ņem vērā, ka tas nenozīmē vajadzību apēst veselu šokolādes tāfelīti – pietiks ar pāris gabaliņiem.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mandeļu piens

Ja rieksti nav tava primārā izvēle, izmēģini riekstu pienu, jo tā garša ir apbrīnojami garda – salda, sulīga un patīkami riekstaina. Mandeļu piens tiek pagatavots no krietna daudzuma mandelēm, tāpēc visas vērtīgās vielas ir diezgan koncentrētas, līdz ar to šis produkts ir vēl iedarbībāks attiecībā uz organisma nomierināšanu. Šis piena produkts satur daudz D vitamīna, kas ir svarīgs laimes sajūtas hormoniem, līdz ar to, mandeļu piens noteikti jāiekļauj savā sarakstā, ja gaidāmas stresa pārņemtas dienas.

Foto: Shutterstock

Sēklas

Ķirbju un saulespuķu sēklas satur ļoti daudz magnija, kas palīdz regulēt emocionālo stāvokli, tāpēc tās līdzīgi kā riekstus, ir pat ļoti ieteicamas lietot uzturā. Par magnija nepieciešamību organismā jau kādu laiku ir apstiprināti pierādījumi, ka tas palīdz mazināt depresiju, nogurumu un vieglu aizkaitināmību.

Foto: Shutterstock

Avokado

Avokado auglis ir ļoti, ļoti vērtīgs vitamīnu un barības vielu avots, kuru ieteicams uzturā ieviest ikvienam, bet jo īpaši tiem, kam jāsadzīvo ar stresu. Pētījumā tika veikts eksperiments, pusdienu maltītei pievienojot pusi no avokado, un, kā liecināja rezultāti, visi tā ēdāji atzinās par vēlmi ēst mazāk pēc pāris stundām. Šajā gadījumā tas tika attiecināts uz cilvēkiem, kas stresa situācijās mēdz ēst vairāk, nekā ierasts, tāpēc avokado izmantojumam tik tiešām ir vērtīgs ieguldījums.

Foto: Shutterstock

Indijas rieksti

Viena paciņa indijas riekstu satur 11% no cinka ieteicamās dienas devas, kas ir gana liels rādītājs, ņemot vērā to, ka cinkam ir būtiska loma stresa situāciju mazināšanā. Eksperimenta dalībnieki, kas lietoja indijas riekstus, piedzīvoja ievērojami mazākas garastāvokļa svārstības un emocionālo trauksmi, tāpēc arī šo produktu zinātnieki ierindojuši pie vērtīgajiem konkrētajās situācijās.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!