Ērkšķogas, stiķenes, krizdoles – tie ir tikai daži apzīmējumi gardajām lauku odziņām, ko bērnībā gan zaļas, gan saldas un gatavas ēdām, stāvot pie adatainā krūma. Izrādās, ka tajās netrūkst labu un veselībai derīgu vielu.

Konsultē Eva Kataja, veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste un bloga "Dabigsuzturs" veidotāja

Ērkšķogu lielākais pluss ir to šķiedrvielu saturs, īpaši tad, ja ēdam tās ar visām mizām un sēkliņām. Jo biezākas mizas un vairāk sēkliņu, jo dāsnāks šķiedrvielu pienesums. Tas palīdz uzlabot vielmaiņu un gremošanu, kā arī attīrīt organismu, piemēram, pēc medikamentu lietošanas. Ne līdz galam gatavās ērkšķogās šķiedrvielu būs vēl vairāk, bet pavisam zaļas ogas nevajadzētu ēst, jo šāda slodze gremošanai var būt par lielu, kas var beigties ar caureju.

No vitamīniem un minerālvielām, ērkšķogās visvairāk ir C vitamīns, taču to sastāvā ir arī citi vitamīni un minerālvielas mazākos daudzumos. Glāzē ērkšķogu ir apmēram 60 miligrami C vitamīna un 270 miligrami kālija. Ogas, kas atrodamas vai ikkatrā dārzā, satur arī B grupas vitamīnus un karotīnus, vara sāļus, kāliju, fosforu, dzelzi, mangānu, cinku un citas minerālvielas. Ērkšķogas satur arī dažādus antioksidantus, kam ir liela nozīme labas veselības uzturēšanā. Piemēram, to sastāvā ir arī antocianīns, kas palīdz cīņā ar vēzi, novecošanu, iekaisumu un neiroloģiskām problēmām.

Tautas medicīna iesaka ērkšķogas pret aptaukošanos, ēdot tās 3–4 nedēļas un paralēli lietojot mazkaloriju produktus.

Ērkšķogu ēšanai nekādu nosacījumu nav – tās var ēst visi, skaidro uztura speciāliste. "Pārspīlējot ar apēsto daudzumu, pastāv liela iespēja tikt pie nepatīkamām sajūtām vēderā un šķidras vēdera izejas, tāpēc labāk ar mēru. Kilogramu vienā piegājienā nemēģiniet apēst. Ērkšķogas var vārīt zaptēs, kā arī saldēt. Veselībai vērtīgāks variants noteikti būs saldēšana."

Ērkšķogu sulu iesaka lietot aknu un zarnu slimību ārstēšanai, bet ērkšķogu lapu tēja palīdz novērst menstruālā cikla traucējumus.

Ērkšķogas mēdz dēvēt arī par ziemeļu vīnogām, jo tās satur fruktozi, kas ir vajadzīga organismam, bet pārmērīgā daudzumā veselībai var būt arī kaitīga. Tomēr diez vai iespējams tik daudz ērkšķogu apēst. Jāpiebilst, ka salduma dēļ ērkšķogas arī bieži izmanto mājas vīna gatavošanai, jo tā garša ir tuvākā vīnogu vīnam.

Saspiestas ērkšķogas vai to sulu var izmantot veselīgas maskas pagatavošanai, galvenokārt sausas sejas ādas barošanai un balināšanai.

Lūk, vēl daži ieteikumi, kā izmantot stiķenes!

Ko konservēt brīvdienās? Ievārījumu receptes dažādām ogām

Foto: Shutterstock

Jūlija vidus mūs lutina – ar joni varam sākt jaunus konservēšanas darbus, lai sarūpētu gardāko sveicienu no vasaras ziemai. Šoreiz par to, kādus ievārījumus ir īstais brīdis iekonservēt no ogām, kas nu jau ir tik gatavas, lai droši varētu likt burkās.

Lasīt vairāk

Ērkšķogas ziemai – kara laika receptes no Vāczemes

Foto: Shutterstock

Pašlaik ir īstais laiks, kad konservēt ērkšķogas. Tās ir vislabāk konservējamās ogas, jo tās gatavo un uzglabā ziemai negatavas.

Lasīt vairāk

Skābeni saldas un ar asumiem – ērkšķogas un to audzēšana dārzā

Kurš gan nepazīst ērkšķogas – kuplo krūmu ar pūkainām, skābeni saldām odziņām! Taču tikai retais zina, ka šī daudzgadīgā ogulāja dzimtene ir kalnaini apvidi. Zem zaļajām un mīkstajām lapiņām paslēpušies tikpat zaļi vai nedaudz sārti, apaļi bumbuļi. Runā, ka visgardākās ir tās ogas, kas tiek ēstas tieši no krūma. Tomēr gardēdim būs jāuzmanās, lai pret asajiem ērkšķiem nesaskrāpētu rokas.

Lasīt vairāk

Garšīgai vasarai būt! 31 recepte katrai augusta dienai

Foto: Shutterstock

Vai varat iedomāties, ka tuvojas jau augusts? Šķiet, vēl nesen domājām par to, ko garšīgu nobaudīt jūlijā, kā teju mēnesis jau ir riņķī un jādomā par to, kā tvert visu, ko mums sniegs augusts. Pēc kā garšos mūsu augusts? Tie noteikti būs dārzeņi, kuriem vēl pieķērušās zemes kripatas – no lauka atnesti jaunie kartupeļi, garšīgi kabači, no kuriem pagatavot pankūkas un pildītas laiviņas, tomāti, kuri no gatavības teju sprāgst pušu, tikai, lai tiktu sagatavoti bezgalīgās salātu variācijās.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu un aveņu želejievārījums

Recepte: Signe Meirāne. Nesen uzzināju, ka vīramātes visnemīlamākais ievārījums agrāk esot bijis ērkšķogas ar avenēm, ko viņas mamma gatavojusi vienmēr. Tā kā es tādu no savas bērnības spilgti neatceros vai vismaz neatceros ar nevēlamām atmiņām, man gribējās pamēģināt, kas tad tur tik nevēlams ir. Pagatavoju, bet uzreiz sapratu, ka negribu, lai ērkšķogu mizas paliek ievārījumā, jo man vienkārši neiet kopā maigās avenes un rupjās ērkšķogu mizas. Tāpēc tās izberzu caur sietu un pagatavoju ar avenēm. Jāsaka, ka garša ir lieliska, un ceru, ka arī vīramātei patiks, jo te vairs pa muti nemaisīsies ērkšķogas, bet tikai kraukšķīgie aveņu kauliņi.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu un banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ērkšķogu un banānu ievārījums noderēs gan pankūkām, gan maizītēm, gan tortēm un kūkām.

Lasīt vairāk

Ko konservēt septembrī? Ievārījumi, sīrupi un dārzeņu salāti

Foto: Shutterstock

Pārdomājot, ko konservēt septembrī, tā vien gribas skandināt veco teicienu - rudentiņis bagāts vīrs. Kārumnieki joprojām var paspēt savārīt kādu ievārījumu. Lai atvieglotu gatavošanu un arī lai saimniekotu taupīgāk, var sagatavot visdažādākos dārzeņu salātus un zupu, un sautējumu sagataves. Var izvārīt pikantas mērces, ar kurām papildināt visdažādākos gaļas ēdienus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!