Foto: Shutterstock
Pastāv uzskats, ka veselīgs uzturs ir dārgs prieks, tomēr tas nemaz tā nav, ja iemācies rīkoties ar ģimenes budžetu tik meistarīgi, ka no veikalu plauktiem tavā somā nonāk gardi un veselīgi, bet lēti pārtikas produkti. Gada vēsajos mēnešos, kad svešzemju dārzeņi un augļi maksā dārgi, turklāt neizceļas ar tām labākajām garšas īpašībām, bet ir vēlme ēst veselīgi, būs īpaši noderīgi uzzināt, ar kuriem priduktiem būtu ieteicams dažādot savu ziemas sezonas ēdienkarti.

Mēs, iedvesmojoties no "KitchenMag", "WbMd" un pašmāju speciālistu padomiem, nākam tev talkā ar astoņu veselīgu un vienlaikus lētu produktu sarakstu, ar kuriem vērts papildināt savu ikdienas uzturu, lai "plānāks" kļūtu tavs tauku slānītis nevis naudasmaks.

Griķi

Foto: Shutterstock

Eiropa nekad nav izpratusi mūsu lielo mīlestību pret grauzdētiem griķiem, jo citur Eiropā šis produkts netiek lietots uzturā, tāpēc visiem šķiet dīvaini, ka, esot prom no dzimtenes, mēs tik ļoti ilgojamies pēc griķiem.

Ja tev šķiet, ka mums ierastie, katrā veikalā nopērkamie griķu putraimi ir vienkārši griķi, tādi, kādi tie sastopami dabā, tad tā nav tiesa. Izrādās šie griķi ir tā saucamie grauzdētie griķi, bet nepārstrādāti griķi ir gaišā, pelēcīgā/smilšu krāsā un tiem nepiemīt mums ierastajam produktam raksturīgā riekstu piegarša.

Griķi ir īsts brīnumprodukts, kura sastāvā ir gan vitamīni, gan minerāli, gan citas vērtīgas vielas. Griķu putraimi ir ne tikai garšīgi, bet arī lēti un apgādā organismu ar krietnu enerģijas devu un nodrošina ilgstošu sāta sajūtu. Tā ir lieliska piedeva visdažādākajiem ēdieniem. Ja gribi uzsākt diētu, tad noteikti iekļauj savā ēdienkartē arī griķus. Lētas un demokrātiskas griķu receptes atradīsi šeit.

Auzu pārslas

Foto: Shutterstock

Ne tik senā pagātnē veselīgās auzas tika uzskatītas par nezāli. Vēl 18. gadsimtā kāds angļu rakstnieks auzas raksturoja šādi: "Produkts, kuru Anglijā dod zirgiem, bet kurš Skotijā pabaro cilvēkus". Tomēr ar laiku situācija mainījās, un nu vairs neviens neņemsies apstrīdēt, ka, pateicoties augstajai uzturvērtībai, auzu pārslas ir ļoti noderīgs ēdienkartes papildinājums – īpaši šobrīd, kad daudzi apņēmušies cīnīties ar ziemā uzkrātajiem liekajiem kilogramiem.

Auzās ir daudz šķiedrvielu, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs un sirdsslimību risku. Tās stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī tauku daudzumu ķermenī zema glikēmiskā indeksa dēļ, kas ir labi diabētiķiem un palīdz veselīgi samazināt svaru, kā arī ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Auzas ir koncentrēts uzturvielu avots, jo satur magniju, cinku, dzelzi, kāliju, B1 vitamīnu, kalciju, E vitamīnu un augstas kvalitātes proteīnus.

Vispareizāk uzsākt dienu būtu ar auzu pārslu biezputru. Tās gatavošanas paņēmienu ir tik daudz, ka variācijas ir teju bezgalīgas. Putrai vari pievienot medu, augļus, ogas, sēkliņas vai citas piedevas. Ieteicams izvēlēties nevis ātri pagatavojamās auzu pārslas, bet gan parastās vai pilngraudu. To gatavošana aizņems 10-15 minūtes, bet rezultātā organismā nonāks vairāk vērtīgo vielu, kas nebūs pazudušas apstrādes procesā.

Šeit meklē veselīgu auzu pārslu našķu receptes, bet šeit atradīsi interesantu pieredzes stāstu, kā, griķu diēta var palīdzēt ielīst vecajos džinsos.

Ūdens

Foto: Shutterstock

Cilvēka organismā ir aptuveni 72 procenti ūdens. Tā kā dienas laikā organisms nepārtraukti patērē šķidrumu, ir ļoti būtiski to regulāri atjaunot, un vislabāk to darīt, dzerot tīru ūdeni. Ūdens ir jādzer regulāri, jo brīdis, kad sākat izjust slāpes, jau norāda uz to, ka organismā ir sākusies dehidratācija.

Tīrs ūdens ir neatņemama jebkuras diētas sastāvdaļa. Universāla formula optimālam šķidruma daudzumam ir 30 mililitri ūdens uz vienu kilogramu svara. Tāpat universāls un drošs ieteikums būtu dienas laikā izdzert vismaz divus litrus šķidruma, no kuriem vismaz 1–1,5 litrus veido tīrs ūdens. Tā ir optimālā deva, kas noregulēs vielmaiņu, paātrinās metabolismu un attīrīs organismu no šlakvielām un toksīniem. Ja esi uzsākusi kādu diētu, bet rezultāta nav, tad jāsāk aizdomāties, vai dienā izdzer pietiekami daudz ūdens. Jebkurš dietologs tev pateiks, ka ūdens nepietiekamība organismā ir pirmais šķērslis ceļā uz vēlamo rezultātu.

Turi ūdens pudeli visu laiku pa rokai, lai šķidruma dzeršana kļūtu par ieradumu. Vēlams dzert nevis ledus aukstu, bet gan istabas temperatūras ūdeni.

Ja tev ūdens īsti negaršo, uzlabo tā garšu, pievienojot piparmētru, citronu, svaigus gurķus, medu vai jebko citu. Tas būs pat veselīgāk, jo uzņemsi arī minerālvielas un vitamīnus.

Šeit vari uzzināt, kādas ir četras pazīmes, kas liecina par akūtu ūdens trūkumu.

Lēcas

Foto: Shutterstock

Lēcas varbūt ir mazāk lietots produkts nekā citi pākšaugi, bet, tās noteikti vajadzētu iekļaut ēdienkartē. Lēcas satur ļoti daudz organismam un arī vielmaiņai nepieciešamo vitamīnu, minerālvielu, kalciju, kāliju, magniju, dzelzi, fosforu, kā arī nepiesātinātās taukskābes omega-3 un omega-6.

Portāls "WebMd" informē, ka kādā pētījumā ir pierādīts, – lēcas pazemina holesterīna līmeni asinīs un nogulsnēšanos asinsvadu sieniņās, kā arī sirdslēkmes risku. Izrādās, ka tiem, kuri lēcas ēd vismaz četras reizes nedēļā, ir par 22 procentiem mazāks koronārās sirds slimības risks nekā tiem, kuri lēcas lieto uzturā retāk kā reizi nedēļā.

Regulāra šī produkta lietošana normalizē arī kuņģa un zarnu trakta darbību, kā arī stiprina imunitāti. Tai pat laikā lēcas ir sātīgas, bet diētiskas, jo 100 g produkta satur tikai 111 kilokalorijas, tādēļ šo produktu vajadzētu obligāti iekļaut ēdienkartē, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Lēcu receptes ēdienkartes dažādošanai atradīsi šeit.

Olas

Foto: Shutterstock

Olas ir veselīgs un barojošs produkts, kas ir jāiekļauj jebkuras diētas ēdienkartē. Tās ir ne tikai sātīgas, bet satur arī 12 organismam nepieciešamas aminoskābes. Olas ir vērtīgs olbaltumvielu avots visiem, bet īpaši tiem, kas nodarbojas ar sportu un fitnesu.

Arī profesors Anatolijs Danilāns uzskata, ka olas ir "labais zēns" – vērtīgs, veselīgs, asinsvadus stiprinošs produkts! Protams, nevajag ēst desmit olas dienā. Attiecībā uz tām – gluži kā ar jebkuru citu produktu – jāievēro mērenība, bet vienu vai divas olas gan var pilnīgi droši ēst kaut katru dienu.

Citus gastroenterologa, Rīgas Stradiņa universitātes profesora Danilāna uzskatus par veselīgu ēšanu un dzīvošanu, uzzināsi šajā "Rutks.lv" rakstā.

Lai iemācītos olas pagatavot arī mazāk ierastos veidos, iedvesmu meklē šeit.

Zivis

Foto: Shutterstock

Zivis ir ļoti veselīgs un vērtīgs produkts. Ja esi nolēmusi uzsākt diētu, tad šīm zivīm ir noteikti jābūt ēdienkartē, jo to sastāvā ir vērtīgas uzturvielas – olbaltumvielas – kā galvenais aminoskābju avots, kas nodrošina organisma pamatfunkcijas, polinepiesātinātās omega-3 taukskābes, kas cilvēka organismā tiek izmantotas bioloģiski aktīvu vielu veidošanai un ir absolūti neaizstājamas ikdienas uzturā. Šīs taukskābes organismā, atšķirībā no daudzām citām taukskābēm, pašas neveidojas.

Ieturot diētu, zivs gaļa ir īpaši ieteicama, jo to mūsu organisms ātri pārstrādā, turklāt 100 grami šī produkta satur 18–25 g olbaltumvielu, bet tajās ir maz kaloriju un krietni mazāk tauku nekā lielākajā daļā citas gaļas.

Pateicoties arvien jauniem pierādījumiem par zivju produktu labvēlīgo ietekmi uz sirds un asinsvadu veselību, tiek ieteikts vismaz divas ēdienreizes nedēļā iekļaut zivs. Lai saņemtu iespējami lielu omega-3 taukskābju sniegto labumu veselībai, daļa ekspertu iesaka pat trīs reizes nedēļā uzturā lietot zivis.

Tirgū un veikalos šobrī ir atrodams visai plašs zivju piedāvājums, lai katrs varētu atrast savai rocībai atbilstošāko izvēli, Ļoti gardi var pagatavot arī pavisam lētās reņģes un butes, kas ziemas sezonā ir īpaši treknas un gaļīgas.

Lai zivs vērtīgums nepazustu, to ir pareizi jāsagatavo – ieteicams vārīt, tvaicēt, grilēt vai cept cepeškrāsnī.

Gardu zivju ēdienu receptes meklē šeit.

Banāni

Foto: Shutterstock

Banāni ir viens no fiziski aktīvu cilvēku iecienītākajiem augļiem. Ar tiem lieliski var remdēt izsalkumu pirms treniņiem, jo garšīgais un saldais auglis dod enerģiju, piešķir možumu un nodrošina lielisku garastāvokli. Tas nav izdomājums, jo banāni satur gan daudz vitamīnu un triptofānu, kas organismā sintezē laimes hormonu – serotonīnu. Ja ieturi diētu, tad neaizmirsti par šo brīnišķīgo augli, kurā ir optimāls sastāva un kaloriju balanss. Tā kā šie augļi tomēr satur pietiekami daudz cukura, tad nebūtu ieteicams tos ēst dienas otrajā pusē.

Uztura speciāliste Eva Kataja piekrīt, ka banāni ir lielisks produkts, kas var kalpot gan kā uzkoda, gan arī papildināt maltīti. Tie ir saldi (viens vidējs banāns satur ap 15 gramiem cukura), taču satur arī šķiedrvielas, C un B6 vitamīnus, mangānu, kāliju, magniju un citas minerālvielas mazākos daudzumos. Tāpēc nebūtu gudri tos noniecināt tikai tāpēc, ka cukura daudzums ir liels. Tomēr, ja ir vēlme samazināt svaru, tad gan nevajadzētu ēst vairākus banānus dienā – ar vienu būs gana.

Esam sagatavojuši bagātīgu banānu recepšu izlasi, ko atradīsi šeit.

Kāposti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Parastos galviņkāpostus pēdējā laikā cenšas izkonkurēt brokoļi, ziedkāposti un Briseles kāposti. Ja tomēr tu seko savai figūrai, bet nevēlies lieki tērēt naudu, tad neignorē galviņkāpostus, kuri sastāva ziņā ne par mata tiesu neatpaliek no saviem dārgākajiem "radiniekiem". Lieto kāpostus gan svaigā veidā, gan skābētus, jo tie satur C, PP vitamīnus, kā arī cinku un dzelzi .

Turklāt kāposti satur arī ievērojamu daudzumu kalcija, kā arī A vitamīnu, kas palīdzēs acu gaišumam un redzes asumam. Labā ziņa ir tāda, ka kalcijs kāpostos saglabājas, gan ēdot tos svaigā veidā, gan arī termiski apstrādātus.

Turklāt kāposti ir īsts tievētāju sapnis, jo tajos ir ļoti maz kaloriju, bet liels daudzums K vitamīna un vielu, kas palīdz asinsrecei.

Ko tad pagatavot no brangas kāpostgalvas? Var sākt ar svaigajiem vai skābētajiem salātiem, kas patīkami kraukšķēs starp zobiem. Ja izlemts, ka kādu laiku atteiksies no gaļas, tad no kāpostiem sanāks ļoti gardas veģetārās karbonādes un kotletes. Vienkāršākā variantā ceturtdaļās sagrieztus kāpostus vari apliet ar eļļu, apkaisīt ar garšvielām un – krāsnī iekšā. Tiem, kuri vēlas ko sātīgāku par salātiem vai kuriem vienkārši nepieciešams sasildīties pēc garas pēcpusdienas pastaigas, iesakām savārīt prāvu katlu ar kāpostu zupu.

Gardas kāpostu receptes atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!