Foto: Shutterstock
Dabas atmošanās rit pilnā sparā. Ar ko lai palutina savu organismu aprīlī – tīrības un spodrības mēnesī? Protams, ka ar bērzu vai kļavu sulām un pirmajiem svaigajiem zaļumiem. Vairāk dārzeņu un augļu, mazāk – desu, konfekšu un konservu. Vairāk kustību un aktivitāšu svaigā gaisā, mazāk – sēdēšanas pie datora vai gulšņāšanas pie televizora.

Un tad nebūs jāsūdzas par pavasara nogurumu, nespēku vai depresiju. Jo nogurums un depresija no tā jau arī rodas, ka piesārņojam savu organismu ar neveselīgu pārtiku un par maz kustamies. Tiklīdz uz šķīvja parādās vairāk zaļumu un krāsainības, arī dzīvē atgriežas spirgtums, jutekliskums un kaisle.

Aprīlis ir lielais tīrīšanas mēnesis. Spožajiem saules stariem laužoties caur logu stikliem, kļūst skaidrāk saskatāms, kuros stūros būs nepieciešama pamatīgāka uzkopšana. Atbrīvošanās no krāmiem, spodrināšana un tīrīšana notiek gan mājās, gan darbā.

Arī mūsu organismā turpinās lielā revīzija. Kā palīdzēt tam ātrāk attīrīties?

Nav labāka organisma attīrītāja par ūdeni. Tāpat kā dabā, arī cilvēka ķermenī tas savāc un aizskalo visus sārņus un drazas, kas gadās tam ceļā. Enerģijai un mundrumam vēlams katru rītu iesākt ar glāzi vai divām tīra ūdens, kam var pievienot nedaudz citrona sulas un karotīti medus, dienas tālākajā gaitā izdzerot vēl vairākas glāzes tīra ūdens. Aprīlī, kad ir sulu laiks, daļu ūdens var aizstāt arī ar bērzu vai kļavu sulām.

Mēneša sākumā – līdz 7. aprīlim – un mēneša beigās – no 22. līdz 30. aprīlim – Mēness būs dilstošs, kas ir ļoti labvēlīgs laiks visām attīrošajām procedūrām un diētām, kas paredzētas ātrākai organisma attīrīšanai un liekā svara zaudēšanai. Arī pretcelulīta un taukus dedzinošie pasākumi šajā laikā būs efektīvāki.

Mēneša vidū, laikā no 7. līdz 22. aprīlim, Mēness augs, un šajās dienās organisms būs vairāk orientēts uz krāšanu un taupīšanu. Tas nozīmē, ka viss apēstais uzreiz ies labumā, un tas, kā būs apēsts par daudz, ļoti ātri pārvērtīsies liekajos tauciņos. Tāpēc tiem, kuri vēlas notievēt, šajās dienās jābūt īpaši uzmanīgiem.

Lūk, ieskats šī mēneša atslodzes dienās, kā arī dažas veselīgas receptes iedvesmojošākiem mirkļiem virtuvē un slaidākam viduklim!

Banānu, zemesriekstu sviesta un rīsu piena smūtijs

Foto: DELFI

Jāatzīst, ka neesmu no tiem cilvēkiem, kas smūtijus aizrautīgi dzertu katru dienu – ja vien ir tāda iespēja, priekšroku dodu svaigi spiestajām sulām vai saldējuma kokteiļiem. Taču šis vienkāršais blendētais dzēriens patīkami pārsteidza – izteikti banānīgs, ar riekstu pēcgaršu un rīsu piena saldumu.

Lasīt vairāk

Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru

Foto: Publicitātes attēls

Viegla maltīte kā ikdienai, tā svētku reizēm, kad jāpabaro viesi ar ko interesantu un rokās paņemamu. Ja gadās, ka bērni pārnāk no skolas izsalkuši, šī būs īstā maltīte, ar ko viņus ātri pamielot, jo gatavošana aizņems vien 10 minūtes. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem

Foto: DELFI

Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviesta.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots risoto ar puraviem un kale kāpostu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Risoto ir ļoti gards ēdiens, bet reizēm no gatavošanas attur tas, ka rīsi visu laiku uz pannas ir jāmaisa. Tāpēc šis būs lielisks variants, kā kaut mazliet paslinkot – saliec visas sastāvdaļas katliņā un ļauj visu padarīt cepeškrāsnij!

Lasīt vairāk

Tikai trīs sastāvdaļas – pankūkas bez miltiem

Foto: DELFI

Pankūkas, pankūkas, pankūkas! Kuram gan tās negaršo? Bet reizēm nākas palauzīt galvu – piemēram, ja kādam ēdienkartē liegti milti. Labā ziņa – tādēļ nav jāatsakās no šīs brīnišķīgās brīvdienu rīta baudas! Internetā atradām recepti pankūkām, kuru pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas, turklāt to sastāvā nav ne miltu, ne cukura! Nekavējāmies izmēģināt, izbaudījām un tagad iesakām arī citiem!

Lasīt vairāk

Siltie griķu, kukurūzas un zaļo zirnīšu salāti

Foto: Shutterstock

Sildoša un ārkārtīgi vienkārša maltīte pusdienām vai vakariņām – silti griķi ar kukurūzu un zaļajiem zirnīšiem. Maltīti pasniedz bļodiņās un garnē ar melnajām olīvām un lociņiem.

Lasīt vairāk

Veselīgs našķis – burkānu čipsi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami čipsi, kurus ēst kopā ar krējuma mērci. Čipsiem asāku garši piešķirs peri peri garšvielu maisījums ar sāli, taču tā vietā var izmantot arī melnos piparus un jūras sāls graudiņus.

Lasīt vairāk

Veģetārais pupiņu sautējums

Foto: DELFI

Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.

Lasīt vairāk

Lēcu salāti ar ķirštomātiem, spinātiem un sarkano sīpolu

Foto: Shutterstock

Mīkstu zaļo lēcu salāti ar svaigiem ķirštomātiem, svaigām spinātu lapām un kraukšķīgu sarkano sīpolu. Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte veģetārām pusdienām vai piedeva vakariņām.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar balzamiko etiķa mērci

Foto: Shutterstock

Viegli apcepti laša filejas gabaliņi ar saldskābu balzamiko etiķa mērci. Vienkārša, veselīga un ātri pagatavojama recepte pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar tomātiem, gurķiem un pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, veselīgi un ātri pagatavojami salāti vieglām pusdienām. Kuskuss būs lieliska bāze gardiem salātiem, kurus papildinās tomātu, gurķu un pētersīļu svaigums. Bet spirgtumu piedos svaigi spiestā citronu sula.

Lasīt vairāk

Brokoļu un laša sacepums

Foto: Shutterstock

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Kama putra ar ogām un jogurtu

Foto: Publicitātes attēli

Veselīgo kamas biezputru var vārīt arī kā debesmannā ar sulu. To saputo un pasniedz ar jogurtu un ogām. Recepti piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!