Foto: Shutterstock

Avenes ir gluži kā maza, sarkana dabas aptieciņa, jo satur lielu daudzumu bioloģiski aktīvu vielu, cukuru, miecvielu, mikroelementu, ēterisko eļļu, vitamīnu, un turklāt, kas nemaz tik bieži ar veselīgām lietām negadās, tās ir arī ļoti gardas. Šoreiz vairāk par to, kas avenēs veselīgs, kā tās labāk lietot uzturā un kādus veselības ieguvumus sagaidīt.

Konsultē Eva Kataja, veselības centra Vivendi uztura speciāliste un bloga "Dabigsuzturs" veidotāja

Nieka 100 grami aveņu satur aptuveni 52 kilokaloriju un 12 gramus ogļhidrātu, no kā seši grami ir organismam nepieciešamās šķiedrvielas, kas uzlabos gremošanu. Tas ir diezgan iespaidīgs daudzums, turklāt avenēs ir arī daudz C vitamīna – 100 gramos būs jau vairāk nekā trešdaļa no dienā nepieciešamā daudzuma.

Tās satur arī gana daudz citu vitamīnu un minerālvielu kā mangānu, magniju, dzelzi un folskābi. Avenes ir lielisks antioksidantu avots. Ja ir vēlme palielināt uzturā antioksidantus, tad priekšroka jādod tumši rozā avenēm, jo dzeltenajās avenēs šo savienojumu ir mazāk. Visvairāk antioksidantu teorētiski būtu jābūt meža avenēs, un aromāta ziņā tās noteikti ir pārākas. Par antioksidantiem vairāk lasiet šeit.

Foto: F64

Avenes būtu ļoti vēlams iekļaut uzturā un tās nudien ir vērtīgs produkts, taču priekšroku dodiet tām ogām, kuru audzēšanā nav izmantoti pesticīdi, iesaka uztura speciāliste.

Avenes var arī sakaltēt – gan pašas ogas, gan lapiņas – un dzert tējas veidā. Tas noderēs pie saaukstēšanās gadījumiem, kā arī ikdienā dzerto tēju dažādošanai.

Paštaisīta aveņu zapte arī ir variants kā saglabāt ogas vēlākam laikam, taču vērtīgāk būs, ja ogas vienkārši sasaldēsiet. Cukuru jau mēs tāpat uzņemam gana daudz.

Izmantošana mājas aptieciņā

Foto: Shutterstock

Aveņu lapas un ogas kā jau minēts, būs labs palīgs cīņā ar saaukstēšanos. To uzlējumu var lietot kā sviedrējošu, pretdrudža un augšējo elpceļu iekaisumu dziedējošu līdzekli.

Padoms! Ņem divas ēdamkarotes žāvētu ogu vai sasmalcinātu lapu un aplej ar glāzi karsta ūdens. Dzer karstu vai siltu. Ja slimība pārsteigusi un nogāzusi no kājām, vēlams šādu tēju dzert trīs līdz četras reizes dienā. Ar šo uzlējumu var skalot arī rīkli, ja iekaisis kakls.

Avenēm ir arī pretiekaisuma iedarbība, tādēļ tiem, kam vērojamas dažādas ādas problēmas, iekaisumi un pinnes, ieteicams ēst avenes svaigā veidā.

Aveņu uzlējumu tautas medicīnā lieto arī pret caureju – ņem četras ēdamkarotes sasmalcinātu, kaltētu lapu, ko aplej ar divām glāzēm karsta ūdens un vāra 10 līdz 15 minūtes. Nokāš. Uzlējumu lieto pa pus glāzei četras reizes dienā.

Aveņu tēju iesaka dzert arī reizēs, kad sāp galva vai ir paaugstināts stress, jo tai ir nomierinoša iedarbība.

Aveņu ogu uzlējumu jādzer arī masalu slimniekiem.

Savukārt visiem, kas ir veseli un vēlas tādi palikt, iesakām tieši tagad saēsties labi daudz gardo ogu.

Lūk, dažas idejas, kā tās pagatavot arī gardos ēdienos.

Rabarberu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Spēcinošs rīta kokteilis ar rabarberiem, avenēm un mazu gabaliņu bietes. Smūtijam izmanto mīļāko augu pienu, piemēram, auzu vai rīsu. Bet ja tie nevilina, kokteilis būs gards arī ar govs pienu.

Lasīt vairāk

Banānmaize ar avenēm un mellenēm

Nedaudz salda brokastu maize ar vieglu ogu skābumu – tas pateicoties avenēm un mellenēm. Baudi ar tasi kafijas vai ar dažādiem garnējumiem - krēmsieru, ricotta sieru, banāniem, ogām, apelsīna šķēlēm un daudz ko citu.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes un aveņu siera kūciņas

Foto: Shutterstock

Gards, maigs un gaisīgs našķis, kas greznos jebkuru svētku galdu. No dotā produktu daudzuma iznāk apmēram 16 mazas kūciņas, taču diezin vai kāda paliks neapēsta, jo saldā un skābā balanss ir tik kārdinošs, ka grūti atturēties no papildporcijas.

Lasīt vairāk

Sagatavo vakarā, blendē no rīta – smūtiju gatavošanas paņēmiens steidzīgajiem

Foto: Shutterstock

Blendētais kokteilis, kuru jau pavisam droši arī latviski saucam par smūtiju, ir lieliska brokastu alternatīva. Taču, lai cik ātri arī to būtu pagatavot, savas minūtes aizņem augļu un ogu sagatavošana – sagriešana, nomizošana un nomazgāšana. Tāpēc, lai ietaupītu laiku no rītiem, sastāvdaļas vari sagatavot jau iepriekšējā vakarā.

Lasīt vairāk

Ūdens ar avenēm un vanilīnu

Foto: Shutterstock

Izmanto aveņu laiku un pagatavo burvīgi atsvaidzinošo ūdeni ar avenēm un vanilīnu.

Lasīt vairāk

Aveņu putas ar vīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pieaugušo ballītes deserts, jo aveņu krēmam pievienots gan salds sarkanvīns, gan liķieris. Pēc krēma sakulšanas deserts uzreiz jāpasniedz.

Lasīt vairāk

Vasarīgais tiramisu ar zemenēm un avenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Divas klasiskas lietas satiekas vienā gardā desertā – tiramisu. Aukstais deserts atsvaidzinās, bet vīnā izmērcētie dāmu pirkstiņi piešķirs maltītei jautrāku noskaņu. Baudi kopā ar to pašu vīnu, kuru izmantoji gatavojot!

Lasīt vairāk

Aveņu tornīškūkas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Katra saldummīļa sapnis – kārtainas kūciņas, kas tā vien kusīs mutē! Kraukšķīgi maigā kārtainā mīkla kusīs mutē kopā ar aveņu ievārījumu un putukrējumu, bet cukura glazūras saldums kompensēs tā trūkumu vidējā kūciņas kārtā.

Lasīt vairāk

Šokolādes un aveņu glazūrkūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja prāts nesas uz nelielu pagrēkošanu, tad šīs gardās šokolādes un aveņu glazūrkūciņas būs tieši laikā. Saldo šokolādes garšu patīkami atsvaidzinās gardais pārsteigums kūciņas vidū – aveņu ievārījums.

Lasīt vairāk

Zebras kūka ar avenēm

Cepot zebras kūku, ir atsevišķi jāsamaisa gaišā aveņu mīkla un atsevišķi šokolādes mīkla. Pirms mīklas pamīšus lej kūkas formā pārliecinies, ka krāsns ir sakarsusi, plauktiņš cepšanai novietots cepeškrāsns vidū. Mīklas būs jālej ļoti veikli, bez pauzēm. Noliec abas mīklas cieši blakus kūkas formai un izvēlies divus vienādus kausiņus mīklas liešanai (apmēram 150 ml).

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes un aveņu kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kūkas vizuālā pievilcība ir tik kārdinoša, ka ir grūti turēties pretī tās pagatavošanai. Šķiet, šis ir tas gadījums, kad arī nevajag pretoties, par to būs pārliecināts katrs, kurš izmēģinās šo recepti.

Lasīt vairāk

Meža veltes un gardumi tavā virtuvē

Foto: Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva

Lai pagatavotu veselīgu maltīti, nav nepieciešams iegādāties dažādus importa augļus vai rūpnieciski ražotus pārtikas produktus, jo daudzas vitamīniem un uzturvielām bagātās dabas veltes ir atrodamas tepat – mūsu valsts mežos un laukos. Gan ogas, gan sēnes un pat zaķskābenes var kļūt par vienu no taviem TOP produktiem, kas attiecīgi pagatavotas priecēs kā acis, tā garšas kārpiņas, nemaz nerunājot par veselības uzlabošanu.

Lasīt vairāk

Melleņu - aveņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Melleņu - aveņu ievārījums ar kanēli pagatavojams 30 minūtēs.

Lasīt vairāk

Aveņu sīrups

Foto: Shutterstock

Aveņu sīrups - ārstniecības līdzeklis un kārotākais našķis ziemā.

Lasīt vairāk

Avenes - tavs palīgs skaistāka ķermeņa iegūšanai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bioloģiski aktīvo vielu komplekss, kas atrodams avenēs un piešķir tām rubīnsarkano krāsu, sargā pret intensīva treniņa laikā izraisītiem muskuļu bojājumiem un samazina to sāpīgumu, ziņo portāls express.com.uk.

Lasīt vairāk

Aveņu – biezpiena kokteilis

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, gards un veselīgs aveņu – biezpiena kokteilis brokastīm.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar nektarīniem un aveņu mērci

Foto: Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi salāti vasarīgām brokastīm vai vakariņām. Kūpinātas vistas vietā droši vari izmantot arī cepeškrāsnī ceptu vistu - ja no iepriekšējās dienas vakariņām palicis pāri!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!