Foto: PantherMedia/Scanpix

Teju katrs no mums zina, ka cukuru saturoši produkti ir veselībai kaitīgi un to lietošanu uzturā vajadzētu ierobežot. Gadījumā, ja tomēr nespēj rast gribasspēku, lai atteiktos no šokolādes batoniņa, ko regulāri notiesā pēc pusdienām, un pārtrauktu našķēties ar smalkmaizītēm pie rīta kafijas, iepazīsties ar interneta veselības žurnāla myprotein.com apkopoto informāciju par kaitējumu, ko organismam nodara pārmērīga cukura lietošana, un iemesliem, kāpēc no tā patiesi ir vērts atteikties reizi un par visām reizēm.

Cukurs un diabēts

Nav noslēpums, ka pasaulē strauji pieaug saslimstība ar cukura diabētu. Kā zināms, to bieži vien ierosina liekais svars, kas, savukārt, lielākajā daļā gadījumu rodas neveselīga uztura un fizisko aktivitāšu trūkuma dēļ. 

Lai cilvēka organisms darbotos pilnvērtīgi, tam ir nepieciešama enerģija. To nodrošina ogļhidrātu, tauku un olbaltumvielu uzņemšana. Visvairāk cilvēka organisms ikdienā uzņem ogļhidrātus, kas bagātīgi atrodami pamatproduktos, uz ko balstās mūsu ēdienkarte. Pēc ogļhidrātu uzņemšanas tie gremošanas procesu rezultātā tiek sašķelti līdz glikozei, kas nonāk asinsritē un nodrošina cukura līmeņa paaugstināšanos, kā rezultātā jūtam enerģijas pieplūdumu.

Glikoze ir svarīgākais enerģijas avots, kam jāspēj iekļūt organisma šūnās, ko, savukārt, nodrošina insulīns jeb aizkuņģa dziedzera hormons, kas piedalās dažādos ar enerģiju saistītos procesos. Savukārt, ja insulīna organismā nav pietiekamā daudzumā, glikoze nevis iekļūst šūnās, bet gan paliek asinīs, un tajās attiecīgi ceļas cukura līmenis. Tātad, cukura diabēta pamatā ir daļējs vai pilnīgs insulīna trūkums.

Lai nodrošinātu pakāpenisku enerģijas izdalīšanos organismā, ikdienas ēdienkarti nepieciešams veidot no saliktajiem ogļhidrātiem, kas uzturēs vienmērīgu cukura līmeni asinīs, kā arī vēlams ierobežot miltu izstrādājumus, ātrās uzkodas, saldumus un gāzētus, saldinātus dzērienus, kuru regulāra lietošana uzturā var cieši korelēt ar diabēta attīstīšanos, brīdina mediķi.

Vairāk informācijas par produktiem tūlītējai pašsajūtas uzlabošanai lasi šeit!

Kariess un zobu emaljas noārdīšanās

Mūsu ēdienkarte lielā mērā ietekmē arī zobu un smaganu veselību. Uzņemot cukuru un vienkāršos ogļhidrātus saturošus produktus, mutes dobumā vairojas baktērijas, kas savukārt veicina kariesa attīstīšanos un zobu emaljas noārdīšanos. Lai cik pašsaprotams šis apgalvojums arī nebūtu, pētījumi liecina, ka lielākā daļa cilvēku pēc saldumu lietošanas zobus neiztīra, kas ilgtermiņā ievērojami pasliktina zobu veselības stāvokli.

Vairāk informācijas par produktiem, kas, savukārt, ir labvēlīgi mutes dobuma veselībai, lasi šeit!

Foto: Shutterstock

Aptaukošanās

Nereti mēdzam uzskatīt, ka lieko svaru ierosina treknu produktu lietošana uzturā. Patiesībā krietni lielāku kaitējumu mums nodara cukurs – klīniskos pētījumos apstiprināta tā saistība ar aptaukošanos, krietni pārsniedzot taukvielu korelāciju ar pieņemšanos svarā. Tāpat secināts, ka tieši pārmērīgs cukura patēriņš ir galvenais bērnu liekā svara ierosinātājs.

Paaugstināts risks saslimt ar ļaundabīgiem audzējiem

Augsts cukuru saturošu produktu patēriņš ilgtermiņā ir saistīts ar atsevišķu ļaundabīgu audzēju tipu veidošanos – tas var izraisīt olnīcu, barības vada, aizkuņģa dziedzera vēzi un citus tā paveidus.

2002. gadā veiktā pētījumā, analizējot gan dzīvnieku, gan cilvēku veselības stāvokli atklāts, ka aizkuņģa dziedzera vēža attīstībā ievērojama loma ir glikozes ietekmei uz vielmaiņas procesiem.
Pētījumā piedaloties aptuveni 90 000 sieviešu 18 gadu garumā, 180 pētījuma dalībniecēm tika diagnosticēts minētais audzējs, mediķiem šo tendenci skaidrojot ar ēdienkartē regulāri dominējošajiem cukuru saturošajiem produktiem.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Organisma novecošana

Veicot dažādas analīzes un pētījumus, secināts, ka, strauji paaugstinoties cukura līmenim organismā, kā arī to regulāri uzņemot pārmērīgā daudzumā, organismā straujāk notiek tā šūnu novecošana, tam nespējot cīnīties ar brīvo radikāļu ietekmi.

Vairāk informācijas par produktiem, kas paātrina organisma novecošanos, lasi šeit!

Kuņģa un zarnu trakta mikrofloras disbalanss

Kuņģa un zarnu trakta mikroflorai ir vitāli svarīga nozīme ne tikai gremošanas procesu darbības nodrošināšanā, bet arī kopējā organisma veselības stāvoklī. Valdot tās disbalansam, kā apgalvo mediķi, ievērojami paaugstinās cilvēka iespējamība saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Uzturā lietojot pārmērīgi daudz cukura, var pasliktināties arī organisma imunitāte, gremošanas procesu darbība un attīstīties iekaisuma procesi, tādējādi ievērojami krītoties cilvēka dzīves kvalitātei kopumā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sirds un asinsvadu saslimšanas

Tieši kardiovaskulārās saslimšanas ir izplatītākais nāves iemesls pasaulē, to upuru skaitam strauji pieaugot. Kā zināms, sirds un asinsvadu slimības korelē arī ar diabētu, palielinātu holesterīna līmeni, lieko svaru un paaugstinātu asinsspiedienu, minētajām kaitēm esot savstarpēji saistītām.

Vairāk infiormācijas par produktiem, kas stiprina sirds veselību, lasi šeit!

Atmiņas un jaunas informācijas apguves spējas pasliktināšanās

Kā izrādās, cukuru saturošu produktu lietošana uzturā ietekmē arī mūsu garīgās spējas. Atsevišķos pētījumos secināts, ka, ēdienkartē regulāri iekļaujot saldumus, miltu produktus, gāzētus dzērienus un ātrās uzkodas, pasliktinās cilvēka atmiņa, kognitīvie procesi un spēja apgūt jaunu informāciju. Prāta spēju uzlabošanai, savukārt, ieteicams lietot Omega-3 taukskābes.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!