Foto: Shutterstock
Jaunā gada solījumu un plānu sarakstā tradicionāli pirmo vietu ieņem solījums pašam sev – sākt nodarboties ar sportu, kā arī pareizi un veselīgi ēst. Tiesa, nereti kareivīgais noskaņojums kaut kur izplēn un par savu apņemšanos tiek aizmirsts. Ja piederi pie tiem cilvēkiem, kuri tomēr neizturēja un pameta sporta nodarbības, taču tomēr vēl joprojām vēlas notievēt, tad ir nepieciešams vismaz pareizi un veselīgi ēst. Tieši tāpēc treneris un zīmola "4F" vēstnieks Kristaps Ence atklāj piecas kļūdas, kuras pieļauj gandrīz visi iesācēji saistībā ar pareiza uztura veidošanu.

Kļūda Nr.1: Pareizs uzturs – tā ir vienkārši diēta. Ence teic: "Tas ir nepareizs uzskats. Tie, kas tā domā, krīt uz diētām ar ārkārtēji zemu kaloriju līmeni (mazāk par 1000 kcal dienā) vai mono-diētām, piemēram, ābolu vai kefīra diētu jeb kad tu visas nedēļas laikā lieto vienus un tos pašus produktus. Protams, cilvēks ātri to pārtrauc, jo viņam kļūst slikti." Tomēr pareiza uztura mērķis nav svara samazināšana. Jāiegaumē, ka nedrīkst uzsākt radikālas diētas. Tāpat kategoriski nav ieteicams pieturēties pie diētām, kuras iesaka cilvēki, kas nav speciālisti – draudzenes, nepazīstami cilvēki sociālo tīklu grupās un tā tālāk, – ar tām var nopietni nodarīt kaitējumi savai veselībai. "Labākajā gadījumā šādas diētas izrādīsies vienkārši bezjēdzīgas un svars nāks atpakaļ, kas arī ir ļoti bēdīgi, jo cilvēks vairākas nedēļas mocīja sevi badojoties."

Kļūda Nr.2: Pareizs uzturs – lai samazinātu svaru. Veselīgs uzturs nepieciešams, lai uzturētu labā stāvoklī savu veselību. "Veselīga uztura galvenais mērķis – pasargāt sevi no sirds asinsvadu un endokrīno slimību, locītavu un mugurkaula slimībām, ko izraisa liekais svars. Tāpat kā sports, pareizs uzturs ir veselības garantija, un svara samazinājums, vai pareizāk sakot, svara normalizēšana ir tikai patīkama blakusparādība."

Kļūda Nr.3: Pāriešanu uz superēdieniem un nesaprātīgiem maltīšu plāniem. "Par superproduktiem sauc eksotiskus produktus – čia sēklas, godži ogas un visu pārējo, kas ir grūti izrunājams, nesaprotams pēc garšas, ģeogrāfiski grūti pieejams un dārgs. Šādu pārtiku bieži iesaka "Instagram" blogeri – viņi piedāvā ļoti sarežģītas receptes, piemēram, pudiņu no čia sēklām, plātsmaizi ar godži ogām un visu tādā pašā garā, turpretim vienkāršas un veselīgas receptes ir ļoti grūti atrast." Rezultātā šķiet, ka pareizs uzturs ir kaut kas tāds, kas nav pieejams vienkāršam cilvēkam. Var arī šķist, ka pareizs uzturs ir pārtika bez laktozes, glutēna un gaļas, kas, protams, ir tikai stereotipi, kuriem nav nekāda sakara ar pareizu un veselīgu uzturu."

Kļūda Nr.4: Savu kulinārijas šedevru salīdzinājums ar smukbildēm sociālajos tīklos. Salīdzināt pašu gatavoto ēdienu ar to, kas redzams, piemēram, "Instagram", ir ārkārtīgi demotivējoši. "Rodas sajūta, ka gatavo ēdienu nepareizi. Tomēr, tas, ka jūsu tvaikā gatavotajām kotletēm ir neregulāras formas maliņas, nenozīmē, ka tās kļūst mazāk veselīgas. Ne velti psihologi saka, ka vienīgais vērtīgais salīdzinājums – tikai pašiem ar sevi. Uz ideāli rediģētām blogeru bildēm ikdienā nav vajadzības balstīties – tādā veidā var tikai pazaudēt visu entuziasmu."

Kļūda Nr.5: Atteikt sev visos mīļotajos labumos. Ence uzskata, ka tā ir visizplatītākā kļūda un vispār sakne visām neveiksmēm pareiza uztura jautājumos. Ja cilvēks, piemēram, pirms tam aktīvi ēda kūpinājums, krita kārdinājumā uz kūciņām, tortēm utt., bet tad pēkšņi nolēma atteikties no tā visa un pievērsties veselīgam uzturam, tad vienmēr uznāk vājuma brīži. Patiesībā, katram cilvēkam vajadzētu būt vienai dienai nedēļā, kad viņš atļauj sev ēst to, ko mīl, uzskata treneris. "Saskaņā ar modernu antropoloģijas teoriju, cilvēks vienmēr ir bijis noskaņots uz izdzīvošanu un nav bijis pārliecināts, kad viņam paveiksies paēst, tāpēc viņš dod priekšroku taukainai un saldai pārtikai, jo tā ātri dod enerģiju un uzkrājas taukos. Un, neskatoties uz to, ka mums ēdiens mūsdienās ir pieejams uz katra soļa, organisms vienalga mīl uzglabāt rezerves turpmākai lietošanai, tāpēc mums pie pirmās iespējas rodas kārdinājums apēst kaut ko ļoti kalorijām bagātu."

Arī uztura speciāliste Santa Grietiņa reiz skaidroja, ka pārāk strikti nevajadzētu sevi ietekmēt un dažkārt šādas "šmaukšanās dienas" atvieglo diētu, tomēr visam jābūt savās robežās."''Šmaukšanās diena'' palīdz cilvēkiem izturēt striktas diētas, jo labi palīdz apziņa, ka es sev neko neaizliedzu. Ja netiek zaudēta kontrole un ''šmaukšanās diena'' nepārvēršas par nedēļu vai mēnesi, tad šādu dienu var ievērot, protams, nepārspīlējot ar tajā dienā uzņemto kaloriju daudzumu. Tiesa gan, daļai cilvēku šāda ''šmaukšanās diena'' var izraisīt sirdsapziņas pārmetumus un vainas apziņu, tāpēc vislabāk tajā dienā ieplānot arī kādu fizisku aktivitāti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!