Foto: Shutterstock

Vēsajā laikā svarīgi rūpēties par savu imunitāti, ģērbjoties laikapstākļiem atbilstoši, regulāri izkustoties un ēdot veselīgi, jo saaukstēties ir pavisam vienkārši. Īpaši svarīgi tas ir tagad, kad līdz svētkiem atlikušas vairs tikai dažas dienas, un saaukstēšanās varētu tos pamatīgi sabojāt. Portāls Interesnooo.com apkopojis četrus dabiskus produktus, ko tautas medicīna atzīst par labākajiem imunitātes stiprinātājiem gada aukstajos mēnešos.

Auzu pārslas

Foto: Shutterstock

Auzu pārslas ir ļoti bagātīgas ar vērtīgām vielām. Tās satur magniju, cinku, dzelzi, kāliju un citas minerālvielas, kā arī B grupas vitamīniem (termoizturīgi, tādēļ saglabājas pēc apstrādes). Tādēļ auzu pārslu biezputra ir vienas no veselīgākajām brokastīm, kādas vien iedomājamas.

Tautas recepte. Ēdienam paredzētā termosā ieber glāzi auzu pārslu, pievieno divas ēdamkarotes kaltētu mežrozīšu augļu, uzlej pusotru litru tikko uzvārīta ūdens un atstāj uz nakti uzbriest. Ēd pa pusglāzei divas līdz trīs reizes dienā. Tā turpina mēnesi. Papildus mežrozīšu augļiem putrai var pievienot kaltētus ābolus, bumbierus, aprikozes, rozīnes un žāvētas plūmes.

Ķirbis


Ķirbis satur daudz šķiedrvielu, C vitamīnu, kāliju, kā arī antioksidantus – bēta karotīnus un alfa karotīnus, no kuriem organismā veidojas A vitamīns, kas ir svarīgs imunitātei.

Tautas recepte. 300–400 gramus ķirbja mīkstuma sarīvē uz rupjās rīves, pievieno 300 gramus medus un citronu putriņu (ar gaļasmašīnu samaļ divus vai trīs citronus kopā ar mizu). Glabā ledusskapī. Katru rītu tukšā dūšā apēd vienu ēdamkaroti vitamīniem un mikroelementiem bagātīgā maisījuma.

Kaltētas pīlādžogas

Foto: Shutterstock

Vērtīgiem mikroelementiem bagātīgās kaltētās pīlādžogas izsenis izmanto kā sastāvdaļu gan profilaktiskās zāļu tējās imunitātes stiprināšanai, gan tējās saaukstēšanās ārstēšanai.

Tautas recepte. Divas saujas kaltētu (vai vienu sauju svaigu, ja ir saldētas) pīlādžogu noskalo un samaļ gaļasmašīnā. Ēdamkaroti iegūtās masas sajauc ar divām ēdamkarotēm saspaidītu dzērveņu, pievieno piecas ēdamkarotes medus, pa divām ēdamkarotēm biešu un ķiploku sulas. Visu samaisa un uzlej divas glāzes degvīna. Atstāj divas nedēļas tumšā vietā nostāvēties, burciņu periodiski saskalinot. Lieto ēdamkaroti maisījuma divas līdz trīs reizes dienā pirms ēšanas mēneša garumā.

Ingvers

Foto: iStock

To, ka ingvers palīdz gan stiprināt imunitāti, gan uzveikt saaukstēšanās vīrusus, droši vien būs dzirdējis ikviens. Ingvera tēja ir viens no pirmajiem līdzekļiem, ko daudzi lieto, sajūtot, ka kakls sāk iekņudēties un iesnas "taisīties". Ingvers satur A, C, B1 un B2 vitamīnu, magniju, fosforu, dzelzi, kalciju, nātriju, cinku un kāliju. Šī kombinācija padara ingveru par lielisku palīgu cīņā pret saaukstēšanos.

Tautas recepte. Uz smalkās rīves sarīvē sešus līdz astoņus centimetrus lielu ingvera saknes gabaliņu. Uzlej litru karsta ūdens. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztu citronu ar visu miziņu un medu (pēc garšas). Dzer glāzi trīs reizes dienā.

Raksta tapšanā papildus izmantota informācija no portāliem Health.com un WebMd.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!