Foto: PantherMedia/Scanpix

Rudens un ziema ir gadalaiki, kad risks tikt pie liekajiem kilogramiem ir vislielākais. Aukstums daudziem liek kļūt mazkustīgiem, turklāt, dzīvojoties pa mājām, roka biežāk sniedzas pēc kaut kā ēdama. Garajos un tumšajos vakaros arī daudzi čaklāk ķeras pie gatavošanas un līdz ar to arī pie ēdiena baudīšanas. Interesnooo.com apkopojis četrus būtiskus ieteikumus, kā rudenī un ziemā (un ne tikai!) nepieņemties svarā.

Labāk veselīgas uzkodas, nekā izsalkums

Foto: Shutterstock
Pa dienu nepagūsti ieturēt pusdienas, bet vakarā steigšus rauj vaļā ledusskapja durvis, lai remdētu vilka apetīti? Tas diemžēl ir ceļš, kura galā tevi sagaida liekie kilogrami. Lai no tā izvairītos, paķer līdzi uz darbu veselīgas uzkodas: dzeramo jogurtu, kefīru, riekstus, augļus vai musli batoniņus. Neliela uzkošana dienas vidū glābs no negausīgas pārēšanās vakarā.

Neaizmirsti, ka vakariņas vēlams ieturēt ne mazāk kā trīs stundas pirms gulētiešanas. Pretējā gadījumā tu riskē ātri vien sagandēt figūru un naktī mocīties ar miega traucējumiem. Pieēsties vēlu vakarā nav vēlams, jo organisms visas uzņemtās kalorijas noglabā "tauciņu rezervēs" – liekoties uz auss, enerģijas ražošanai tās vairs nav nepieciešamas. Pēc vēlās maltītes ir grūti aizmigt, jo kuņģim parasti nepieciešamas aptuveni trīs stundas, lai visu sagremotu.

Ja nu vēlu vakarā šausmīgi moka izsalkums, vari atļauties kādu viegli sagremojamu un nelielu maltīti, piemēram, iedzert glāzi kefīra vai bezpiedevu jogurta.

Ēd lēnām un ar baudu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Noteikti nevajadzētu sekot kaijas piemēram, kas gaisā pasviestu maizes gabaliņu saķer un momentā aprij. Kārtīgi sakošļā pat nelielu barības kumosiņu. Gremošanas process sākas jau mutē, kur kumoss tiek košļājot sasmalcināts un sajaukts ar siekalām, kas arī piedalās ēdiena šķelšanā. Tādēļ katram kumosam mutē noteikti kādu laiku vajadzētu uzkavēties, nevis tikt acumirklī norītam.

Pats svarīgākais ir fakts, ka no tā, cik ātri tu ēd, atkarīgs tas, cik daudz apēdīsi, līdz iestāsies sāta sajūta. Ja ēd nesteidzoties, kārtīgi sakošļājot un izbaudot katru kumosu, sajutīsi sātu, arī apēdot nelielu ēdiena porciju. Taču, ja ēdīsi steidzīgi un ātri, ēdienu pat lāgā neizgaršojot, varēsi apēst ļoti daudz, katrā ziņā – vairāk nekā tev ir nepieciešams.

Nenoskalo katru kumosu ar dzērienu

Foto: Shutterstock
Bieži gadās piecelties no galda ar smaguma sajūtu vēderā? Visticamāk, galvenais vaininieks te ir ūdens, tēja, vīns, limonāde vai jebkurš cits šķidrums, ko piedzer ēdot. Dzert vēlams pusstundu pirms vai stundu pēc maltītes ieturēšanas.

Dzerot ēšanas laikā, tu gluži vienkārši atšķaidi kuņģa sulu, līdz ar to tam apēstā sagremošana sokas daudz grūtāk. Gadījies ēdienam piešaut pavairāk sāls vai piparu un gribas uzdzert? Dažus malciņus ūdens vai cita dzēriena sev liegt nevajadzētu. Tie gremošanas procesam daudz nekaitēs. Galvenais ēšanas laikā nedzert pārāk daudz.

Šāda kombinācija vēlu vakarā, īpaši bagātīgai maltītei piedzerot kādu alkoholisku dzērienu, piemēram, alu, ir ātrs ceļš uz liekajiem kilogramiem.

Piecas ēdienreizes dienā ir labāk nekā divas

Foto: Shutterstock
Paradoksāli, bet, ēdot biežāk, cilvēks apēd mazāk nekā, samazinot ēdienreižu skaitu līdz minimuma, jo apetīte starp ēdienreizēm nepagūst "ieskrieties".

Esi radis ēst reti, bet daudz? Pieturoties šādam režīmam, samazinās vielmaiņas ātrums, kā arī pieaug holesterīna līmenis asinīs. Esiet sveicināti, liekie kilogrami un ar tiem saistītās veselības problēmas!

Mēģini ēst bieži, bet mazām porcijām! Ideālā gadījumā tās ir piecas reizes dienā – brokastis, otrās brokastis, pusdienas, launags un vakariņas. Tas gan nenozīmē, ka darba laikā vairrākkārt jāskrien uz ēdnīcu. Otrajās brokastīs un launagā iederēsies veselīgas uzkodas vai kāds dzerams produkts, piemēram, jogurts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!