Foto: LETA
Redīss nav populārākais dārzenis, ko izmantojam ikdienā, taču būtu ļoti noderīgi to iekļaut savā ēdienkartē, jo šis mazais sakņu dārzenis ir bagāts ar daudz un dažādiem vitamīniem. Redīsam ir asa vai salda garša un tas dod diezgan daudz sulu. Redīsi var būt balti, sarkani, violeti vai melni, kā arī to forma var būt dažāda – tas var būt garš un cilindrisks, kā arī pavisam apaļš.

Parasti cilvēki uzturā izmanto pašu dārzeni, taču var izmantot arī redīsa lapas, ziedus, pākstis un sēklas. Piemēram, eļļu, ko iegūst no redīsa sēklām, var izmantot dažnedažādiem produktiem un arī cilvēka veselības uzlabošanai.

"Redīsos visvairāk ir askorbīnskābe (C vitamīns), kā arī nelielos daudzumos B grupas vitamīni. No minerālvielām visvairāk ir kālijs. Redīsi ir labs šķiedrvielu avots, tie satur maz kaloriju (16 kcal uz 100 gramiem) un tiem ir zems glikēmiskais indekss, kas tos padara par ļoti vērtīgu produktu, it īpaši tiem, kam ir paaugstināts cukura līmenis. Šis sakņaugs satur arī antioksidantus, kas labvēlīgi ietekmēs visu organismu kopumā. Lai uzņemtu vairāk antioksidantu, variējiet ar redīsu šķirnēm un krāsām," stāsta uztura speciāliste Eva Kataja.

Portāls Organicfacts.net ir apkopojis ieguvumus veselībai, ko dod redīss. 

Imūnsistēmai: pustase redīsu klāt kādiem salātiem vai vienkārši kā uzkoda satur gandrīz 15% no cilvēka ikdienas C vitamīna devas. Uzņemot nepieciešamo C vitamīnu, cilvēks var atjaunot savu imūnsistēmu un izvairīties no dažādām slimībām. Tāpat C vitamīns palīdz regulēt vielmaiņu un veicina kolagēna veidošanos, tādējādi stiprinot asinsvadu sieniņas un samazinot iespēju saslimt ar dažādām sirds slimībām.

Gremošanai: redīsi tiek uzskatīti par rupjo lopbarību, kas nozīmē, ka tie sastāv no nesagremojamiem ogļhidrātiem. Tie veicina gremošanu un palīdz izvairīties no aizcietējumiem. Redīsu sula nomierina gremošanas un ekskrēcijas sistēmu, kas atbild par atkritumu likvidēšanu no mūsu ķermeņa.

Svara zaudēšanai: šie mazie dārzeņi remdē izsalkumu, taču neapgādā cilvēka ķermeni ar lielu kaloriju daudzumu. Tāpat tie satur daudz ūdeni, kas ir svarīgs uztura risinājums ikvienam, kurš vēlas samazināt savu svaru. Turklāt, pateicoties redīsos esošajām škiedrvielām un zemajam glikēmiskajam indeksam, redīsi veic regulāras zarnu kustības, kas palīdz svara zudumam un palielina vielmaiņu visiem organisma procesiem.

Elpošanai: redīsi palīdz samazināt sastrēgumus elpošanas sistēmā, palīdz izvairīties no kairinājumiem degunā, rīklē un plaušās. Redīss ir lielisks dezinfekcijas līdzeklis mūsu elpošanas sistēmai un tajā esošie vitamīni aizsargā šo sistēmu no infekcijām. Tāpat redīsa spēcīgā un asā garša ir ļoti laba, lai novērstu elpošanas slimības, kā arī liekās gļotas kaklā. Turklāt redīsi nomierina sāpes rīklē un attīra deguna blakusdobumu.

Sirdij un asinsvadiem: redīsi satur tādus antioksidantus kā antocianīns, kas ne tikai piešķir redīsam krāsu, bet arī sniedz daudz vērtīga cilvēka veselībai – palīdz izvairīties no sirds un asinsvadu slimībām, kā arī antocianīnam piemīt pretvēža un pretiekaisuma īpašības.

Urīnceļu traucējumiem: redīsi palielina urīna veidošanos. Redīsos esošā sula ārstē iekaisuma un dedzināšanas sajūtu urinācijas laikā. Tā arī attīra nieres un palīdz izvairīties no nieru un urīnceļu sistēmu infekcijām.

Ādai: C vitamīns, fosfors, cinks un daži B vitamīna kompleksa komponenti, ko satur redīss, ir ļoti labi mūsu ādai. Tāpat arī redīsos esošais ūdens palīdz uzturēt veselīgu mitruma līmeni ādā.

Pret drudzi: redīsi samazina cilvēka ķermeņa temperatūru un drudža laikā iegūtos iekaisumus. Labs paņēmiens, kā dezinficēt organismu, kā arī cīnīties ar infekcijām, kas var izraisīt drudzi, ir sajaukt redīsu sulu ar melno sāli.

Pret insektu kodumiem: redīsiem piemīt kukaiņu kodumu niezi mazinoša iedarbība. Redīsa sulu var izmantot kā efektīvu ārstēšanas metodi insektu kodumiem un bišu dzēlieniem, kā arī šī dārzeņa sula mazina sāpes, pietūkumu un nomierina sakosto zonu.

Foto: Shutterstock

Ir vēl daudz ieguvumi, ko varam iegūt, uzturā iekļaujot redīsu. Tā, piemēram, redīss nodrošina labu ēstgribu, darbojas kā mutes un elpas atsvaidzinātājs, palīdz cīnīties ar galvassāpēm, skābumu kuņģī, sliktu dūšu, aptaukošanos, plaušu slimībām, astmu, bronhītu, klepu, kuņģa problēmām, aknu un nieru kaitēm, žultsakmeņiem u.c. veselības problēmām.

Redīsi ir ļoti garšīgi un tos var izmantot gan salātos, gan zupās, gan vienkārši uz maizītēm! Lūk, dažas receptes ar redīsiem!

Apcepts tofu siers ar marinētiem dārzeņiem

Veselīga dzīvesveida piekritējiem, gavēņa ievērotājiem un pastāvīgiem veģetāriešiem ik pa laikam pietrūkst ideju sātīgai un gardai maltītei. Ja vēlies izmēģināt ko neparastāku, pagatavo šo ēdienu, kurā netrūkst ne nepieciešamo vitamīnu no dārzeņiem, ne sātīguma no kūpinātā siera.
Ēdiens
noteikti garšos arī gaļas ēdājiem!

Lasīt vairāk

Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem

Foto: Shutterstock
Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.

Lasīt vairāk

Veselīgie dārzeņu salāti 'Pavasaris'

Foto: Shutterstock
Veselīgi un pavasarīgi koši dārzeņu salāti - vitamīnu bumba pēc garās ziemas!

Lasīt vairāk

Aukstā kefīra zupa ar redīsiem un gurķiem

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojama un vienkārša aukstā zupa ar redīsiem un gurķiem, kas veldzēs tveicīgākā dienā.

Lasīt vairāk

Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem

Foto: Shutterstock
Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!