Foto: Shutterstock
Veselīgs un pareizs uzturs bieži ir atslēga tam, lai cilvēks justos un izskatītos lieliski. Tomēr tas nav vienīgais, kas jāņem vērā, lai tu būtu vesela un justos apmierināta ar savu izskatu. Turklāt, ievērojot stingras diētas, cilvēks nereti kļūst nelaimīgs, aizkaitināts un vēlamo rezultātu tā arī nesasniedz.

Laba veselība un izskats ir iegūstams tikai, mainot dzīvesveidu, nevis ar dažādu ātro superdiētu palīdzību. Jāpiebilst, ka bieži veikt izmaiņas savā ikdienā ir daudz vienkāršāk, nekā varētu šķist. Iedvesmojoties no "Women's Health", piedāvājam iepazīties ar deviņiem veidiem, kā ātri un vienkārši zaudēt svaru un uzsākt veselīgu dzīvi. Pats labākais šajos ieteikumos ir tas, ka tev nebūs jāievēro diēta.

Neēd vairākas porcijas ar vienu un to pašu ēdienu

Viens no pamatnoteikumiem veselīgam uzturam ir dažādība: neēd katrā ēdienreizē vienus un tos pašus produktus, kā arī ēd tikai vienu porciju ar katru konkrēto produktu. Vienīgais izņēmums ir dārzeņi un zaļumi – vienus un tos pašus vari ēst katrā maltītē. Ar citiem produktiem gan uzmanīgāk, piemēram, ja brokastīs ēd pilngraudu maizi, neēd to citās ēdienreizēs, labāk izvēlies pilngraudu rīsus vai kādu citu līdzvērtīgu produktu.

Šādi ēdot, tu uzņemsi vairāk dažādu uzturvielu, kas sniegs vairāk spēka un enerģijas gan ikdienas darbiem, gan sportiskajām aktivitātēm. Tāpat, ja nolemsi, ka ikvienā tavā ēdiena porcijā ir jābūt atšķirīgiem produktiem, ir daudz lielāka iespēja izvairīties no pārēšanās tad, kad pagatavotais ēdiens šķiet neticami gards un tā vien gribas palutināt sevi ar papildporciju.

Ēd pākšaugus vismaz četras reizes nedēļā

Foto: Shutterstock
Kādā pētījumā atklāts, ka cilvēki, kas cenšas zaudēt svaru, uzņemot mazāk kaloriju nekā patērē, to dara efektīvāk, ja regulāri ēd pākšaugus. Ja cilvēki dienā uzņem vienādu kaloriju skaitu un veic apmēram vienādu daudzumu fizisko aktivitāšu, vairāk kilogramu zaudēs tie, kas vismaz reizi nedēļā ēd pākšaugus.

Tas varētu būt skaidrojams ar to, ka pākšaugos ir daudz šķiedrvielu un antioksidantu. Jau rakstījām, ka pākšaugu lietošana uzturā ir viens no veselīga uztura pamatprincipiem, jo tie satur daudz olbaltumvielu un dzelzi. Lai pākšaugos esošā dzelzs labāk uzsūktos organismā, tos pirms lietošanas uzturā ieteicams diedzēt. Iepazīties arī ar citiem veselīga uzturam pamatnosacījumiem tu vari šeit.

Katru nakti guli vismaz astoņas ar pusi stundas

Foto: Shutterstock
Kas guļ tas negrēko. Tas savā ziņā attiecināms arī uz veselīgu dzīvesveidu un liekajiem kilogramiem. Cilvēki, kam ir pilnvērtīgs miegs un kas guļ vismaz astoņas ar pusi stundas katru nakti, ir veselīgāki. Ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, tad astoņas ar pusi stundas miega var palīdzēt tev tos zaudēt pat divas reizes ātrāk.

Jāpiebilst arī, ka cilvēki, kas maz guļ, parasti ēd vairāk. Ir izpētīts, ka neizgulējušies cilvēki dienā uzņem vidēji 385 papildu kalorijas. Tādu daudzumu var pielīdzināt vairāk nekā četrām maizes šķēlēm vai piektajai daļai no dienā nepieciešamajām kalorijām mēreni aktīvai 30 gadus vecai sievietei. Vairāk par miega un ēšanas paradumu saistību tu vari uzzināt šeit.

Diennakts laikā izdzer vienu litru ūdens un katriem 23 kilogramiem

Foto: PantherMedia/Scanpix
Dzert pietiekami daudz ūdens ir ļoti svarīgi, ja vēlies izvairīties no pārēšanās un gan savu gremošanas sistēmu, gan vielmaiņu uzturēt kārtībā. Tāpat ūdens ir tavs labākais sabiedrotais, ja vēlies izvairīties no vēdera uzpūšanās. Protams, vēdera uzpūšanās nemainīs tavu svaru, bet, ja ir paredzēts pasākums, kura laikā nepieciešams uzvilkt piespīlētu apģērbu, ūdens būs tavs labākais draugs.

Speciālisti iesaka vadīties pēc formulas, ka dienā ir jāizdzer viens litrs ūdens uz vidēji katriem 23 kilogramiem tava ķermeņa masas. Tas nozīmē, ka tad, ja tu sver 60 kilogramus, dienā nepieciešams izdzert apmēram 2,6 litrus ūdens. To cik daudz tev jāizdzer, vari uzzināt, sava ķermeņa masu izdalot ar 23.

Neēd pusfabrikātus un neaizraujies ar sālīšanu

Foto: Shutterstock
Ja vēlies, lai tavs ķermenis pārstātu nevajadzīgi uzkrāt ūdeni, izvairies no pusfabrikātiem un ēdieniem, kuru sastāvā ir daudz sāls. Arī pati pārstāj sālīt savu ēdienu. Tāpat centies ēst vairāk produktu, kas satur daudz kālija, piemēram, lasi un spinātus, jo šķidruma uzkrāšanos organismā veicina ne tikai uzņemtā sāls daudzums, bet nātrija un kālija attiecība.

Ārste-dietoloģe Jūlija Bastrigina norāda, ka pieaugušam cilvēkam diennakts sāls deva ir četri līdz seši grami, bērnam līdz septiņiem gadiem – divi līdz trīs grami. Viņa norāda, ka pārmērīga sāls lietošana var veicināt pieņemšanos svarā, un iesaka vārāmā sāls vietā lietot sāli ar samazinātu nātrija saturu.

Veic 20 minūšu garus augstas intensitātes treniņus

Foto: Shutterstock
Ja vēlies pēc iespējas ātrāk zaudēt svaru, treniņu programmā iekļauj augstas intensitātes intervāla treniņus. Tie palīdzēs sadedzināt daudz vairāk kaloriju vienas minūtes laikā nekā vidējas vai zemas intensitātes kardio treniņi. Tāpat intensīvi intervāla treniņi palielinās kaloriju skaitu, ko organisms patērē 48 stundas pēc treniņa.

Vēl viena ļoti būtiska nianse – intensīvi treniņi veicinās muskuļu veidošanos, kas ir ļoti svarīgi, lai nevēlamie kilogrami pēc tam neatgrieztos. Intervāla treniņa princips ir vienkāršs: 20 sekundes pildi augstas intensitātes vingrojumu, tad 10 sekundes atpūties, pēc tam 20 sekundes atkal pildi kādu vingrojumu un 10 sekundes atpūties. Ik pēc četrām minūtēm atpūties 60 sekundes, un tad atkal izpildi dažādus vingrojumus ar 10 sekunžu gariem pārtraukumiem.

Atsakies no makaroniem, cepumiem un saldumiem

Foto: Shutterstock
Šis ieteikums diez vai tevi pārsteidza, bet, tam sekojot, atbrīvošanās no liekajiem kilogramiem būs krietni vieglāka. Šajos produktos ir daudz vienkāršo ogļhidrātu, kas ir tavs ienaidnieks, ja vēlies zaudēt svaru. Tāpēc centies iztikt bez makaroniem (izņēmums, protams, ir pilngraudu makaroni), cepumiem un saldumiem.

Ņem gan vērā, ka ne visi ogļhidrāti ir slikti. "Jāizvēlas saliktie ogļhidrāti, kas ir visi pilngraudu produkti (piemēram, pilngraudu auzu pārslas ātri vārāmo auzu pārslu vietā, pilngraudu makaroni, brūnie rīsi, graudu vai rudzu maize utt.). Šādā veidā tiek uzņemts vairāk šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu," skaidro uztura speciāliste Santa Grietiņa.

Regulāras ēdienreizes, kas bagātas ar vērtīgām uzturvielām

Foto: PantherMedia/Scanpix
Vēl viens triks, kas palīdzēs ātri atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, ir olbaltumvielu, veselīgu tauku un salikto ogļhidrātu uzņemšana ik pēc pāris stundām. Ēd sabalansētas maltītes un uzkodas, kurās ir visas trīs uzturvielas. Tas ļaus tavam organismam saņemt visu nepieciešamo.

Regulāras un pilnvērtīgas maltītes dos vairāk enerģijas treniņiem, kā arī palīdzēs izvairīties no pārēšanās. Tāpat tas stimulēs vielmaiņu, palīdzot ātrāk sasniegt gaidītos rezultātus. Atceries, ka augļi nav vienīgā veselīgā uzkoda, piemēram, ja ēd ābolu, droši palutini sevi arī ar šķēlīti siera. Šeit tu vari iepazīties ar vairākām gardām un veselīgām uzkodām, ko ēst starp maltītēm.

Katru dienu pa saujiņai riekstu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Vidukļa daļa ir viena no problēmzonām daudzām sievietēm – lai kā tu censtos, samazināt tā apkārtmēru var šķist teju neiespējami. Izrādās, ka rieksti var šo problēmu samazināt. Ir izpētīts, ka cilvēki, kas dienā apēd apmēram sauju riekstu, sešu nedēļu laikā var zaudēt ievērojami vairāk tauku vēdera daļā, nekā cilvēki, kas katru dienu uzņem tikpat daudz kaloriju, bet riekstus neēd.

Konkrētajā pētījumā cilvēki katru dienu ēda mandeles, bet arī citi rieksti, piemēram, pistācijas vai valrieksti var palīdzēt. Riekstos ir daudz olbaltumvielu un nepiesātināto taukskābju, kas ir nepieciešamas, ja vēlies būt veselīga vai atbrīvoties no kāda lieka kilograma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!