Foto: PantherMedia/Scanpix

Hronisks nogurums un spēku izsīkums traucē dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Kopā ar ekspertiem portāls glamour.ru izstrādājis ieteikumus, kas palīdzēs sevi uzmundrināt.

Ko darīt, ja viss, kam tev pietiek spēka – no rītiem "aizlīst" līdz darba vietai, bet vakarā – atpakaļ uz savu mīļo dīvānu? Šķiet, ka viss ir vienkārši – ja jūti nogurumu, tātad nepieciešams kārtīgi izgulēties. Tomēr viss nav tik viennozīmīgi.

Pilnvērtīgs miegs, protams, ir ļoti svarīgs enerģijas atgūšanai, atzīst eksperti, taču tavu pašsajūtu ietekmē vēl virkne citu faktoru: sākot no uztura, līdz komunikācijai ar kolēģiem. Tādēļ, kad kārtējo reizi sapulces laikā ar savu degunu bakstīsi ceļgalus, nerāj sevi, ka iepriekšējā vakarā aizgāji vēlu gulēt, - iemesls tavam nogurumam var būtu pavisam cits.

Eksperti iesaka, kā minimizēt enerģijas patēriņu un gudri atjaunot organisma rezerves – mājās, darbā un miegā, lai justos moži no rīta līdz pat vēlam vakaram.

Enerģijas taupīšana darbā

Darbā nestāsti par savu nogurumu

Ja jūti, ka neesi formā, par to nevajadzētu obligāti paziņot visiem. Pastāstot kolēģiem, cik tu esi noguris, tu šo sajūtu vēl vairāki pastiprini, apgalvo psiholoģe Antoņina Koļesņikova. Žēlo sevi mājās.

Ķermeņa stāvoklis

Pareiza sēdēšana pie darba galda nodrošina normālu asinscirkulāciju. Atceries: mugura taisna, kājas saliektas 90 grādu leņķī, pēdas uz grīdas. Šķobīgas pozas gluži pretēji – nogurumu tikai palielina.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Panikai jāsaka "nē"

Stresa situācijas mums atņem ļoti daudz enerģijas. To atjaunot palīdzēs 15 minūšu ilga meditācija: klusā vietiņā aizver acis un centies ne par ko nedomāt. Vari arī vienkārši iziet uz ielas un paelpot svaigu gaisu.

Elpošana

Elpošanas vingrinājumi piesātinās asinis ar skābekli, un tu jutīsies krietni možāks. Jogas praktiķe Marina Kaij atklāj pašu vienkāršāko tehniku: piecu sekunžu ilga ieelpa, izelpa – 10 sekundes. Turklāt vingrinājumu var izpildīt, nepametot darba vietu.

Ēdienkarte, kas tevi uzmundrinās

Pulksten 7.30

Ūdens. Pirmais, pēc kā jāsniedzas tavai roki pēc pamošanās, ir glāze ūdens, nevis viedtālrunis. Ūdens ir cilvēka organisma enerģijas avots. Tā trūkums pazemina fermentu aktivitāti, un darba spējas pasliktinās.

Pulksten 8

Brokastis. Bagātīgas brokastis ir laba miega pamats, uzskata eksperti. No rītiem nepieciešams "aizvērt naktī atvērušos vielmaiņas lodziņu, lai parādītu organismam, ka badoties nevajadzēs, lai vakarā tu atkal varētu mierīgi aizmigt".

Pulksten 11.30 

Kafija. Merilendas universitātes zinātnieki iesaka kafiju dzert pēc brokastīm, bet līdz pusdienlaikam. Šajā laikā kortizola hormona līmenis ir visaugstākajā pozīcijā, bet pamazām sāk jau samazināties, tādēļ vari sākt just noguruma un apātijas pazīmes.

Foto: DELFI

Pulksten 13

Pusdienas. Vēlams uzņemt tā sauktos saliktos ogļhidrātus, piemēram, kvinoju, pupas, brūnos rīsus, kas atšķirībā no parastajiem (cepumiem un citiem saldumiem) var kalpot kā enerģijas avots ilgā laika posmā. Tādēļ pusdienās obligāti savu pamatēdienu papildini ar labajiem ogļhidrātiem, atsakoties no saldumiem.

Pulksten 15

Šokolāde. Lai gan šokolāde satur parastos ogļhidrātus, tā ātri var papildināt izzūdošās enerģijas krājumus, bet tajā esošie flavonoīdi uzlabos garastāvokli. Ja tev ātri nepieciešams papildus uzmundrinājums, gabaliņš tumšās šokolādes tev palīdzēs, nemēģinot sevī meklēt vainas sajūtu par našķošanos ar saldumiem.

Pulksten 19.30

Vakariņas. Lai gan ir teiciens, ka vakariņas jāatdod ienaidniekam, netici tam un pagatavo, piemēram, steiku ar brokoļiem, un pats arī to visu apēd. Šis "pārītis" jeb produktu salikums paaugstinās dzelzs līmeni asinīs, kura trūkums, kā uzskata dietoloģe Helēna Bonda, bieži kalpo par iemeslu tavam nogurumam dienas beigās.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pulksten 22

Kumelīšu tēja. Žurnāls "Biological &Pharmaceutical Bulletin" pierādījis, ka vecmammām ir taisnība: kumelīšu tēja palīdz organismam atslābināties un ātrāk aizmigt.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!