Ēst veselīgi – ko tas īsti nozīmē? Deviņi galvenie pamatprincipi
Foto: Shutterstock

Ārsti, dietologi un uztura speciālisti nepaguruši atgādina – neveselīgs uzturs un ēšanas paradumi veicina ļoti daudzu veselības problēmu attīstību, piemēram, ievērojami palielina aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimību, cukura diabēta un pat vēža risku. Bet, ko gan īsti nozīmē – ēst veselīgi? Lūk, deviņi galvenie veselīga uztura pamatprincipi, ko apstiprinājusi Veselības ministrija!

Dažādot savu uzturu

Lai uzņemtu visas organismam nepieciešamās vielas – olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, mikroelementus, vitamīnus, flavonoīdus, ēteriskās eļļas un šķiedrvielas, – ieteicams ēdienkartē iekļaut pēc iespējas dažādākus produktus, jo neviens no visiem, lai arī tiek dēvēts par superveselīgu, nesatur pilnīgi visas organismam nepieciešamās vielas. Piemēram, kartupeļos un apelsīnos ir C vitamīns, bet nav dzelzs un B12 vitamīna. Siers nodrošina kalcija un B12 vitamīna uzņemšanu, bet tajā nav C vitamīna. Pilngraudu produkti satur dzelzi, bet tajos nav C vitamīna, norādīts Slimību Profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā.

Lai nodrošinātu organismu ar visām uzturvielām un citām veselībai nepieciešamām vielām, jāveido sabalansēta ēdienkarte, pieturoties pie veselīga uztura piramīdas. Ikdienas ēdienkartē ieteicams iekļaut pārtikas produktus no visām galvenajām uzturvielu grupām: graudaugu produkti, augļi un dārzeņi, piena produkti, gaļa un zivis.

Source

rutks.lv
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form