Foto: DELFI
Šī uztura programma, kas patiesībā nemaz nav diēta, akcentē ēdiena baudīšanas mākslu. Francūziešu diēta iesaka izvēlēties kvalitāti, nevis kvantitāti, proti, ēst ar galvu, nevis ar vēderu. Ne velti pastāv uzskats, ka francūzietes nekad nav resnas. Interesanti - kāpēc?

Diētas vēsture

Uztura programmas pamatā ir Mireijas Giljāno grāmata "French Women Don't Get Fat: The Secret of Eating for Pleasure" (izd. 2005.gadā, "Francūzietes nekļūst resnas").

Darbības principi

Francūziešu diēta tiek popularizēta kā ''saprātīga pieeja dzīvei''. Tā piedāvā dzīvesveida stratēģiju sievietēm, kas vēlas zaudēt lieko svaru līdz 13,5 kg. Iepriekš minētajā grāmatā aprakstīta Amerikā dzīvojošās, bet Francijā dzimušās un augušās autores Mireijas Giljāno personiskā pieredze un secinājumi.

Giljāno ir detalizēti raksturojusi francūziešu un Amerikas sieviešu pilnīgi atšķirīgo attieksmi pret ēdienu, skaistu augumu un diētām. Viņa aicina ikvienu diētas ieturēju mācīties domāt franču stilā un šajā laikā (aptuveni trīs mēnešus) ievērot četru fāžu diētu, kas veicinās ''īstermiņa pārviedošanos".

Pirmā fāze ilgst trīs nedēļas, un tās uzdevums ir ''atmodināt'' organismu. Šīs fāzes laikā notiek tavas ēdienkartes inventarizācija, tiek izvērtēti ēšanas ieradumi un identificēti tie produkti, kuru patēriņš jāsamazina. Detalizētās izpētes mērķis ir noteikt specifiskās situācijas, kuras provocē pārēšanos, un noskaidrot tava organismam kaitīgos pārtikas produktus. Tavs uzdevums ir šajā laikā pārdomāt, kāpēc vēlies zaudēt svaru, un saprast, kā pašreizējais ēšanas veids un produktu izvēle traucē jums sasniegt mērķi.

Otrā fāze tiek dēvēta par pārkārtošanās procesu, un tā var ilgt no viena līdz trim mēnešiem. Šīs fāzes laikā tu iemācīsies izvēles kvalitāti. Būtisks nosacījums ir mierīga un nesteidzīga attieksme, tādēļ nevajag uztraukties, ja otrās fāzes noteikumu pieņemšanai tev nepieciešami vairāki mēneši. Šajā laikā ēdienkartē jāievieš pēc iespējas dažādāki produkti un jāizkopj sevī tāda attieksme un uzvedības stils, kas sekmētu veiksmīgu rezultātu sasniegšanu. Tev vajadzētu izkopt, piemēram, pozitīvu attieksmi pret produktu pirkšanu, ēdiena gatavošanu, ūdens dzeršanu un nesteidzīgu katras maltītes izbaudīšanu. Šīs fāzes laikā tu iemācīsies noteikt pareizu proporciju lielumu, uzzināsi, kā atturēties no organisma piesārņošanas un mazvērtīgiem našķiem, kā atrisināt dažādas ēšanas problēmas un kā aizstāt treknos produktus ar liesākiem un veselīgākiem ēdieniem.

Francūziešu diētas autore sniedz arī noderīgus, praksē personiski pārbaudītus padomus, kas palīdzēs tikt galā ar izaicinošām situācijām. Piemēram, lai izvairītos no kāda neveselīga kārdinājuma pārtikas veikalā, tev vajadzētu mainīt ierasto maršrutu. Giljāno iesaka cīnīties ar izsalkumu, kontrolējot to, respektīvi, pēkšņus izsalkuma viļņus remdēt ar nelielām, bet sātīgām uzkodām. Šis uztura plāns neliek tev atsacīties no ēdiena baudīšanas, tieši pretēji – laiku pa laikam, piemēram, nedēļas nogalēs ir pat ļoti vēlams panašķoties ar iemīļotiem ēdieniem.
Pusdienojot ārpus mājas, galvenais ir izvēlēties nelielās porcijās servētu ēdienu, kas gatavots no svaigiem un kvalitatīviem produktiem. Dažreiz maltīti varat bagātināt ar glāzi laba vīna.

Trešā fāze tiek dēvēta par stabilizējošo posmu, taču nav skaidrs, kā to nodalīt no otrās fāzes. Šajā laikā tavā ēdienkartē ir atļauti jebkāda vieda produkti, taču tiem jābūt dozētiem pareiza lieluma proporcijā.

Ceturtajā fāzē tu jau esi ieguvusi veselīgu svaru, un tava ēdienkarte atbilst veselīga uztura pamatprincipiem, tavai gaumei un vielmaiņas ātrumam.

Lūk, francūziešu diētas būtiskākie noteikumi:

1. Izvairīties no divām galējībām – izsalkuma un pārēšanās.
2. Izvairīties no patoloģiskas aizraušanās ar dažādām uztura programmām.
3. Neizlaid ēdienreizes un neatsakies no ēdiena.
4. Ēd riekstus kā uzkodu vai pārkaisi tos ēdienam.
5. Izvēlies dabiskus produktus, nevis to aizvietotājus.
6. Ik dienu ēd trīs maltītes, kuru sastāvā ir ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki.
7. Neaizstāj ēdienreizes ar dzērieniem, piemēram, ar piena kokteiļiem.
8. Ēd jogurtu ar dzīvu baktēriju kultūrām.
9. Ēd, nepārēdoties un nejūtot vainas paziņu.
10. Baudi labas kvalitātes maizi un šokolādi nelielos daudzumos.
11. Ēdiet svaigus produktus, sezonai atbilstošus augļus un dārzeņus.
12. Izmanto dažādus garšas bagātinātājus – svaigus un kaltētus garšaugus un garšvielas.
13. Dod priekšroku augstas kvalitātes produktiem mazās porcijās.
14. Nesodi sevi, ja gadās novirzīties no pareizā ceļa.
15. Padari fiziskos vingrinājumus par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Sāc ar ''kaloriju lēno sadedzināšanu'' pastaigājoties, pēc tam kāpini tempu, piemēram, lifta vietā izmantojot kāpnes. Fizisko spēku vairos vingrinājumi ar hantelēm.
16. Laikus plāno, ko un kad ēdīsiet.
17. Izbaudi ēdienu nesteidzoties. Ēšana nav viens no punktiem steidzamo darbu sarakstā.
18. Gūsti baudu no ēšanas un pievērs uzmanību ''labajiem'', nevis ''sliktajiem'' produktiem. Pētījumi rāda, ka dzīvesveida maiņas diētas, kuru noteikumos ietverta porciju lieluma kontrole, regulāras fiziskās nodarbības un pašdisciplīna, ir ļoti efektīvs līdzeklis svara regulēšanai ilgā laika periodā.

Plusi un mīnusi

Francūziešu diēta galveno uzmanību pievērš inteliģentai attieksmei pret ēšanu. Tā akcentē porciju lieluma kontrolēšanu, lai nesteidzīgi, bet neatgriezeniski mainītu tavu dzīvesveidu un ēšanas paradumus. Diētas lielākie mīnusi ir pārmērīga koncentrēšanās uz ieradumu maiņu, kā arī konkrēta plāna, aizliegto produktu saraksta un ēdienkartes parauga trūkums.

Piemērotība

Francūziešu diēta patiks cilvēkiem, kas nevēlas ievērot strukturētus ēšanas plānus un dod priekšroku dzīvesveida kvalitātes maiņai. Savukārt tie, kam nepieciešamas konkrētas norādes (ko, kad un kur ēst), uzskatīs, ka šādu diētu ievērot nav iespējams.

Pieejamība

Gandrīz visi francūziešu diētas produkti ir nopērkami jebkurā labā pārtikas veikaļā vai lielveikalā.

Dzīvesveida pārmaiņas

Lai gan sistemātiski fiziskie vingrinājumi netiek uzskatīti par francūziešu diētas sastāvdaļu, tev tomēr katra dienu būtu jāpastaigājas vai jāveic citas fiziskās aktivitātes, jo šāds dzīvesveids iederas franču filozofijā.

Šī uztura programma atbalsta ''rāvējslēdzēja sindroma'' ideju kā teicamu pašdisciplīnas metodi. Respektīvi, tā iesaka vadīties pēc apģērbu izmēriem, nevis aizrauties ar svēršanos. Izvēlēties porciju lielumu un fizisko slodzi atkarībā no tā, kā tavas drēbes atbilst ķermeņa izmēriem: vai tās ir brīvas, mazliet pieguļošas vai apspīlētas.

Raksta tapšanā izmantota arī informācija no frenchwomendontgetfat.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!