Foto: Shutterstock
Mēs dzīvojam laikā, kad ik uz stūra nākas sastapties ar milzu informācijas gūzmu – viens klikšķis un pats vari atklāt savu slimību, nemaz nerunājot, par ietekmekļiem, kas ar lielāko prieku dalās veselīga dzīvesveida un uztura padomos. Tiesa, ir viens āķis – liela daļa no pieejamās informācijas ir nepareiza. Turklāt, nereti pat tie, kas ir kvalificēti runāt par konkrētajiem jautājumiem, izplata dezinformāciju, arvien palielinot neskaidrību.

Tieši tāpēc, iedvesmojoties no "Health Line", esam apkopojuši izplatītākos mītus, kas saistīti ar uzturu.

Svara zaudēšanā nozīme ir tikai kaloriju skaitīšanai

Lai gan kaloriju deficīta radīšana (sadedzinot vairāk enerģijas, nekā uzņem) ir svarīgs faktors svara zaudēšanai, tas nav vienīgais. Paļaujoties tikai uz kaloriju patēriņu, gadās aizmirst daudzus mainīgos lielumus, kas var liegt zaudēt svaru. Kādi ir šie mainīgie faktori? Hormonālā nelīdzsvarotība, dažādas slimības, piemēram hipotireoze, noteiktu medikamentu lietošana un ģenētika ir vien daži aspekti, kam var būt būtiska ietekme pat tad, ja ievēro stingru diētu. Jāsaprot, ka šāda metode arī neiekļauj sevī kvalitatīvu uzturu (ja vien nepievērs tam īpašu uzmanību). Tie, kas ievēro šādu principu, parasti koncentrējas vien uz pārtikas produktu kaloriju, nevis uzturvielu vērtību. Tas savukārt var novest pie tā, ka tavā uzturā trūkst ikdienā nepieciešamo uzturvielu, kas, protams, nav labs variants vispārējai veselībai.

Pārtikas produkti ar augstu tauku saturu ir neveselīgi

Lai gan šī novecojusī un nepareizā teorija lēnām aiziet nebūtībā, daudzi joprojām baidās iekļaut savā uzturā produktus ar augstu tauku saturu, cerot, ka tauku uzņemšanas ierobežošana nāks par labu viņu veselībai. Taču būtiski ir saprast – tauki ir ārkārtīgi svarīgi veselībai, turklāt diētas ar zemu tauku saturu ir saistītas ar dažādām veselības problēmām, tostarp metabolisko sindromu, kas var izraisīt insulīna rezistenci – tas zināmā mērā ir arīdzan risks sirds veselībai.

Pētījumos ir atklāts, ka, iekļaujot uzturā produktus ar augstu tauku saturu, svaru zaudēt var tikpat efektīvi vai pat vēl efektīvāk, nekā priekšroku dodot diētiskiem produktiem. Protams, jāpiebilst, ka galējības jebkurā virzienā var kaitēt tavai veselībai.

Brokastis ir svarīgākā ēdienreize

Kaut arī kādreiz uzskatīja, ka brokastu ēšana ir viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem veselīgas dienas sākšanai, pētījumos ir noskaidrots, ka uz lielu daļu pieaugušo tas neattiecas. Piemēram, pierādīts, ka atteikšanās no brokastīm bieži samazina kopējo dienā uzņemto kaloriju daudzumu. Turklāt, pārtraukto badošanos jeb "intermittent fasting", kurā brokastis tiek izlaistas vai baudītas vēlāk, saista ar daudzām priekšrocībām, tostarp uzlabotu cukura līmeņa kontroli asinīs un iekaisuma marķieru samazināšanu.

Vienlaikus – ir būtiski atcerēties, ka brokastu neēšana ir rūpīgi jāpārdomā augošiem bērniem un pusaudžiem, un cilvēkiem, kuriem nepieciešams uzņemt vairāk barības vielu, jo ēdienreižu izlaišana šādās situācijās var radīt negatīvas sekas. Svarīgākais, ko saprast – ja tev patīk brokastis, droši mielojies ar tām! Ja ik rītu mokies un centies piespiest sevi kaut ko apēst, tad zini, ka bez rīta maltītes var arī iztikt.

Foto: Shutterstock

Labai veselībai ir jāēd bieži, bet mazās porcijās

Nelielas porcijas, bet bieži – šo metodi izmanto daudzi, domājot, ka tā veicina vielmaiņas darbību un svara zudumu. Tomēr, ja esi vesela, tad tavam ēdienreižu biežumam nav nozīmes – svarīgākais ir gūt nepieciešamo enerģijas devu. Savukārt tiem, kam ir noteiktas veselības problēmas, piemēram, diabēts vai kairinātu zarnu sindroms, šāda pieeja patiešām var būt veiksmīga.

Kartupeļi ir neveselīgi

Uztura pasaulē kartupeļus nereti apzīmē kā neveselīgus, daudzi no tiem izvairās, ticot, ka tādējādi palielina savas iespējas zaudēt svaru un uzlabot vispārējo veselību, taču tas ir mīts! Skaidrs, ka, ēdot par daudz jebkuru pārtikas produktu, var palielināties svars – tieši tāpēc ir būtiski neieslīgt galējībās. Kartupeļiem nav ne vainas – tie satur kāliju, C vitamīnu un šķiedrvielas, turklāt tie ir sātīgāki nekā citi ogļhidrātu avoti, piemēram, rīsi vai makaroni. Vienkārši atceries baudīt tos vārītus, nevis ceptus!

Zema tauku satura produkti un diētiskā pārtika ir veselīgas alternatīvas

Veikalu plauktos var redzēt daudzus produktus ar norādi "diētisks" vai "ar zemu tauku saturu". Šie produkti bieži vilina tos, kuri vēlas nomest liekos kilogramus, tomēr tā lielākoties nav veiksmīga izvēle. Pētījumos ir pierādīts, ka daudzos produktos ar zemu tauku saturu ir krietni vairāk pievienotā cukura un sāls nekā parastos produktos. Tieši tāpēc labāks variants ir baudīt jogurtu vai sieru ar normālu tauku saturu, tikai mazākā porcijā.

Lai būtu vesela, jābūt tievai

Aptaukošanās ir saistīta ar daudzām veselības problēmām, tostarp 2. tipa cukura diabētu, sirds slimībām, depresiju un tamlīdzīgi. Tomēr slimības riski nemazinās vien tāpēc, ka esi tieva. Vissvarīgākais ir pilnvērtīgs uzturs un aktīvs dzīvesveids – tad visbiežāk uzlabojas tauku satura procents ķermenī. Arī slaidiem cilvēkiem ir būtiski veikt regulāras veselības pārbaudes, lai laikus atklātu kādus "zemūdens akmeņus".

Kalcija piedevas ir nepieciešamas kaulu veselībai

Daudziem cilvēkiem iesaka lietot kalcija piedevas, lai uzlabotu kaulu veselību, tomēr pētījumos ir atklāts, ka patiesībā tās var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Kalcija piedevas ir saistītas ar paaugstinātu sirds slimību risku, turklāt izrādās, ka tās nesamazina kaulu lūzumu vai osteoporozes iespējamību. Līdz ar to – kalciju piedevu vietā iekļauj uzturā pārtikas produktus, kas satur vērtīgo minerālvielu, piemēram, jogurtu, sardīnes, pupiņas un sēklas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!