Foto: Shutterstock

Liekais svars un dažādi veidi, kā ar to cīnīties, ir temats, par kuru dzirdējis teju ikviens. Kamēr vieni prāto, kā nomest liekos kilogramus, citiem ceļš uz svara palielināšanu var līdzināties neiespējamajai misijai. Diētas ārste Lolita Neimane gan apgalvo, ka veselīga svara palielināšana ir iespējama, bet tas ir process, kas prasa pacietību.

Populārākais instruments, kā noteikt pazeminātu ķermeņa svaru, ir ķermeņa masas indekss (ĶMI), skaidro Neimane. Tā novērtēšanai izmanto klasifikāciju četrās kategorijās. Izmantojot ĶMI, tiek noteikta ķermeņa svara un auguma garuma proporcija.

ĶMI aprēķina pēc šādas formulas: ĶMI = svars (kg) : augums (m)2

  • ĶMI < 18,5 nepietiekama ķermeņa masa;
  • ĶMI = 18,5-24,99 normāla ķermeņa masa;
  • ĶMI = 25-29,99 lieka ķermeņa masa;
  • ĶMI > 30 aptaukošanās.


Pēc Latvijas Republikas E-veselības sistēmas datiem, nepietiekama ķermeņa masa jeb pazemināts svars ir tad, ja ĶMI ir mazāks nekā 18,5. Ja personiskais rādītājs ir par vienu vienību zemāks nekā šis atskaites punkts, dietoloģe mudina saglabāt vēsu prātu, jo šādā gadījumā lomu var spēlēt dažādi iedzimtības faktori.

Pastāv trīs ķermeņa uzūves tipi: astēniskais, normastēniskais un hiperstēniskais. Astēniskajam tipam raksturīgas smalkas ķermeņa aprises, kas ļoti lielā mērā saistītas ar ribu loka izvietojumu tas var būt taisnā, šaurā vai platā leņķī. Astēnisko tipu var noteikt arī pēc rokas plaukstu un kāju potīšu locītavu apskates.

"Tas ir tas, par ko tautas valodā saka "viegli kauli, smagi kauli". Protams, tur var būt arī novirzes pa labi, pa kreisi," atzīst Neimane. Viņa atgādina, ka ĶMI nav piemērojams grūtniecēm un profesionāliem sportistiem, kā arī gadījumi, kad svars ir zem normas, primāri jāizvērtē kopā ar ģimenes ārstu, pārbaudot, vai tā iemesls nav kāda medicīniska problēma.

Vairogdziedzeris, virsnieru mazspēja un citi pazemināta svara izraisītāji

Foto: Shutterstock

Pazemināts svars bieži vien var norādīt uz iekšējās sekrēcijas dziedzeru izmaiņām. Endokrinoloģe Ilze Konrāte skaidro: "Tā visbiežāk ir pastiprināta vairogdziedzera funkcija, ko medicīnas valodā sauc par tireotoksikozi. Otrs iemesls var būt arī hroniska virsnieru mazspēja. Diagnostika šajā gadījumā nav sarežģīta, to ļoti viegli var veikt pie ģimenes ārsta. Tai pat laikā, ja uzsūkšanās zarnu traktā vai aizkuņģa dziedzera darbība ir traucēta, jāpārbauda pankreatīta, celiakijas vai citu uzsūkšanās slimību iespējamība."

Arī endokrinoloģe uzsver, ka situācijā, kad svars ir pazemināts, pašai sevi izmeklēt nevajadzētu. Ļoti vēlama ir vizīte pie ģimenes ārsta, jo svara pazemināšanos var ietekmēt vairākas slimības.

Kā liecina portāla "Health Line" sniegtā informācija, pazeminātu svaru var izraisīt arī ēšanas traucējumi, piemēram, anoreksija, kā arī diabēts, vēzis un un tādas infekciju slimības kā tuberkoloze, HIV un AIDS.

Caurbiras sindroms, ierobežots ūdens patēriņš un fiziskās aktivitātes svara palielināšanā

Foto: Shutterstock
Personas, kurām svars bijis pazemināts jau no bērnības, mēdz dēvēt par caurbirām. Šādu cilvēku ķermeņus pilnībā pārveidot nav iespējams, pauž Neimane. Tomēr svara palielināšana par pieciem sešiem kilogramiem nav nesasniedzams mērķis. Viņa turpina: "Ir jāapbruņojas ar pacietību, jo tas notiek daudz lēnāk un, patiesībā, daudz sarežģītāk nekā svara samazināšana. Ja mēs pie svara samazināšanas kā optimālu risinājumu uzskatām puskilogramu, kilogramu nedēļā, tad svara palielinājums nekad nebūs tik ātrs. Šeit pozitīvs rezultāts varētu būt arī viens kilograms mēnesī."

Pirmais nosacījums, ko diētas ārste iesaka šādiem pacientiem, ir izdomāt, ar kādām fiziskajām aktivitātēm nodarbosies, lai primāri audzētu masu nevis uz tauku, bet uz muskuļu rēķina. Svara palielinājuma gadījumos ir jāuzņem vairāk enerģijas nekā tiek patērēts. No vienas puses, fiziskās aktivitātes dedzina enerģiju, bet tajā pašā laikā tās palielina apetīti un veicina muskuļu masas pieaugumu, kas ir būtiska veselīga svara pieauguma sastāvdaļa.

"Tas, ko no pieredzes varu pateikt, strādājot ar šādiem pacientiem – ļoti bieži šie cilvēki ievēro visus veselīga uztura pamatprincipus. Viens no novērojumiem ir tas, ka viņi ļoti daudz dzer ūdeni. Šajā gadījumā es iesaku aizstāt ūdeni ar šķidrumiem, kas ir enerģētiski bagāti, sākot kaut vai ar paniņām vai kefīru. Varētu ieteikt arī sulas, kuras visādi citādi citiem es noteikti neiesaku," piebilst dietoloģe.

Smūtiji un uztura dienasgrāmata - efektīvākie līdzekļi kaloriju pieaugumam

Foto: Shutterstock
Efektīvākais veids, kā palielināt uzņemto enerģijas daudzumu, ir smūtiju dzeršana. Slaidai sievietei ar šauru iegurni, kurai vēderā dobumā vietas ir maz un kuņģis ir neliels, būs grūti iestāstīt, ka vienkārši jāēd divreiz vairāk gaļas vai kartupeļu, taču smūtiji ir veids, kā vienā glāzē var enerģētiski satilpināt ļoti daudz kaloriju, skaidro Neimane. Receptes 12 sātīgu smūtiju pagatavošanai meklē šeit.

Dažos šādos kokteiļos ir līdz pat piecsimt sešsimt kalorijām vienā glāzē. Taču tas nebūt nenozīmē, ka tie veidoti uz putukrējumu bāzes. Diētas ārste gāž mītu par taukiem: "Es noteikti neiesaku palielināt tauku īpatsvaru uzturā, jo tauku diētas būtībā ļoti samazina apetīti. Ļoti slaids cilvēks, apēdot kaut ko taukainu, panāk tieši pretēju efektu – apetīte samazinās. Esmu ļoti bieži dzirdējusi, ka iesaka dzert putukrējumu, bet taisni otrādi – putukrējums, kūkas apetīti samazina."

Ieteicamākie ir smūtiji ar saldeni skābu garšu. Saldo garšu dos augļi, piemēram, banāni, bet kā olbaltumvielu avotu var izmantot biezpienu vai sablenderētus riekstus. Rezultātā iegūst kokteili, kuru var izdzert dažās minūtēs un kurš ir ļoti enerģētiski bagāts.

Nemainot ēšanas paradumus, bet ikdienas ēdienkartē pievienojot vien divus šādus smūtijus, iespējams uzņemt apmēram tūkstoš papildu kaloriju dienā. Neimane uzskata, ka lielu atvieglojumu sniedz tas, ka šādu kokteiļu receptes ir simtiem. "Ja vairāk patīk nosacīti sāļais, tad var likt klāt avokado, papriku, zemesriekstu sviestu. Respektīvi, garšas nianses var būt ļoti dažādas," viņa piebilst. Kaut arī avokado un rieksti ir nosacīti trekni, to sastāvā atšķirībā no putukrējuma vai sviesta ir tā saucamie 'labie tauki' jeb nepiesātinātās taukskābes.

"Kā obligāta prasība noteikti ir arī uztura dienasgrāmatas veidošana. Ir cilvēki, kas saka, ka viņi ēd ārkārtīgi daudz, bet tad, kad to ar roku uz papīra vai kādā aplikācijā pieraksta, redzams, ka tas kopējais kaloriju daudzums knapi, knapi vispār ir nepieciešamais, nerunājot par to, ka grib svara pieaugumu," atzīst dietoloģe.

Lai pieaudzētu svaru, sākumā ieteicams vismaz nedēļu fiksēt, cik daudz enerģijas dienā vidēji tiek apēsts. Tam klāt vajadzētu pievienot aptuveni 700 kalorijas. Svarīgi saprast, ka veiksmīgs iznākums būs papildu pieci seši, nevis divdesmit kilogrami. Apbruņojoties ar pacietību un ievērojot iepriekš minētos ieteikumus, rezultāti neizpaliks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!