Foto: Shutterstock

Šašliks, kečups, alus – tie ir produkti, kurus uztura speciālisti parasti, maigi izsakoties, neslavē, taču Līgo svētki bez tiem vairumā ģimeņu nav iedomājami. Uztura speciāliste Jeļena Pavlova portālam VIŅA sniedz vērtīgus ieteikumus, kā, neatsakoties no šiem un citiem Jāņos iecienītiem gardumiem, parūpēties par pēc iespējas veselīgāku un figūrai draudzīgāku svētku mielastu.

Kvalitatīvs mājas šašliks, nevis gaļas izstrādājumi

Jāņus nevar iedomāties bez šašlika vai dažāda veida ceptām desiņām. Priekšroku ieteicams dot gaļai, nevis gaļas izstrādājumiem, jo tajos var būt daudz sāls, dažādu pārtikas piedevu un tauku, kā arī nevaram būt droši par gaļas kvalitāti – cik daudz tur gaļas, cik ādu utt. Šašliku var iegādāties veikalā, taču vislabāk to gatavot mājās. Veikalos pirktajos šašlikos, līdzīgi kā gaļas izstrādājumos, bieži ir daudz dažādu pārtikas piedevu un sāls. Ja šašliku tomēr plānots pirkts veikalā, vēlams papētīt sastāvu un izvēlēties to, kas satur pēc iespējas mazāk sāls un pārtikas piedevu.

Mājās šašliku var pagatavot ļoti vienkārši – gaļai pievienojot pēc iespējas vairāk garšaugu un zaļumu, etiķi vai citrona sulu un nedaudz sāls. Marinādei var izmantot arī kefīru, granātābolu vai ābolu sulu vai gāzētu minerālūdeni. No majonēzes un krējuma labāk izvairīties, lai produktu nepadarītu pārāk treknu.

Gaļas grilēšanas laikā veidojas organismam kaitīgi savienojumi – heterocikliskie amīni un aromātiskie ogļūdeņraži. Šīm vielām piemīt kancerogēna jeb ļaundabīgo audzēju veidošanos veicinoša darbība. Tās veidojas, taukiem un gaļas sulai pilot uz oglēm.

Lai mazinātu kaitīgo vielu veidošanos:

  • gaļai jābūt marinētai;
  • jāizvēlas liesāka gaļa;
  • pirms ēšanas jānoņem vai jānogriež piedegušās gaļas daļas, piemēram, var neēst vistas ādu;
  • gaļu var gatavot folijā, kas novērsīs tauku un sulas pilēšanu uz oglēm;
  • gaļa jāēd ar lielu dārzeņu un zaļumu porciju, kas ir bagātīgi ar antioksidantiem – vielām, kas pasargā mūsu šūnas no kaitīgo savienojumu ietekmes, tādējādi arī novēršot priekšlaicīgu organisma novecošanu.

Jāatceras, ka gaļa ir produkts, kas ātri bojājas, tāpēc to nav ieteicams turēt ārpus ledusskapja ilgāk par divām stundām. Jo augstāka gaisa temperatūra, jo ātrāk gaļā vairojas mikroorganismi. Tāpēc līdz gatavošanas brīdim tā ir jātur vēsā vietā, slēpjot no saules stariem. Marināde, kas nesaturēs piena produktus (piemēram, kefīru), bet gan etiķi, sāli un garšaugus palēninās šo procesu. Tomēr arī šajā gadījumā nav droši pārsniegt iepriekšminētās divas stundas.

Gudra mērču izvēle

Foto: Shutterstock

Ja vēlies pie gaļas ēdieniem lietot kečupu, jāpievērš uzmanība tomātu biezeņa saturam produktā. Priekšroka jādod kečupam, kurā ir pēc iespējas lielāks tomātu biezeņa daudzums (vēlams vismaz 50 procentu). Kā arī vēlams izvēlēties kečupu ar vismazāko pārtikas piedevu skaitu. Galvenās kečupam nepieciešamās sastāvdaļas bez tomātiem ir cukurs, sāls un garšvielas.

Jāatceras, ka kečups ir ar sāli bagātīgs produkts – var saturēt pat 2 gramus sāls uz 100 gramiem produkta (sāls daudzumu var saukt par lielu, ja produkts satur vairāk par 1,25 gramiem sāls uz 100 gramiem produkta). Tādēļ, lietojot kečupu, jāierobežo sāls pievienošana citiem ēdieniem.

Gaļas ēdienus var papildināt arī ar citām mērcēm, kas satur maz kaloriju, piemēram, adžiku vai brūkleņu mērci.

Ar sieru prātīgi

Foto: Shutterstock

Priekšroku vislabāk dot tieši Jāņu sieram, jo tajā gan kaloriju, gan tauku ir mazāk nekā, piemēram, Holandes vai Krievijas sierā. Tomēr pilnīgi pietiks, ja svētku vakarā tiks apēstas dažas šķēles siera. Apēdot 100 gramus Jāņu siera, tik un tā tiks uzņemts pietiekami liels kaloriju daudzums (aptuveni 200 kilokalorijas), neskaitot vēl citus našķus šajā vakarā.

Pēc iespējas vairāk dārzeņu

Foto: Shutterstock

Lielākai daļu vietas uz šķīvja ir jāaizņem dārzeņiem un dažādiem zaļumiem, nevis gaļai. Tie mazinās grilētajā gaļā atrodamo kaitīgo vielu ietekmi organismā, veicinās dzelzs uzsūkšanos, jo ir bagātīgi ar C vitamīnu, un nenodarīs kaitējumu figūrai. Vēlams, lai uz svētku galda atrastos pēc iespējas vairāk dažādu svaigu dārzeņu un dārzeņu salātu.

Alus – ar mēru

Foto: F64

Iecienīts alkoholisks dzēriens Līgo svētkos ir alus. Nedrīkst aizmirst, ka alkoholiskie dzērieni arī satur kalorijas. 100 mililitri alus satur vidēji 40 kilokalorijas. Papildus tam alkohols veicina ēstgribu. Ja ir palielināta ķermeņa masa, tad to noteikti vajadzētu ņemt vērā, kā arī izvairīties no dažādu sāļu, treknu uzkodu lietošanas pie šī dzēriena. Vairāk par 0,5 līdz 1 litru alus lietot nevajadzētu (pieļaujamais daudzums atkarīgs no grādiem – jo alus stiprāks, jo mazāk to ieteicams lietot). Alu vēlams baudīt, nevis lietot kā dzērienu slāpju remdēšanai un sevis apreibināšanai.

Lieto ūdeni

Foto: Shutterstock

Uz svētku galda dažādu saldinātu dzērienu vietā vajadzētu būt ūdenim. Galdu padarīs krāšņāku stikla trauki, kas piepildīti ar ūdeni, kam pievienotas dažādas augļu šķēlītes vai ogas.

Lietojot limonādes, var nemanot uzņemt daudz cukura, kas noteikti būs lieki, jo no bagātīgi klātā svētku galda tiks baudīts arī daudz kas cits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!