Foto: Shutterstock

Valda uzskats, ka rudens nav tas labākais laiks diētu ievērošanai, un to var saprast. Mainoties gadalaikam, arī mūsu organismā notiek sarežģīti pārkārtošanās procesi. Aukstuma un tumšā laika tuvošanos mūsu ķermenis uztver kā signālu tam, ka vielmaiņa ir jāpalēnina un jāsāk uzkrāt rezerves gaidāmajai ziemai. Kas zina, varbūt tā būs gara un auksta!

Tādējādi rudenī ir vieglāk pieņemties svarā, jo arī fiziskā aktivitāte vairs nav tāda kā vasarā – laikapstākļi pastaigām un nodarbībām svaigā gaisā kļūst arvien nelabvēlīgāki. Turklāt dienasgaismas stundu samazināšanās daudziem rada nomāktību, savukārt iecienītākās pretdepresijas "zāles", kā zināms, ir kaut kā garšīga pagatavošana un našķēšanās.

Un tomēr rudens patiesībā ir lielisks laiks, lai šķirtos no liekajiem kilogramiem. Jau minētā dienasgaismas stundu samazināšanās noved pie tā, ka ir iespējams vairāk laika veltīt miegam, un šo faktoru vajadzētu izmantot savā labā – kad mēs guļam, tad neēdam, vai ne?

Vēl viens rudens pluss ir tāds, ka tieši šajā gadalaikā ir pieejams milzīgs veselīgas, vērtīgas un zemas kaloritātes pārtikas klāsts: ķirbji, kāposti, vīnogas, bumbieri, burkāni, paprika, bietes un visi citi rudens sezonas augļi un dārzeņi ir garšīgi, satur maz kaloriju un turklāt tie pašlaik nav arī dārgi. Kā viens no rudens diētas variantiem var būt jau vien tas, ka kāda no ēdienreizēm, piemēram, vakariņas, tiek aizstātas ar dārzeņu salātiem mazkaloriju mērcē.

Ārsti, neatbalstot ātrās diētas, rudenī tomēr iesaka vienu dienu nedēļā ieturēt atslodzi, kuras laikā uzturā lieto tikai augļus vai dārzeņus. Ļoti iecienītas ir ābolu atslodzes dienas, bet ar tām jābūt uzmanīgiem cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums – augstais skābju saturs ābolos var izraisīt slimības saasinājumu. Atslodzes dienā ēdienkartē var iekļaut arī kādu lieso kefīru. Kāri pēc saldumiem, savukārt, palīdzēs remdēt medus, taču ne vairāk par divām tējkarotēm dienā. Pēc dietologu domām, šāds režīms efektīvi palīdz rudens periodā neiedzīvoties liekajos kilogramos.

Rudens diētu priekšnoteikumi

Rudens diētām pārsvarā nav strikti noteiktas ēdienkartes, tās ir variējamas un viegli pielāgojamas katra individuālajām vajadzībām un dzīves stilam. Tomēr ir daži noteikumi, kurus būtu nepieciešams ievērot.

Pirmkārt, rudens nav īstais laiks stingrām diētām un monodiētām, jo jebkuri drastiski ierobežojumi novedīs vien pie nelabvēlīgām sekām.

Otrkārt, neraugoties uz to, ka par pamatu rudens diētu ēdienkartei tiek ņemti pārsvarā augli un dārzeņi, tie nedrīkst kļūt par vienīgajiem pārtikā lietotajiem produktiem.

Treškārt, ikdienas ēdienkartē jābūt iekļautiem arī siltajiem ēdieniem. Dārzeņu zupas, sautējumi un to kotletes – šie ēdieni ir vērtīgi gan paši par sevi, gan baudīti kombinācijās ar liesu putnu gaļu vai zivīm.

Tāpat nevajadzētu aizmirst arī par vērtīgajām putrām. Galdā var celt miežu, griķu un citas veselīgas putras. No saldumiem gan rudenī vajadzētu atteikties, īpaši, ja atbrīvošanās no liekā svara ir uzstādīta kā galvenais mērķis. Kā alternatīva saldumiem var tikt izmantots jau iepriekš minētais medus, kā arī saldie augļi – persiki, bumbieri, nektarīni, vīnogas vai melones. Augļus ieteicams ēst dienas pirmajā pusē, lai tajos esošie ogļhidrāti paspētu pārtapt enerģijā. Cukura daudzums augļos ir pietiekošs, lai remdētu kāri pēc saldumiem, toties kaitējums figūrai, tos ēdot nelielā daudzumā, - minimāls.

Vēl viens ierobežojums ir attiecināms uz vakara maltītēm. Vakariņām jābūt vieglām, zemas kaloritātes un, vēlams, lai tās tiktu baudītas vismaz trīs stundas pirms došanās pie miera. Šī noteikuma ievērošana gan varētu sagādāt zināmas grūtības, jo tumšie vakari ir kā radīti omulīgām tējas ceremonijām, kur kā uzkoda parasti ir kas salds un garšīgs.

Jāpiebilst, ka rudens diētās aizliegti ir arī visu tradicionālo diētu "melnā saraksta" produkti: konservi, žāvējumi, kūpinājumi, sālījumi, cukurs, alkohols utt.

Sabalansēta, klasiska rudens diēta

Šis variants būs piemērots tiem, kuri ir pret ekstremāliem eksperimentiem ar savu veselību. Turklāt šādas diētas visvairāk iesaka arī paši dietologi to vieglās ievērošanas, kā arī pilnvērtīgā uztura dēļ.

Turpinājumā minētā diēta paredzēta divām nedēļām. Katrai ēdienreizei jāizvēlas viens no piedāvātajiem variantiem. Paredzamais svara zudums ir vidēji pieci kilogrami, turklāt to atgūšanas risks ir minimāls.

Brokastu varianti

  • 100 grami biezpiena, tēja vai kafija bez piena un cukura;
  • Pilngraudu maizes šķēle ar liesu sieru, viens tomāts, tēja vai kafija bez piena un cukura;
  • Divas ēdamkarotes auzu pārslu, aplietas ar pusglāzi liesa kefīra, rīvēts burkāns, sajaukts ar karoti medus, tēja vai kafija bez piena un cukura;
  • Auzu pārslu vai griķu biezputra, tēja vai kafija bez piena un cukura.
Otrās brokastis:
ābols, bumbieris, vīnogas vai dažas plūmes.
Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!