Foto: Shutterstock

Pāris cepumu pie pēcpusdienas kafijas tases, darba galda atvilktnē atrastās šokolādes konfektes, glāze limonādes pēc vakariņām... Par cukura kaitīgo ietekmi uz organisma veselības stāvokli ir runāts gana daudz un bieži, tomēr tas nebūt nemaina faktu, ka ikdienā to lietojam krietni par daudz. Tas, savukārt, ietekmē mūsu fizisko un arī emocionālo pašsajūtu, kaitējot ne tikai gremošanas sistēmas darbībai, palēninot vielmaiņu un veicinot liekā svara veidošanos, bet arī ierosinot īslaicīgus enerģijas uzplūdus, ko vēlāk nomaina bezspēka vilnis, rodoties arī noskaņojuma svārstībām un nomāktībai mijoties ar pārmērīgu aktivitāti un aizrautību, vēstī Positivemed.com.

Pētnieki apgalvo, ka pārmērīgas cukura uzņemšanas rezultātā mainās organismā notiekošie ķīmiskie procesi, savukārt tā ierobežošana novērš priekšlaicīgu organisma novecošanu, mazina sirds un asinsvadu saslimšanu risku, kā arī virkni citu hronisku saslimšanu rašanās iespējamību.

Lai mazinātu organisma pieradumu ik dienas uzņemt noteiktu devu cukura, laika gaitā veidojoties pat zināmai atkarībai, eksperti iesaka izmantot dažus gluži vienkārši realizējamus paņēmienus, ko ieviest ikdienas ēdienkartē.

Kā izrādās, ar tieksmi pēc cukuru saturošu produktu lietošanas uzturā var cīnīties, iekļaujot ēdienkartē kokosriekstus un to produktus – kokosriekstu pienu, kokosriekstu ūdeni, kā arī kokosriekstu eļļu un, protams, augli svaigā veidā.

Piemēram, kokosriekstu eļļā esošās taukskābes tiek izmantotas tūlītējai enerģijas ražošanai, neveidojoties liekajām tauku rezervēm, kā arī tiekot novērstām cukura līmeņa svārstībām, kas ir galvenais saldumu kāri ierosinošais faktors un izraisa ne tikai apetītes pastiprināšanos, bet arī, teju visos gadījumos, neveselīgu un nepārdomātu uzkodu izvēli.

Tāpat vēlmi pēc saldumiem mazinās kokosriekstu ūdens baudīšana. Tā saldā garša un aromāts ne tikai apmierinās garšas kārpiņas, bet arī nodrošinās organismu ar tam nepieciešamo šķidrumu – kā zināms, nereti tieši slāpes mēdzam maldīgi noturēt par izsalkumu, tā uzņemot gluži nevajadzīgas kalorijas.

Gadījumā, ja ikdienas ēdienkartē regulāri iekļauj dažādus augļu un dārzeņu kokteiļus, vari tos papildināt ar kokosriekstu pienu, kas uzlabos dzēriena garšu un aromātu, vienlaikus nodrošinot organismu ar tam vajadzīgajām un vērtīgajām uzturvielām.

Ēdienu garšas uzlabošanas un dažādošanas nolūkos, savukārt, vari izmantot kokosriekstu eļļu, kas lieliski iederēsies gan ceptu ēdienu pagatavošanā, gan eksperimentējot ar figūrai un diētai draudzīgu desertu pagatavošanu.

Vairāk par kokosriekstu vērtīgajām īpašībām lasi šeit!

Tāpat cukura patēriņu ierobežot palīdzēs atteikšanās no saldinātiem dzērieniem. Pētījumi liecina, ka cilvēki gadā patērē vidēji 20 kilogramu cukura, uzņemot tos vien ar limonādēm, sulām un dažādiem kokteiļiem. Lai atteiktos no šī teju 70 000 liekajām kalorijām, aizstāj sulas un limonādes ar ūdeni, savukārt kafijai un tējai pievieno medu.

Kā zināms, īsta cukura "bumba" ir arī kūkas, cepumi un šokolādes batoniņi, kas nebūt nesniedz organismam vajadzīgās uzturvielas, vien kaitējot organismam un apgādājot to ar simtiem lieku kaloriju. Nesen veikti pētījumi liecina, ka no saldajiem kārumiem varam arī kļūt atkarīgi. Lai šo tieksmi mazinātu, sākotnēji ierobežo saldināto kārumu patēriņu līdz katrai otrajai dienai, līdz cepumu un konfekšu vietā izvēlies augļus un veselīgākas saldumu alternatīvas.

Noderīgus ieteikumus par augļiem, kuros ir visvairāk un kuros - vismazāk cukura, atradīsi šeit.

Tāpat tieksmi pēc organismam nepavisam ne vērtīgiem produktiem ierosina arī krekeri, baltmaize un makaroni... Šie produkti satur vienkāršos ogļhidrātus, kas organismam sniedz vien īslaicīgu enerģiju. To vietā vērts pieradināt sevi ēst "labos" ogļhidrātus jeb pilngraudu produktus, kas radīs sāta sajūtu un vienmērīgu enerģijas izdalīšanos – pilngraudu makaronus, lēcas un dažādus graudaugus.

Protams, lai samazinātu cukura patēriņu uzturā, būtiska nozīme ir arī apzinātai ēšanai, liekot sev izvērtēt, vai produkti, ko baudām, šķīvī patiešām nonākuši izsalkuma dēļ vai tomēr mirkļa vājuma un iegribu, kā arī citu emocionālu faktoru rezultātā. Vairāk par apzinātu ēšanu un veidiem, kā to apgūt, lasi šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!