Foto: Shutterstock
Vārdu savienojums "sēdošs darbs" mūsdienu laikmetā burtiski kļuvis par sinonīmu liekajam svaram. Ja arī tu savas astoņas stundas dienā pavadi sēžot un pusdieno darba ēdnīcā, visticamāk, līdz ar iegūto darba stāžu, uz tava auguma nosēdušies arī pāris lieki apaļumi.

Lai to novērstu, piedāvājam noderīgus ekspertu padomus, kā darba dienu padarīt kaut nedaudz aktīvāku, kā arī vienkāršas un garšīgas receptes maltītēm, ko vari paņemt līdzi arī uz darbu. Lai labi garšo!

  • Uzmanīgi izvēlies dzērienus! Atsakies no kafijas, gāzētajām limonādēm un cukurotajām sulām un pēc iespējas palielini dienā izdzertā ūdens daudzumu! Tas ne tikai pasargās tevi no lieku kaloriju uzņemšanas un efektīvi attīrīs organismu, bet arī liks biežāk iet uz tualeti, tā palielinot sadedzināto kaloriju skaitu.
  • Atsakies no konfektēm un saldumiem, kas stāv uz kolēģu galdiem! To vietā ņem uz darbu burkānus, siera nūjiņas, sagrieztus augļus un citus dārzeņus, ar ko panašķēties dienas gaitā.
  • Vismaz reizi stundā piecelies, izstaipies un kaut nedaudz pastaigājies! Tāpat centies kustēties krēslā, arī sēžot pie galda! Sasprindzini dibena muskulatūru, izstaipi kaklu, rokas un kājas!
  • Ja gaidi, kamēr datorā lejuplādēsies kāds fails vai programma, piecelies, pastaigājies un aprunājies ar kolēģiem, aizejot līdz viņu galdiem vai kabinetiem, nevis raksti skaipā!
  • Printējot dokumentus, stāvi kājās! Vai vismaz nomaini krēslu pret pa rokai novietoto vingrošanas bumbu. Tas liks pastrādāt taviem vēderpreses muskuļiem.
  • Tāpat izkusties, biežāk izmantojot kāpnes, nevis liftu. Ja ir enerģija un laiks, kāpienu uz trešo stāvu vari atkārtot, tā patērējot vairāk enerģijas.
  • Pēc iespējas vairāk pārvietojies kājām – ej pastaigās vai ideālā variantā – dodies mājup no darba kājām!
  • Lai samazinātu izmaksas un ikdienā uzņemto kaloriju daudzumu, pusdienas pagatavo mājās un ņem līdzi uz darbu! Tā varēsi kontrolēt uzņemto taukvielu daudzumu un porciju lielumu, kā arī efektīvi "iztīrīt" ledusskapi.
Turpinājumā piedāvajam gardas un gana vienkāršas receptes, no kurām iedvesmoties, gatavojot uz darbu līdzi ņemamās pusdienas.

Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm

Īsts brīvdienu ēdiens, kad gribas sevi nedaudz palutināt ­ aromāts no ķiplokos ceptajām garnelēm, svaigums no ķirštomātiņiem un spinātiem. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, kulinārā bloga
Lindasvirtuve.lv
autore.

Lasīt vairāk

Krēmīgs citronu risoto

Foto: Shutterstock
Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.

Lasīt vairāk

Sulīgi vistas stilbiņi ar dārzeņiem un rīsiem

Foto: Vida Press
Klasisks ēdiens, kurš neprasa lielas pūles, bet garantē vienmēr izcilu rezultātu. Rīsi, kuri gatavosies kopā ar gaļu un dārzeņiem, būs īpaši gardi un aromātiski.

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbju karijs

Foto: Shutterstock
Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Sātīgie pupiņu salāti ar brinzu

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojami un sātīgi pupiņu salāti ar brinzas sieru. Kinza un citrona miziņa piešķir svaigumu, ķiploks gādā par veselīgumu, bet kūpināta saliek pareizos akcentus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!