Foto: AFP/Scanpix
Mīnus 10 kilogrami divu nedēļu laikā, ēdot olas, greipfrūtus, gurķus un dzerot viskiju – par Mārgaretas Tečeres diētu klīst milzum daudz nostāstu, bet vairums no tiem ir kļūdaini, neprecīzi vai pārspīlēti. Lai noskaidrotu patiesību par "dzelzs lēdijas" mītiem apvīto diētu, "Marie Claire" speciālisti apkopoja visus zināmos faktus un veica izmeklēšanu, kuras intriģējošo rezultātu vēlamies atklāt arī tev.

1979. gada 13. martā Mārgareta Tečere sniedza visai neformālu un atklātu interviju britu laikrakstam "The Sun". Tajā tobrīd 54 gadus vecā nākamā premjerministre atklāja savus ēšanas paradumus un neminstinoties atbildēja arī uz vairākiem delikātiem jautājumiem. "Kāds ir jūsu svars un garums?" – "Esmu 5 pēdas 5 collas (165 cm) gara un sveru 9.5 stounus (60 kg)."

"Man nav īpaša ēšanas režīma," intervētājam vaļsirdīgi atzinās Tečere," Es neievēroju diētu, vienkārši cenšos ēst mazām porcijām. Neieturu sātīgas brokastis, lai tā būtu vienīgā ēdienreize dienā. Lielākoties brokastīs izdzeru tasi melnas kafijas, ko reizēm atšķaidu ar pienu. Vakar, piemēram, manas brokastis bija puse greipfrūta..."

"Es dievinu šokolādi, bet, ja apēdu vienu gabaliņu, man ir grūti apstāties," Tečere turpināja atklāt savus noslēpumus,"tomēr es skaidri apzinos, ka aizraušanās ar saldumiem drīz vien rezultējas liekos centimetros gurnu apvidū." Pēc šīs frāzes žurnālists publicēto interviju papildinājis ar indīgu piebildi, ka "Mārgareta nēsā 14 izmēru (Eiropas 42.)", un turpina spriedelēt, ka katrai britu namamātei ir skaidrs, ka Tečeres auguma un svara proporcija ir tālu no ideāla.

Intervijā "dzelzs lēdija" stāsta arī par to, kādi vēl produkti ietilpst viņas ikdienas ēdienkartē – saraksts ir visai plašs, sākot ar salātiem, beidzot ar gaļu. Raksts noslēdzas ar visai nesaudzīgu intervētāja komentāru: "Ja cilvēks nespēj kontrolēt savu svaru, vai tas nenozīmē arī to, ka viņš nebūs spējīgs kontrolēt arī citas, daudz svarīgākas lietas?"

Foto: AP/Scanpix

Šī intervija bija aizsākums karstām diskusijām par un ap Mārgaretas Tečeres ēšanas paradumiem. Viņa, kura nekad nebija cietusi no liekā svara radītām problēmām, pēkšņi kļuva par nepareiza uztura seku uzskates līdzekli un dažādu citu ar ēšanu saistītu grēku iemiesojumu. Ko vērta bija kaut vai Megijas vaļsirdīgā "atzīšanās mīlestībā" ar marmelādi pārziestai tostermaizītei. Vien 1979. gada 4. maijā, kad Margareta Tečere kļuva par Lielbritānijas pirmo sievieti–premjerministri, ap viņas diētu sacelto troksni pieklusināja strīdi par viņas politisko nostāju.

Vēsture atgriežas

Apspriest Tečeres ēšanas paradumus sabiedrība atsāka aptuveni pirms sešiem gadiem. Vēsturnieki vienmēr ir izrādījuši pastiprinātu interesi par "dzelzs lēdijas" privāto arhīvu, sākot to vētīt un publicēt vēl Tečerei dzīvai esot (Mārgareta Tečere mira 2013. gada 8.aprīlī). 2009. gadā, pārskatot kārtējos dokumentu kalnus, vēsturnieki atrada plānotāju melnos ādas vākos, kurā līdzās tādiem ikdienišķiem ierakstiem kā "9.15 – matu ieveidošana" tika uzieta nodzeltējusi lapiņa ar nedēļai saplānotām ēdienreizēm un brīdinājumu "Diētu nav ieteicams ievērot ilgāk kā divas nedēļas".

Brokastīs greipfrūts, viena vai divas olas, melna kafija vai tēja, pusdienās steiks, vakariņās – jēra ribiņas vai zivs: šis askētiskais ēšanas režīms drīz vien tikai nodēvēts par "Megijas diētu".

Ir pieņēmums, ka Tečere šo diētu ievēroja 1979. gada pavasarī, gatavojoties kļūt par lielvalsts vadītāju, jo liekais svars nepavisam nepiedien personai, kura grasās pārstāvēt savu valsti augstākajā politiskajā līgā. To, ka viņa savā triumfa brīdī nudien izskatās nevainojami, apliecina fotoattēli pie leģendārā Dauningstrītas 10 nama dienā, kad "dzelzs lēdija" kļuva par premjerministri, bet – vai tas tiešām bija "Megijas diētas" nopelns?

Foto: AFP/Scanpix

Pēc diētas publicēšanas "dzelzs lēdijas" ēšanas paradumus ņēmās apspriest gan dietologi un ārsti, gan žurnālisti, kas nopūlējās, sacerot sulīgus virsrakstus, piemēram, "Jaunā diēta palīdzēs divu nedēļu laikā atbrīvoties no 10 kilogramiem" vai "Tečere vienas nedēļas laikā apēd 28 olas".

Presē tika izteikti arī dažādi minējumi, kas tad ir šīs diētas autors. Sākotnēji izskanēja versija, ka diētu varētu būt izstrādājuši Maijo klīnikas (Mayo Clinic) speciālisti, bet vēsturnieku pētījumi pierādīja, ka šī versija ir maldīga un Tečeres diētai nav nekāda sakara ar Maijo klīniku.

Daudzi pētnieki šaubījās par to, vai Tečere vispār jebkad tika ievērojusi šo strikto diētu, jo viņai bijusi raksturīga ļoti augsta pašdisciplīna un spēja visu kontrolēt – tai skaitā savus ēšanas paradumus un svaru. Tādēļ ir vēl kāda versija, ka lapiņa ar nedēļai saplānotām ēdienreizēm kalpojusi kā rezerves variants gadījumā, ja Tečerei steidzami vajadzētu notievēt līdz kādam īpašam pasākumam. Un kļūšana par premjerministri pavisam noteikti bija īpašs brīdis viņas dzīvē.

Foto: AP/Scanpix

Pēdējā versija par "dzelzs lēdijas" diētu ir šāda: premjerministre pirms vēlēšanām, iespējams, ievēroja ēšanas ierobežojumus, lai nevainojami izskatītos sava iespējamā triumfa dienā, bet, pat ja tā ir tiesa, tad diemžēl nevar ar simtprocentīgu pārliecību apgalvot, ka leģendārā "Megijas diēta" bija tā, kas viņai nesa uzvaru. Tomēr piedāvājam iepazīties ar nodzeltējušās lapiņas saturu, kas uzjundīja tik visaptverošas kaislības.

"Megijas diēta"

Brīdinām, ka šī diēta nav piemērota, ja ieteiktie produkti izraisa alerģiju, sirds slimniekiem, cilvēkiem, kuriem ir aknu vai nieru kaites, kā arī grūtniecēm. Un, kaut arī šī diēta īstermiņā var palīdzēt zaudēt pāris liekos kilogramus, tomēr to nevajadzētu uzsākt bez konsultēšanās ar ārstu un ievērot ilgāk kā divas nedēļas.

Brokastis (viens un tas pats visas 14 dienas)

2 olas, 1 greipfrūts, tase kafijas vai tējas bez piedevām

Pirmdiena

Pusdienas: 2 olas, greipfrūts
Vakariņas: 2 olas, dārzeņu salāti, 1 grauzdēta tostermaizes šķēle, 1 greipfrūts

Otrdiena

Pusdienas: 2 olas, neierobežots skaits tomātu, kafija bez piedevām
Vakariņas: grilēts liellopa steiks, dārzeņu salāti (tomāti, gurķi, kāposti, olīvas), kafija

Trešdiena

Pusdienas: 2 olas, tvaicēti spināti, kafija bez piedevām
Vakariņas: grilēts, liess jēra steiks, salāti no selerijas, gurķa un tomāta, tēja bez piedevām

Ceturtdiena

Pusdienas: 2 olas, tvaicēti spināti, kafija bez piedevām
Vakariņas: 2 olas, nedaudz graudainā biezpiena, 1 grauzdēta tostermaizes šķēle, kāpostu salāti

Piektdiena

Pusdienas: 2 olas, tvaicēti spināti, kafija
Vakariņas: dārzeņu salāti, zivs, 1 grauzdēta tostermaizes šķēle, 1 greipfrūts

Sestdiena

Pusdienas: jebkāds daudzums augļu salātu bez piedevām
Vakariņas: jebkāds daudzums steika un salātu no selerijām, gurķiem un tomātiem, kafija bez piedevām

Svētdiena

Pusdienas: grilēta vistas fileja, salāti no tomātiem, burkāniem un kāpostiem, 1 greipfrūts, kafija bez piedevām
Vakariņas: auksta vārītas vistas gaļa bez ādas, tomāti, 1 greipfrūts

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!