Foto: Shutterstock
Zaļumi, zaļie lapu dārzeņi un savvaļas augu lapas ir uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu krātuve, kuras vērtīgās īpašības ir sevišķi ieteicams izmantot tagad, kad daba ir pilnā plaukumā.

Šai sakarā HELSUS festivāla dalībniece, veselīga uztura eksperte Dagnija Brūvere skaidro, kāpēc ēdienkartē nepieciešams iekļaut pēc iespējas vairāk zaļumu.

"Organisms no zaļajiem augiem iegūtās olbaltumvielas uzņem un pārstrādā labāk nekā no pākšaugiem iegūtās, bez tam, zaļumi palīdz attīrīt organismu un atbrīvot to no skābēm. Un, visbeidzot - zaļajos augos esošais hlorofils spēj uzlabot mūsu asins sastāvu un labvēlīgi ietekmēt šūnu aizsardzības un atjaunošanās spējas," stāsta Brūvere.

Lietojot uzturā pietiekami daudz zaļumu, tiks labvēlīgi ietekmēts viss organisms. Piemēram, kalcijs stiprina kaulus, karotīns un E vitamīns atjauno ādas šūnas, mazina novecošanos un aizsargā ādu pret saules kaitīgo iedarbību, folijskābes palīdz mazināt sirds un asinsvadu slimības. Tāpat zaļie augi satur arī daudz ūdens un šķiedrvielas, kas rada sāta sajūtu un palīdz iegūt slaidākas ķermeņa formas.

Pat parastie lapu salāti satur bagātīgu cilvēka organismam nepieciešamo vielu klāstu – olbaltumvielas, cukuru, taukvielas (nepieciešamas, lai organismā šķīstu vitamīni), minerālvielas (kālijs, dzelzs, kalcijs, jods, nātrijs utt.), fermentus, šķiedrvielas u.c.

"Jāpiebilst, ka daži zaļie augi, ko pievienojam kokteiļos, tiek dēvēti par nezālēm. Tomēr neraudzīsimies uz šo faktu skeptiski, jo tie tik tiešām var sniegt vērtīgu artavu mūsu veselībai. Protams, šīm nezālēm ir jāaug tīrā vidē, tāpēc vēlams tās iegādāties no zemnieku saimniecībām, nevis plūkt ceļmalā," uzsver Brūvere.

Ja gribam iegūt no zaļajiem augiem maksimālo vērtību, īstais risinājums būs zaļie kokteiļi. To pagatavošanai būs nepieciešamas zemāk minētās sastāvdaļas un blenderis. Vēlams pagatavotos kokteiļus tūdaļ arī baudīt, kamēr tie ir svaigi! Lielākās augu un dārzeņu vienības pirms likšanas blenderī vajadzētu sagriezt smalkāk.

Zemeņu, spinātu un piparmētru kokteilis

Pāris saujas zemeņu, viens banāns, sauja spinātu, gārsa, pienenes un dažas piparmētru lapiņas, glāze ūdens.

Tomātu, diļļu un kivi kokteilis

Pāris saujas salātu lapu, viens tomāts, viens nomizots kivi, buntīte diļļu un pētersīļu, glāze ūdens.

Ābolu un avokado kokteilis

Viens nomizots ābols, divi nomizoti kivi, puse avokado, spināti un glāze ūdens.

Uztura speciālisti Dagniju Brūveri varēs satikt HELSUS festivāla uztura dārzā. Pasākums norisināsies no 22. līdz 23.augustam Lucavsalā. Plašāka informācija www.helsusfestival.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!