Foto: Shutterstock
Kabaču dzimtene ir Meksika, bet nu jau gadiem tie ir arī neiztrūkstoša Latvijas dārzu un mūsu šķīvju sastāvdaļa. Izrādās, ka šī garenā milzu oga, kas dobē mēdz atgādināt krāsainu čūsku, ir arī ļoti veselīga, tomēr, piemēram, nieru slimniekiem to lietot lielā daudzumā nav ieteicams.

Konsultē Eva Kataja, veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste, Rīgas Stradiņa universitātes lektore un mājaslapas www.dabigsuzturs.lv vadītāja



"Kabači un cukīni ir lieliski antioksidantu avoti (tai skaitā luteīna un zeaksantīna), tie satur maz kaloriju un tiem ir ļoti zems glikēmiskais indekss, kas padara tos par pievilcīgu uztura produktu gan cukura diabētiķiem, gan svara vērotājiem," skaidro uztura speciāliste.

Tie nav pārpilni mikroelementiem, bet sniedz krietnu devu C vitamīna, kas noderēs imūnsistēmas stiprināšanai ziemai, kā arī daudz kālija, kas ir svarīgs elements asinsspiediena kontrolēšanai. Tāpat kabačos ir daudz šķiedrvielu, kas palīdz uzlabot gremošanu un normalizēt vēdera darbību, tāpēc tie ieteicami cilvēkiem, kas sirgst ar kairinātu zarnu sindromu. Kabači palīdz arī  izvadīt lieko ūdeni no organisma.

Foto: Shutterstock

Kabačiem ir daudz un dažādi veidi, krāsas un izmēri, tomēr, kā uzsver uztura speciāliste, uzturvielu ziņā nav lielas atšķirības starp cukīni (viens no kabaču veidiem) un citas krāsas kabačiem. "Tie visi ir izcils vara un mangāna avots, kā arī ļoti labs C, B6 un K vitamīna, magnija, fosfora, folskābes un šķiedrvielu avots. Jo intensīvāka dārzeņa krāsa, jo vairāk tajā būs antioksidantu," skaidro Kataja.

Pašlaik dobes ir garo un gardo dārzeņu pilnas, bet visveselīgākie tie, protams, ir pavisam mazi, kad tajos ir visvairāk vitamīnu. Par vērtīgākajiem kabačiem tiek uzskatīti līdz 12 centimetrus garie dārzeņi, kuru diametrs nepārsniedz piecus centimetrus.

Tos var gan ēst svaigus, gan termiski apstrādāt, kā arī uzglabāt saldētus ziemai. "Kabači vislabāk saglabā savu uzturvērtību, ja tiek tvaicēti nevis cepti vai vārīti, un, protams, tie jāēd ar visu mizu. Kabačus var pilnīgi droši ēst arī svaigus (lai arī no bērnības ierasts, ka tie tiek ēsti tikai apceptā veidā). Lai izvairītos no pesticīdu atliekvielām, priekšroku dodiet pašaudzētiem vai bioloģiskiem kabačiem."

Tomēr, lai arī kabačos ir daudz vērtīgu vielu un tie ir veselīgi, dažiem cilvēkiem ar to ēšanu jābūt prātīgiem. "Kabači un cukīni dabīgi satur nelielu daudzumu oksalātu. Ja organismā to daudzums kļūst pārāk koncentrēts, tie var kristalizēties un radīt veselības problēmas. Ja jau ir nieru vai žultspūšļa problēmas (nierakmeņi/žultsakmeņi), kabačus uzturā jālieto ar mēru," brīdina speciāliste.

Tomēr nieru slimniekiem veselīgs našķis ir kabaču sēklas, tās samaltas var pievienot ēdienam, lai uzlabotu gremošanu.

Savukārt kabaču lapas var izmantot pret muguras sāpēm. Tās sasmalcina un iemasē problemātiskās zonās.

No kabaču pankūkām līdz kārtīgam sacepumam – 14 idejas maltītēm ar gardo vasaras dārzeni

Foto: Shutterstock
Kabači noteikti ir vieni no tiem dārzeņiem, kuru sezonu ir vērts gaidīt visu vasaru, un, kad tā pienākusi – ķerties pie virtuves eksperimentiem, gatavojot ne tikai kabaču pankūkas dažādās variācijās, bet arī taisot gardus sacepumus vai vīriešu zaptes ziemai. Kamēr laiks mūs lutina, noteikti jāizmanto arī izdevība kabačus uzlikt uz grila vai pagatavot no tiem pildītas laiviņas.

Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm

Foto: Shutterstock
Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot spriganās dārzeņu 'nūdeles'?

Foto: Shutterstock
Tagad, kad vasara ir pilnā plaukumā un pieejami ir garšīgi dārzeņi, kas audzēti tepat, tie jātver un jāgatavo maltītēs, kamēr vien ir tāda iespēja. Viens no interesantākajiem un jaukākajiem veidiem, kā dārzeņus pasniegt – sagriezt tos smalkās strēmelītēs. Kā veikli to izdarīt?

Makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami

Foto: Shutterstock
Ātrām un sātīgām vakariņām – makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu pildīti kabači

Foto: Shutterstock
Pildītos kabačus var gatavot dažādi – šajā reizē iesakām izmēģināt pikantos kabaču gredzenus ar malto gaļu, rīsiem un siera, tomātu, ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Kabaču ikri

Foto: Shutterstock
Klasiska recepte konservēšanas laikam – gardie kabaču ikri.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas ar sieru

Foto: Shutterstock
Gardas kabaču pankūkas ar sieru ar vai arī sacepums cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Kabači tomātu mērcē ar čili un papriku

Foto: Shutterstock
Kabači
ņam - ņam
garšos pat kabaču neēdājiem – tā par savu recepti saka portāla
Cālis.lv
lietotāja DzintarZaķis. Pagatavo un apēd tūlīt vai saglabā rudens un ziemas maltītēm, liekot burkās un glabājot vēsumā!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!