Foto: Shutterstock

Sparģeļi kļūst arvien populārāki arī Latvijā un aizvien vairāk cilvēku tos iekļauj savā uzturā. Savukārt, piemēram, Vācijā tie pavasarī atrodami vai ikkatrā virtuvē. Šie zaļie dārzeņi ir tiešām veselīgi un vērtīgi.

Sparģeļi ir ir ne tikai ļoti sulīgi un gardi dārzeņi, bet tajos ir arī ļoti daudz vitamīnu.

Kādus vitamīnus sparģeļi satur?

Sparģeļi ir bagāti ar K vitamīnu, kas regulē asins recētspēju un ir nepieciešams veseliem zobiem un kauliem. Tāpat šie zaļie dārzeņi satur folijskābi, kas nodrošina cilvēka imūnsistēmas, kā arī sirds un asinsvadu sistēmas darbību, minēts portālā www.livescience.com

Sparģeļus īpaši iesaka uzturā lietot grūtniecēm, jo tajos esošā folijskābe nodrošina nepieciešamo augļa attīstības un augšanas ātrumu.

Tajos ir daudz šķiedrvielu un nozīmīgi antioksidanti, piemēram, glutations, kas palīdz iznīcināt kancerogēnus un kavē vēža šūnu augšanu. Šī iemesla dēļ, sparģeļi var palīdzēt cīnīties un aizsargāt pret konkrētām vēža formām, piemēram, kaulu, krūts, plaušu un resnās zarnas vēzi.

Tāpat sparģeļos esošais glutations sniedz dažādus ieguvumus arī cilvēka ādai - tas palēlina novecošanās procesu un palīdz aizsargāt ādu no saules kaitējuma un piesārņojuma. Bez tam, šie dārzeņi satur asparagīnu un hromu, kā arī tādus vitamīnus kā C un E.

Foto: Shutterstock

Kāpēc sparģeļus jāiekļauj savā uzturā?

"Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc savā ēdienkartē jāiekļauj sparģeļi, ir to zemā enerģētiskā vērtība," skaidro uztura speciāliste Anna Nikolajeva. "Tas nozīmē, ka sparģeļi var būt kā piedeva galvenajam ēdienam, aizvietojot graudaugus. Sparģeļus vari izmantot dažādi – ēst mazliet apvārītus un sautētus kā uzkodu, aizvietojot neveslīgos čipsus vai popkornu, gatavot biezzupās un pievienot salātos, tādā veidā uzņemot mazāk kalorijas dienas garumā."

"Nopērkot sparģeļus, labāk pagatavot tos uzreiz, bet, ja nesanāk, tad strauji jāsasaldē, tādējādi saglabājot liekālo daļu uzturvielu. Ja sparģeļi tiek turēti ledusskapī vairāk kā 3 dienas, tie zaudē gan garšu, gan lielo C vitamīna daudzumu. Tāpat nav ieteicams tos konservēt un pievienot sāli, jo sparģeļi zaudē savu garšu," stāsta Nikolajeva.

"Neaizmirstiet, ka kopumā dienā ir jāapēd ap 400 g dažādu dārzeņu. Ja neesat sparģeļu mīļotājs, tad ēdiet tos, pievienojot klāt citus dārzeņus," iesaka uztura speciāliste.

Uzzini, kā izvēlēties labākos dzinumus, kā tīrīt un gatavot sparģeļus, noskatoties video!

Kādos gadījumos izvairīties no sparģeļu lietošanas?

Sparģeļi nav ieteicami cilvēkiem, kam ir alerģija pret liliju dzimtas augiem, piemēram, sīpoliem, ķiplokiem, maurlokiem, jo ir pavisam iespējams, ka alerģija būs arī no sparģeļiem. Alerģijas simptomi var būt iesnas, nātrene, apgrūtināta elpošana, uztūkums ap muti un lūpām.

"Nevajag aizmirst, ka sparģeļi satur arī tādas vielas kā purīni, kas var paasināt slimības gaitu cilvēkiem, kuri slimo ar podagru," atgādina Nikolajeva. "Tādā gadījumā sparģeļus ir ieteicams nevis izslēgt no uztura, bet krietni samazināt."

Ja vēl neesi gatavojis sparģeļus, tad ir īstais laiks izmēģināt. Lūk, dažas receptes!

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām,
Rimi Gardēži
šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem

Foto: Shutterstock
Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.

Lasīt vairāk

Tvaicēta vistas krūtiņa ar sparģeļiem, pavasara spinātiem un kaņepju eļļu

Foto: Publicitātes attēli
Vienkāršās, viegli pavasarīgās vakariņās var sagatavot tvaicētu vistas krūtiņu ar sparģeļiem un zaļumiem. Īpašu noti piešķirs kaņepju mērce. Recepti piedāvā veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavārs Ēriks Dreibants.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!