Foto: Shutterstock

Ja runājam par veselīgiem ieradumiem, dzirdētas gana daudz versijas par to, kas ir vai nav mums labs. Kāds katrā brīvā vakarā pacels glāzīti ar grādīgāku dzērienu, tosta vietā pasakot "Es jau tikai brīvdienās", bet cits ieturēs bezglutēna diētu un centīsies pārējiem stāstīt par to, kā viņa dzīve ir mainījusies pēc šīs tik ļoti aktuālās diētas. Aiz kuriem attaisnojumiem slēpjas patiesība, bet kuri ir gaužām aplami? Skaidrību ievieš uztura speciāliste Santa Grietiņa.

Es jau lietoju alkoholu tikai brīvdienās

Ja alkohols tiek lietots mērenās devās, tad nekas traks tas nav. Ar mērenām devām būtu jāsaprot 1–2 alkohola devas sievietēm, kas atbilst 1–2 glāzēm vīna, savukārt vīriešiem tās ir 2–3 devas, kas ir ne vairāk kā, piemēram, 2 puslitra pudeles gaišā alus.

Pārmērīga dzeršana (sievietēm vairāk par 4 dzērieniem un vīriešiem vairāk par pieciem mazāk kā divās stundās) palielina aknu slimību risku un var ietekmēt arī pārējos orgānus – nieres, sirdi, smadzenes. Protams, ne tikai – tas ietekmē atmiņu, var palielināties traumu risks un neiztikt arī bez paģirām. Tādā ziņā salīdzinot pārmērīgu dzeršanu nedēļas nogalē ar ikdienas vīna glāzi, otrs variants būtu labāks. Protams, jāņem vērā, ka lietojot alkoholu katru dienu, var palielināties atkarības risks. Un noteikti jāuzmanās cilvēkiem, kuriem ģimenes vēsturē ir krūts vēža gadījums – pat viena glāze alkohola dienā var ietekmēt šīs slimības attīstību.

Diētas laikā "šmaukšanās" diena, kad var uzēst visu, ko sirds kāro

''Šmaukšanās diena'' palīdz cilvēkiem izturēt striktas diētas, jo labi palīdz apziņa, ka es sev neko neaizliedzu. Ja netiek zaudēta kontrole un ''šmaukšanās diena'' nepārvēršas par nedēļu vai mēnesi, tad šādu dienu var ievērot, protams, nepārspīlējot ar tajā dienā uzņemto kaloriju daudzumu. Tiesa gan, daļai cilvēku šāda ''šmaukšanās diena'' var izraisīt sirdsapziņas pārmetumus un vainas apziņu, tāpēc vislabāk tajā dienā ieplānot arī kādu fizisku aktivitāti.

Jaunā mode – bezglutēna diētā

Ja cilvēkam nav ne celiakijas, ne glutēna nepanesamības, tad būtiskus veselības uzlabojumus, ievērojot bezglutēna diētu, cilvēks nenovēros. Pat otrādi – sākot ievērot bezglutēna diētu, tiek izslēgti pilngraudu produkti, kas savukārt nodrošina nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu, kā arī vitamīnus un minerālvielas. Ja mērķis ir notievēt, tad arī tas var neizdoties, jo reizēm bezglutēna produkti var saturēt daudz cukuru, sāli un taukus.

Ūdens uzvar gāzētās limonādes. Kā ir ar minerālūdeni?

Salīdzinot ar limonādēm, gāzēts ūdens nesatur cukuru, kas ir liels pluss, jo limonādēs ir patiešām daudz cukura. Daudzi cilvēki apgalvo, ka nevar iedzert parastu ūdeni, jo tas negaršo, bet gāzētu ūdeni gan labprāt dzertu. Jāņem vērā – ja cilvēks ir vesels, tad viņš var dzert gāzētu ūdeni, tomēr tas var izraisīt meteorismu jeb palielinātu gāzu daudzumu kuņģī un zarnās.

Tagad neēdīšu, pēc tam kārtīgi ieturēšos

Ir izpētīts, ka cilvēks, kurš neēd regulāri un ir izlaidis kādu maltīti, par 31 procentu biežāk izvēlēsies kādu neveselīgu uzkodu. Turklāt ir lielāks risks pārēsties vakaros, un tas var veicināt liekā svara pieaugumu, provocējot dažādas saslimšanas, piemēram, cukura diabētu vai sirds un asinsvadu saslimšanas. Cilvēki, kas ēd regulāri, uzņem mazāk kalorijas nekā tie, kas izlaiž kādu maltīti, turklāt neregulāras maltītes ietekmē asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!