Foto: DELFI

Biezpiens ir produkts, kas tiek uzskatīts par veselīgu un vērtīgu, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka ikviens ēdiens, kam tas pievienots, arī tāds būs. Ir jāņem vērā, ka veikalos nopērkamajiem biezpiena produktiem, piemēram, biezpiena sieriņiem, desertiem un graudainajam biezpienam, var būt pievienotas vielas, kuru daudzumu uzturā ieteicams samazināt. Par to, kas atrodas saldajos biezpiena produktos, projektā "Našķis vai veselīgs produkts" vaicājām uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai.

"Viņa" sadarbībā ar veselības centru "Vivendi" ir uzsākusi projektu "Našķis vai veselīgs produkts", lai apskatītu un izpētītu dažādus šķietami veselīgus veikalā nopērkamus produktus un kopā ar uztura speciālisti izvērtētu, vai uz tiem liktās cerības attaisnojas. Tāpat ļoti svarīgi ir iemācīties pašam saprast un izvērtēt uz produkta iepakojuma norādīto informāciju. Projekta laikā speciāliste sniegs ieteikumus, kā to izdarīt.

Šoreiz kopā ar Pavlovu apskatījām saldinātus biezpiena produktus. Speciāliste aicina ikvienu rūpīgi iepazīties ar šādu produktu sastāvu, lai neuzņemtu pārāk daudz tauku un cukura. Viņa arī norāda, ka, piemēram, biezpiena sieriņš nav produkts, ko katru dienu bērnam vajadzētu ēst brokastīs.

Biezpiena sieriņš nav bērniem piemērots brokastu ēdiens

"Biezpiens ir olbaltumvielu avots," teic Pavlova, paskaidrojot, ka olbaltumvielas rada sāta sajūtu un tās var uzskatīt arī par organisma būvmateriālu. Ar biezpienu iespējams uzņemt arī kalciju. "Biezpiens ir vērtīgs produkts," viņa secina. Speciāliste norāda, ka biezpienā esošais kalcijs ir ļoti nepieciešams bērna augšanai un attīstībai. Protams, arī pieaugušam cilvēkam šī minerālviela ir nepieciešama.

Speciāliste pirmo aplūko biezpiena sieriņu. "Sastāvā ir 63 procenti biezpiena, otrajā vietā ir cukurs. Uzreiz varu pateikt, ka cukura droši vien būs diezgan daudz," teic Pavlova. Biezpiena sieriņa glazūra sastāv no sviesta, cukura un kakao pulvera. Speciāliste atzinīgi novērtē to, ka tajā nav daļēji hidrogenētu augu tauku, kas ir kaitīgi cilvēka sirds veselībai. Vēl sieriņā ir izmantots vanilīns.

"Sastāvs nav slikts, tas ir labs," vērtē speciāliste, piebilstot, ka ir svarīgi pievērst uzmanību cukura daudzumam produktā. 100 gramos biezpiena sieriņa ir 22,4 grami cukura. "Ja mēs izrēķinām uz vienu biezpiena sieriņu, tad sanāk 10 grami. Tās ir divas tējkarotes cukura uz vienu biezpiena sieriņu. Var būt arī situācija, kad cilvēks apēd divus biezpiena sieriņus, un tas jau ir četras tējkarotes cukura."

Pavlova aicina vecākus pievērst uzmanību tam, ka bērni cukuru uzņem arī bērnudārzā – tur viņi ar pārtiku uzņem jau 20 gramus cukura. To, cik daudz uzturvielu bērns uzņem bērnudārzā, paredz Ministru kabineta noteikumi 172. "Ja bērns vēl papildus apēd kādu biezpiena sieriņu, tad sanāk par daudz cukura*," viņa norāda.

Tāpat uzmanība jāpievērš arī tauku daudzumam produktā. 100 gramos biezpiena sieriņa ir 22,4 grami tauku. Tas nozīmē, ka vienā biezpiena sieriņā ir vidēji 10 grami tauku. Pavlova skaidro, ka cilvēkam dienā ieteicams uzņemt vidēji 60 gramus tauku. Tas nozīmē, ka ar diviem biezpiena sieriņiem cilvēks uzņem trešdaļu no dienā nepieciešamā tauku daudzuma.

"Jāatceras, ka tas tiešām ir tāds našķis, saldums, kuru nevajadzētu dot katru rītu brokastīs," iesaka Pavlova.

Uzmanība jāpievērš cukura un tauku daudzumam

Otrs produkts, ko vērtē speciāliste, ir biezpiena deserts. "Sastāvs šeit ir diezgan garš, bet, ja papēta, nekā slikta veselībai mēs tur neatradīsim. Sastāvdaļas nav kaitīgas, un nav pievienotas, piemēram, mākslīgās krāsvielas vai daļēji hidrogenēti augu tauki." Produktā ir daudz biezpiena – 80 procenti.

Pavlova norāda, ka cilvēkus varētu mulsināt tas, ka produktā ir modificēta kukurūzas ciete. Viņa ir saskārusies ar situācijām, kad cilvēki neiegādājas šāda veida produktus, jo uzskata – to sastāvā ir ģenētiski modificētas sastāvdaļas. "Patiesībā tā nav ģenētiski modificēta, tā ir vienkārši pārveidota ciete, kas ir stabilāka pret ārējās vides ietekmi," skaidro Pavlova.

Vienā porcijā deserta ir apmēram 16 gramu cukura. "Biezpienā arī ir dabīgais cukurs laktoze," teic Pavlova, paskaidrojot, ka 100 gramos biezpiena ir vidēji divi grami laktozes – divas reizes mazāk nekā pienā. "Ja mēs to visu saskaitām, tad te uz porciju sanāks divas–divas ar pusi tējkarotes pievienotā cukura."

Piesātinātās taukskābes ir vajadzīgas galvenokārt enerģijas iegūšanai. Ja cilvēkam ir mazkustīgs dzīvesveids, tad šos taukus nevajadzētu uzņemt pārmērīgi daudz.
Jeļena Pavlova, uztura speciāliste
Uzmanība jāpievērš arī tauku daudzumam produktā, īpaši tas attiecas uz cilvēkiem, kas seko līdzi savam svaram. "Šeit ir ap 12 gramiem tauku," teic speciāliste. Sastāvā ir arī piesātinātās taukskābes. "Piesātinātās taukskābes ir vajadzīgas galvenokārt enerģijas iegūšanai. Ja cilvēkam ir mazkustīgs dzīvesveids, tad šos taukus nevajadzētu uzņemt pārmērīgi daudz. Tie pārsvarā atrodas dzīvnieku izcelsmes produktos." Dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par 22 gramiem piesātināto taukskābju. Vienā desertā ir 7,8 grami šo taukskābju.

Apskatot graudaino biezpienu ar melleņu piedevu, speciāliste noteic, ka graudainā biezpiena sastāvā ir arī saldais krējums un sāls. Pavlova norāda, ka arī trešā produkta sastāvā nav nekā kaitīga. Uzturvērtība ir norādīta uz 100 gramiem produkta. Tas nozīmē, ka pašiem lietotājiem ir jāizrēķina, cik daudz dažādu uzturvielu ir vienā porcijā. Vienā graudainā biezpiena ar melleņu piedevu iepakojumā ir apmēram par tējkaroti vairāk cukura nekā biezpiena desertā, rēķina speciāliste.

Biezpiena našķus iesaka aizstāt ar pašu gatavotu ēdienu

Salīdzinot biezpiena desertu un graudaino biezpienu ar melleņu piedevu, Pavlova secina, ka to uzturvērtība ir diezgan līdzīga, ja neņem vērā, ka desertā ir mazāk cukura un sāls. Speciāliste norāda, ka nevar sacīt, ka graudainajam biezpienam būtu pievienots liels sāls daudzums. Tāpat graudainajā biezpienā ar melleņu piedevu ir mazāk biezpiena nekā desertā.

"Tie visi ir našķi," secina speciāliste. Viņa norāda, ka tie visi dod iespēju uzņemt biezpienu, bet nedrīkst aizmirst par to, cik daudz cukura ir to sastāvā. Viņa neiesaka ēst vairāk par vienu šādu našķi dienā.

Lai biezpienu uzņemtu veselīgākā veidā, Pavlova iesaka gatavot plācenīšus ar augļiem vai pat cepumus, kuru sastāvā ir biezpiens, kokosriekstu skaidiņas un banāns. "Saldumu vajadzētu iegūt no augļiem," mudina speciāliste. Biezpienu var izmantot arī sāļajos ēdienos, piemēram, gatavot biezpiena un ķirbju sacepumu ar vistas fileju.

"Kalcijs vajadzīgs asinsrecei, mūsu kaulu audiem. Kalcijs piedalās nervu impulsu pārvadē," biezpienā atrodamās minerālvielas nozīmi skaidro Pavlova. Viņa norāda, ka kalcija uzsūkšanos pasliktina D vitamīna trūkums. Piena produktos nav vielu, kas traucē uzsūkties kalcijam. Tieši pretēji – tajos ir vielas, kas veicina tā uzsūkšanos.

* Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām dienā ieteicams uzņemt līdz 25 gramiem pievienotā cukura, ieskaitot augļu cukuru un medu.

Projekts "Našķis vai veselīgs produkts" tapis sadarbībā ar veselības centru "Vivendi".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!