Katram no mums ir citi iemesli, kādēļ roka veikalu plauktos stiepjas pēc proteīna dzēriena – kāds uzskata, ka tā var ātrāk tik pie cerētās formas, cits vēlas remdēt izsalkumu, bet trešajam varbūt vienkārši šie dzērieni ļoti iet pie sirds. Taču, cik bieži aizdomājamies, vai tiešām šis gardais un bieži vien par veselīgu uzskatītais produkts ir labs mums? Kā saprast, kādus dzērienus labāk izvēlēties un kā tie ietekmē veselību, projektā "Našķis vai veselīgs produkts" vaicājām uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai.

"Viņa", sadarbojoties ar veselības centru "Vivendi", ir uzsākusi projektu "Našķis vai veselīgs produkts". Tā laikā kopā ar uztura speciālistēm mēs apskatām šķietami veselīgus produktus, lai saprastu, vai attaisnojas uz tiem liktās cerības. Speciālistes arī sniedz ieteikumus, lai ikviens pats varētu veikalā saprast, kurš produkts ir patiešām veselīgs, bet kurš nespēs sniegt to, kas nepieciešams attiecīgajā situācijā. Uzkrāj zināšanas un iemācies atrast tos produktus, kas ir vispiemērotākie tev. Šoreiz kopā ar "Vivendi" uztura speciālisti Jeļenu Pavlovu apskatījām proteīna dzērienus.

Pirms ķeramies pie lietas, Pavlova lieku reizi atgādina, ka vārdi "proteīns" un "olbaltumvielas" ir viens un tas pats. Kā teic eksperte, cilvēkam dienā nepieciešams uzņemt aptuveni vienu gramu olbaltumvielu uz kilogramu svara. Tātad, ja svars, piemēram, ir 60 kilogrami, tad nepieciešams uzņemt 60 gramus šīs uzturvielas. Turklāt, ja iegādāts šāds iepakojums, nevajadzētu vienā dienā iztukšot visu, bet izdzert pusīti.
.

Uztura speciāliste skaidro, ka šajos dzērienos lielā daudzumā sastopamas olbaltumvielas, kas mūsu ķermenis ir ļoti vajadzīga uzturviela. "Olbaltumvielas ir mūsu organisma būvmateriāls. Tā ir svarīga uzturviela. Parasti olbaltumvielas vēlas uzņemt cilvēki, kuri ir aktīvi, nodarbojas ar sportu vai kuri vēlas samazināt svaru. Ir zināms, ka olbaltumvielu diētas ir diezgan efektīvas," skaidro Pavlova. Viņa piebilst, ka olbaltumvielas arī uztur sāta sajūtu, jo tiek ilgi sašķeltas mūsu organismā, tātad lieku reizi nevilinās notiesāt kādu našķi.

Cilvēki nereti griežoties pie speciālistes ar jautājumu, kā var paātrināt vielmaiņu. Viņa teic – jo lielāka muskuļmasa, jo ātrāka vielmaiņa. Un olbaltumvielu uzņemšana var palīdzēt tikt pie muskuļmasas, vien nevar aizmirst arī par fiziskajām aktivitātēm, citādi, ja nesporto, palielināts olbaltumvielu daudzums var pārvērsties taukos (vispirms no olbaltumvielām radīsies glikoze un enerģijai neizmantota glikoze var pārveidoties taukos).

Nebūtu nekāds brīnums, ja patērētājam varētu rasties jautājums par to, kas ir dabiskais antioksidants, kas rotā proteīna dzērienu pudelītes. Lai būtu vieglāk uztver, nedaudz jāatkāpjas un jāsāk stāsts no sākuma. Mūsu organismā ir brīvie radikāļi, kuri veidojas organismā – pastiprināti tie rodas stresa situācijās, slimojot, smēķējot, lietojot alkoholu, ēdot neveselīgu uzturu utt.. Tie bojā mūsu šūnas, tādējādi izraisot organisma paātrinātu novecošanos, kā rezultātā attīstās arī dažādas slimības. "Antioksidanti pasargā mūsu šūnas no brīvajiem radikāļiem, tādējādi pasargā arī mūsu veselību kopumā, kas ir ļoti labi."

Protams, uzmanība jāpievērš arī cukura daudzumam sastāvā. Turklāt arī pievienotajiem cukuriem – glikozes un fruktozes veidā. . Der atcerēties, ka piena dzērienos ir arī dabīgais cukurs (laktoze). Laktozes daudzums ir 4 – 5 procenti jeb 4 – 5 grami uz 100 gramiem. Ja tas ir bezlaktozes dzēriens ar piedevām, tad sastāvā būs tikai pievienotais cukurs. "Atceramies, ja ir ar garšu, tad ir cukurs!" Te arī jāatgādina, ka dienā cilvēkam nevajadzētu uzņem vairāk nekā 25 gramus cukura. Eksperte teic – šoreiz pētīšanai izvēlēti produkti ar salīdzinoši mazu cukura līmeni uz iepakojumu – daži līdzīga veida izstrādājumi, sasniedzot pat 40 gramus cukura.

Speciāliste skaidro, ka daudz no šīm sastāvā esošajām lietām ir organismam vajadzīgas, piemēram, olbaltumvielas un kalcijs. "Vienīgais, kas ir slikts - tas, ka tur ir cukurs iekšā. Ja tas ir vienīgais našķis dienā, tad nekas ļoti slikts nav."

Ir, protams, situācijas, kad olbaltumvielas ir jāpalielina, piemēram, grūtniecības, krūts barošanas laikā vai pēc fiziskas slodzes, bet speciāli ikdienā palielināt olbaltumvielu uzņemšanu bez īsta iemesla nevajadzētu. Tomēr, ja lietojam šo uzturvielu vairāk nekā parasti, vajadzētu ieturēt mērenību un, piemēram, atteikties no gaļas vai kāda cita piena produkta. Kā skaidro Pavlova, vienā proteīna dzēriena iepakojumā ir aptuveni 20 grami olbaltumvielu, kas ir tikpat daudz, cik aptuveni 100 gramos vistas filejas vai vājpiena biezpiena. Ja olbaltumvielas tiek uzņemtas par daudz, varētu būt gan vēdera pūšanās, gan veidoties aizcietējumi, turklāt pārmērīga to uzņemšana arī ietekmē mūsu aknu, nieru veselību.

"Olbaltumvielas ir pieejamas daudzos produktos. Arī dārzeņos un augļos kaut maza daļiņa olbaltumvielu ir. Bet ir olbaltumvielu avoti – gaļa, zivis, olas, piena produkti. Tie saturēs pilnvērtīgas olbaltumvielas, kur būs visas mūsu organismam vajadzīgās neaizvietojamās aminoskābes. Tās ir tās, kuras mūsu organisms saražot nevar, bet mums tās noteikti ir jāuzņem ar uzturu. Ir arī augu izcelsmes olbaltumvielu produkti – pākšaugi, riekstiņi, sēkliņas. Šie produkti arī būs bagāti olbaltumvielām. Olbaltumvielas mēs varam atrast arī graudaugos."

Pavlova rezumē, ka proteīnu dzērienus varētu definēt kā vērtīgu našķi, ar kuru, kā jau katru gardumu, pārspīlēt nevajadzētu.

Projekts "Našķis vai veselīgs projekts" tapis sadarbībā ar veselības centru "Vivendi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!