Foto: Shutterstock
Karstums cilvēka organismu ietekmē ļoti dažādi, tāpēc mediķi iesaka svelmes laikā pievērst pastiprinātu uzmanību savai veselībai. Karstā laikā var būt vērojamas izmaiņas arī apetītē, un laikā, kad tā ir mazāka nekā parasti, ir svarīgi ne tikai uzņemt šķidrumu, bet ēstgribu vēl vairāk nenomākt ar pārtikas produktiem, kas organismam nesniedz visu nepieciešamo.

"Vivendi" uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka sevi nevajadzētu spiest uzņemt pārtiku tad, ja karstuma dēļ zudusi apetīte: "Nav jāēd, ja negribas, bet jādzer gan ir. Ir iespējams arī apvienot šķidruma uzņemšanu ar uzturvielu piegādāšanu organismam, proti, ēst svaigas ogas, augļus un dārzeņus. Ja pāris dienas nepaēdīs kārtīgu otro ēdienu, nekas traks nenotiks. Var veldzēties ar aukstiem skābpiena produktiem, piemēram, ar kefīru."

Lai uzņemtu organismam nepieciešamās uzturvielas, dienas laikā sevi nav jāmoka, jo vakaros parasti ir vēsāks. Vari droši pagaidīt brīdi, kad gaisa temperatūra ir nedaudz zemāka, un tad arī ieturēt pilnvērtīgu maltīti

Pat ja tu ēd mazāk, nav nepieciešams speciāli lietot kaut kādus uztura bagātinātājus vai preparātus. Papildus jāuzņem tikai ūdens, jo tas tavam organismam karstumā ir ļoti nepieciešams. Kataja arī iesaka ieklausīties sava organisma vajadzībās: "Var būt tā, ka prasās vairāk sāļus ēdienus – tos tad arī drīkst un vajag ēst."

Tāpat speciāliste arī norāda, ka nav ieteicams ēstgribu nomākt ar produktiem, kas satur maz vērtīgu vielu: "Nevajadzētu pārtikt tikai no saldējuma vai aukstiem un/vai saldiem dzērieniem (gan alkoholiskiem, gan bezalkoholiskiem), jo apetīte jau tā ir maza. Tad samazināsies iespēja, ka vēl gribēsiet apēst kaut ko jēdzīgu."

Ir ļoti būtiski lietot daudz ūdens un rūpēties par to, lai vienmēr ir iespēja padzeries. Visticamāk, karstā laikā tāpat slāpst biežāk un sanāk izdzert vairāk. "Baudot siltumu, nepārspīlējiet ar alkohola patēriņu, kā arī atcerieties paralēli padzerties ūdeni," uzsver Kataja. Speciāliste piebilst: "Ja galīgi negribas ēst, arī ogas un augļus ne, var dzert sulas un atšķaidīt tās ar ūdeni, lai varētu labāk padzerties."

Atceries, ka uzturs nav vienīgais, kam jāpievērš pastiprināta uzmanība karstā laikā. Ir jāatrod iespējas sevi nedaudz atvēsināt, piemēram, vairākas reizes ejot vēsā dušā. Tāpat pievērs uzmanību savas dienas plānošanai – centies pēc iespējas mazāk uzturēties saulē un pavadi laiku vēsās, labi vēdinātās telpās. Ja ārā būs karsts, bet tu atradīsies vēsumā, laikapstākļi tavu labsajūtu īpaši neietekmēs. Ja tomēr nākas doties ārā, izvēlies, vieglu, elpojošu, gaišas krāsas apģērbu. Ar mediķu ieteikumiem veselības un labsajūtas uzturēšanai karstā laikā tu vari iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!