Foto: Shutterstock
Veselīga svara definīcija ir sarežģīta. Bet ja arī tu uz svariem neredzi sev vēlamo skaitli, tas nebūt nenozīmē, ka tev patiešām nepieciešams zaudēt svaru. Būsim godīgi – ikdienā tik daudz un visur kur tiek runāts par svara zaudēšanu, kas neapzināti cilvēkiem liek domāt, ka arī viņu svars nav pietiekami labs, lai arī kāds tas būtu. Neapšaubāmi, tas rada nevajadzīgu stresu ikvienam, tostarp tiem, kam ir veselīgs svars.

Nav vienas formulas, kas palīdzētu saprast, cik tev jāsver, kā arī ''veselīgs'' katram izskatīsies citādāk un izmainīsies, kļūstot vecākam. Tāpat arī filmās redzētais vai tavs izskats senās fotogrāfijās var neatbilst veselīgam svaram. Bet ja svari un novērojumi internetā vai personīgajā arhīvā nav pilnīgi uzticami, kā zināt, ka tavs ķermenis ir laimīgs un vesels tieši tāds, kāds tas ir? Ja spēj atrast atbilstību ar turpinājumā uzskaitītajām pazīmēm, visticamāk, vajadzība zaudēt svaru ir tikai tavas iedomas, un skaitlis, kas parādās, tev uzkāpjot uz svariem, ir veselīgs rādītājs.

Tev ir veselīgs dzīvesveids

Neskatoties uz to, ka veselīgs dzīvesveids ir neatņemama tava ikdienas sastāvdaļa, tavs svars kā nekrīt, tā nekrīt. Kaitinoši, vai ne? Svara zaudēšanu varētu aizkavēt diēta, kas izslēdz kādu konkrētu produktu grupu. Un, protams, nemainīgs skaitlis uz svariem var signalizēt – tu jau esi sasniegusi normālu un veselīgu svaru. ''Bieži vien satieku pacientus, kas ir aktīvi un jūtas ļoti labi, bet viņiem ir liels ķermeņa masas indekss muskuļu masas dēļ,'' portālam ''Healthy'' skaidro Karolīna Apoviana, MD, Bostonas Uztura centra vadītāja.

''Regulāri svaru celšanas un kardio treniņi, veselīgs un pilnvērtīgs uzturs var palīdzēt tev justies labi, kā arī palīdzēt organismam sasniegt tādu svaru, kuru tas dabiski ''uzskata'' par veselīgu.''

Foto: Shutterstock

Tev ir daudz enerģijas


Ja tu spēj dienu nodzīvot bez kārtējās kafijas tasītes malkošanas ik pēc pāris stundām vai nemitīga cukuroto dzērienu patēriņa, visticamāk, tev ir veselīgs svars. ''Kad tev ir ideālais svars, tu jūties vesela un enerģiska,'' atklāj dietoloģe Stefānija Midleberga. Lai arī tas varētu šķist neprecīzs rādītājs, ir pētījumi, kas to pierāda. Piemēram, 2013. gadā žurnālā ''Sleep'' publicēts pētījums, kurā piedalījās 1300 brīvprātīgo, rāda – cilvēkiem ar veselīgu svaru ir mazāka pārmērīgas miegainības iespēja nekā tiem, kas cieš no aptaukošanās.

Tavs mērķis ir pavisam tuvu

Ja tev ir laba veselība, tavs vēlamais svars ir pāris soļu attālumā, bet skaitlis uz svariem nemainās jau pailgu laiku, iespējams, tavs ķermenis ir apmierināts ar pašreizējo svaru. Pat tad, ja dzelžaini uzskati, ka tas varētu būt par pāris kilogramiem mazāks. ''Tavam ideālajam svaram būtu jābūt skaitlim, kuru tu vari sasniegt un noturēt bez stingriem ierobežojumiem,'' stāsta Midleberga. ''Kad esi sasniegusi veselīgu ķermeņa svaru, tam būtu jābūt diezgan stabilam, nemainīgam. Tas nozīmē – tev nevajadzētu konstanti zaudēt vai uzņemt papildus kilogramus.''

Pievērs uzmanību sirdij

Domājot par veselīgu svaru, dabiski prātā nāk domas par apģērba izmēru samazināšanu. Taču āriene nav galvenais rādītājs, bet gan vispārējā veselības uzlabošanās, tostarp sirdsdarbības ātruma miera stāvoklī stabilizēšanās. ''Veselīgs sirdsdarbības ātruma diapazons ir no 60 līdz 100 sitieniem minūtēm. Jo mazāks skaitlis, jo labāka fiziskā sagatavotība, neatkarīgi no tā, kāds ir tavs svars,'' skaidro Lorija Zanini, sertificēta dietoloģe.

Līdz ar to, ja tavs sirdsdarbības ātrums miera stāvoklī ir veselīgajā diapazonā, satraukums par pārāk lieku svaru ir nepamatots. Ja tomēr tas ir lielāks par 100 sitieniem minūtē, iespējams, nepieciešams konsultēties ar ārstu, jo tas var liecināt par sirds un asinsvadu slimībām.

Foto: Shutterstock

Veselīgs vidukļa apkārtmērs


Ja ap vidukli ir iedzīvojušies liekie tauki, tev varētu būt lielāks sirds un asinsvadu slimību, 2. tipa cukura diabēta un citu hronisku slimību risks, uzsver Zanini. ''Veselīga vidukļa apkārtmērs vīriešiem ir mazāks par 102 centimetriem, bet sievietēm – mazāks par 90 centimetriem,'' norāda dietoloģe. Kā izmērīt savu vidukli? Paņem mērlenti un apliec to ap vidukli tieši zem nabas. Ja tavs vidukļa apkārtmērs ir mazāks nekā minētais veselīgais rādītājs, tev, visticamāk, nevajag satraukties par skaitli uz svariem.

Ķermeņa tauku procents ir normāls

Tava ķermeņa tauku procents lieliski parāda, kādā formā esi. Tici vai nē, bet cilvēkiem, kuriem nav liekā svara, var būt par daudz tauku. Un otrādi – cilvēkiem, kuri šķietami izskatās ''smagi''', ķermeņa tauku procents var būt normāls. Tāpēc tā vietā, lai tu uzticētos svariem, apsver domu uzzināt savu ķermeņa tauku procentu, mudina uztura speciāliste Kristīne M. Palumbo. Veselīgs rādītājs sievietēm ir no 14 līdz 31 procentam, bet vīriešiem – no sešiem līdz 24 procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!