Visticamāk, vecāki tev bērnībā teica, lai grauz burkānus, cik tik lien, un tagad tu to pašu iesaki saviem bērniem. Kad viņi jautā, kāpēc, atbildi: "Jo tie ir ļoti veselīgi!" Bet, vai zini, kādēļ burkāni ir ieguvuši tik labu reputāciju un kas tieši tos padara tik vērtīgus? Tas, ka, tos ēdot, iespējams nodrošināt organismu ar pietiekamu daudzumu A vitamīna, kas svarīgs labai redzei, ir tikai viens no daudziem oranžā sakņu dārzeņa sniegtajiem bonusiem veselībai, vēstī Medicalnewstoday.com.

Ir zinātniski pierādīts, ka, iekļaujot uzturā daudz antioksidantiem bagātīgu augļu un dārzeņu, to skaitā burkānu, ievērojami mazinās vēža, kā arī sirds un asinsvadu sistēmas slimību attīstības risks.

Alfa un bēta karotīniem, ko bagātīgi satur burkāni, piemīt antikancerogēna iedarbība, jo tie organismā darbojas kā antioksidanti, iznīcinot brīvos radikāļus.

Plaušu vēzis

Itālijā veiktā pētījumā atklāts, ka smēķētājiem, kuri neēd burkānus, ir trīs reizes lielāks risks saslimt ar plaušu vēzi nekā tiem, kuri oranžās saknes ēd biežāk nekā reizi nedēļā.

Zarnu vēzis

Ir pierādīts, ka uzņemtais bēta karotīna daudzums un resnās zarnas vēža attīstības risks ir apgriezti proporcionāli lielumi, proti, jo vairāk bēta karotīna uzņem, jo mazāks risks saslimt ar resnās zarnas vēzi un otrādi.

Leikēmija

2011. gadā veiktā pētījumā atklāts, ka burkānu sulā esošās bioloģiski aktīvās vielas spēj nonāvēt leikēmijas šūnas un kavēt to attīstību. Pētījuma secinājumos zinātnieki norādījuši, ka burkāni būtu lielisks vēža ārstēšanā izmantojamu bioloģiski aktīvu vielu avots.

Prostatas vēzis

Vīriešiem bēta karotīniem bagātīgs uzturs samazina prostatas vēža attīstības risku, secināts Hārvardas Sabiedriskās veselības skolā veiktā pētījumā.

Redze

Lūk, tas, ka, ēdot burkānus, iespējams uzlabot redzi gan ir vairāk mīts, nekā patiesība! A vitamīna trūkums organismā izraisa tīklenes fotoreceptoru bojājumus, kā ietekmē pasliktinās redze. Sākot lietot uzturā vairāk ar bēta karotīnu bagātīgu produktu, tai skaitā burkānu, un novēršot A vitamīna deficītu (bēta karotīns organismā tiek pārveidots par A vitamīnu), redze uzlabojas iepriekšējā līmenī.

Pētījumi ir pierādījuši, ka vairums cilvēku, uzturā iekļaujot vairāk burkānu, nemanīs būtisku redzes uzlabošanos, ja vien necieš no A vitamīna deficīta, kas biežāk raksturīgs jaunattīstības valstu iedzīvotājiem.

Bet, no kurienes tad radies tautā tik izplatītais uzskats, ka, ēdot daudz burkānu, iespējams būtiski uzlabot redzi? Otrā pasaules kara laikā Lielbritānijas Karaliskie gaisa spēki izplatīja informāciju, ka viņu pilotu asās redzes noslēpums ir burkānu ēšana. Patiesībā iznīcinātāju pilotu augstās precizitātes iemesls bija jauna radaru sistēma, kuru briti vēlējās paturēt noslēpumā no vāciešiem.

Citi ieguvumi

Par burkānu ietekmi uz veselību veikts daudz pētījumu. Bez jau minētā tajos gūti pierādījumi, ka oranžajās saknēs esošie antioksidanti un fitoķīmiskās vielas var palīdzēt normalizēt cukura līmeni asinīs, aizkavēt novecošanos, kā arī uzlabot imunitāti.

Burkāns zem lupas: vērtīgās vielas

Vidēja lieluma burkāns satur 25 kilokalorijas, sešus gramus ogļhidrātu, trīs gramus cukuru un gramu olbaltumvielu. To apēdot, cilvēks saņem visu dienā nepieciešamo A vitamīna devu ar krietnu uzviju – 210 procentus. Tāpat vidēja lieluma burkāns organismu nodrošina ar sešiem procentiem no dienā nepieciešamās C vitamīna devas, diviem procentiem nepieciešamās kalcija un diviem procentiem dzelzs devas.

Antioksidants bēta karotīns ir tas, kas burkāniem piešķir oranžo krāsu. Bēta karotīns organismā uzsūcas caur tievās zarnas sieniņām un tiek pārveidots par A vitamīnu. Burkāni mēdz būt ne tikai oranži, bet arī lillā, dzelteni un sarkani. Krāsa atkarīga no antioksidantiem, ko tie satur. Ja oranžie burkāni ir bagātīgi ar bēta karotīniem, tad lillā – ar anticianīniem, bet sarkanajos ir likopēni (tie ir arī tomātos).

Burkāni satur arī šķiedrvielas, K un E vitamīnu, kāliju, mangānu, magniju, folijskābi, fosforu un cinku.

Izmantošana uzturā

Foto: PantherMedia/Scanpix
Burkāni ir populāri dārzeņi, ko izmanto daudzu un dažādu ēdienu gatavošanai. Rīvētus burkānus pievieno kāpostu, kā arī citiem salātiem, liek kā sastāvdaļu vrapos, kā arī saldās kūkās un mafinos.

Svaigi, stienīšos sagriezti burkāni ir veselīga un garda uzkoda kā bērniem, tā pieaugušajiem. Tos kopā ar citiem dārzeņiem daudzi iecienījuši mērcēt ar krējumā, kam pievienoti zaļumi, vai humusā.

No burkāniem bieži spiež sulu, jo tā ir gan garda, gan veselīga.

Vislielākā uzturvērtība ir svaigiem un tvaicētiem burkāniem. Vērtīgās vielas labi saglabājas arī saldētos burkānos.

Svarīgi

Dienā nav ieteicama izdzert vairāk par puslitru burkānu sulas, citādi iespējama A vitamīna pārdozēšana, kuras ietekmē āda iegūst izteiksmīgi dzeltenīgu nokrāsu, kā arī var radīt galvassāpes un pat aknu bojājumus. Ēst burkānus gan droši var, cik daudz vien vēlas , jo apēst tik daudz, lai pārdozētu A vitamīnu, gluži vienkārši nav iespējams.

Atsauces

1. "Carrots, green vegetables and lung cancer: a case-control study." Pisani P, Berrino F, Macaluso M, Pastorino U, Crosignani P, Baldasseroni A. Int J Epidemiol. 1986 Dec;15(4):463-8; kopsavilkums šeit;

2. "Inverse associations between serum concentrations of zeaxanthin and other carotenoids and colorectal neoplasm in Japanese."Okuyama Y, Ozasa K, Oki K, Nishino H, Fujimoto S, Watanabe Y. Int J Clin Oncol. 5 Feb 2013; kopsavilkums šeit;

3. "Bioactive chemicals from carrot (Daucus carota) juice extracts for the treatment of leukemia." Zaini R, Clench MR, Le Maitre CL. J Med Food. 2011 Nov;14(11):1303-12; kopsavilkums šeit;

4. "Plasma and dietary carotenoids, and the risk of prostate cancer: a nested case-control study." Wu K, Erdman JW Jr, Schwartz SJ, Platz EA, Leitzmann M, Clinton SK, DeGroff V, Willett WC, Giovannucci. E. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2004 Feb;13(2):260-9; kopsavilkums šeit;

5. "Myth or Fact: Eating Carrots Improves Eyesight", DukeHealth.org.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!