Foto: Shutterstock
Gadījumā, ja esi tikko uzsākusi savu ceļu pretim ideālās fiziskās formas sasniegšanai vai arī vēlies iegūt lielāku muskuļu masu, atceries, ka 80 procentu veiksmes sastāda tavs uzturs. To veido ne tikai produkti, ko iekļauj savā ēdienkartē, bet arī maltīšu laiki. Lai uzzinātu, kā paātrināt vielmaiņu, veicināt tauku degšanu un ātrāk iegūt kāroto fizisko formu, iepazīsties ar interneta žurnāla fitnessmagazine.com apkopotajiem padomiem par produktiem, kuros balstīt savu ēdienkarti, kā arī ekspertu komentāru par sabalansēta uztura nozīmi mūsu ikdienā!

Liesa gaļa

Liesa gaļa satur daudz olbaltumvielu, kas ir vitāli nepieciešamas, ja vēlies iegūt lielāku muskuļu masu, attiecīgi nodrošinot organisma spēju efektīvāk dedzināt kalorijas arī miera stāvoklī. Jāpiebilst, ka organismam vērtīga ir arī liesa liellopu, ne tikai vistas vai tītara gaļa, saturot gan dzelzi, gan vitamīnu B, kas nepieciešams normālai organisma funkcionēšanai.

Olas baltums

Olas ir ne tikai teicams olbaltumvielu avots, bet arī satur aminoskābes, kas ir vitāli nepieciešamas, lai muskuļu šūnas spētu atjaunoties. Tās pagatavojot, gan uzmanies ar olu dzeltenumu iekļaušanu uzturā. Neraugoties uz vērtīgajām vielām un vitamīniem, ko satur olas dzeltenums, tas ir arī bagātīgs tauku avots.

Pākšaugi

Olbaltumvielas, dzelzs un saliktie orgļhidrāti, kas atrodami pākšaugos, ievērojami uzlabos tavu vielmaiņas darbību. Tāpat tajos esošās šķiedrvielas nodrošinās sāta sajūtu un attīrīs zarnu traktu, nodrošinot organismu arī ar tam nepieciešamo enerģiju.

Zema tauku satura piena produkti

Vājpiens, grieķu jogurts, biezpiens un citi piena produkti ar zemu tauku saturu ne tikai uzlabo vielmaiņas ātrumu, bet pētījumi arī liecina, ka tie arī paātrina tauku šūnu degšanu. Turklāt piena produktos ir kalcijs un vitamīns D, kas nepieciešams veselīgai ādai un spēcīgiem kauliem.

Graudaugu produkti

Saliktajiem ogļhidrātiem bagātie graudaugu produkti nodrošina organismu ar enerģiju, kas nepieciešama gan ikdienai, gan sportiskām aktivitātēm. Tāpat tajos ir šķiedrvielas un vitamīni, graudaugu produktiem nodrošinot ilgstošu sāta sajūtu un uzlabojot gremošanas trakta darbību.

Rieksti

Rieksti ir teicams nepiesātināto taukskābju avots, kā arī satur olbaltumvielas, mikroelementus un vitamīnus, kas nepieciešami normālai organisma funkcionēšanai un arī ādas, matu un nagu veselībai. Tāpat tajos ir vielas, kas, reaģējot ar organismā izstrādātajiem hormoniem, paātrina vielmaiņas ātrumu.

Zaļā tēja

Zaļā tēja paātrina vielmaiņu un lielā daudzumā satur antioksidantus, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, mazinot apkārtējās vides nodarīto kaitējumu organismam, kā arī palēninot tā novecošanas procesus. Tāpat zaļajā tējā ir kofeīns, kas sniedz enerģiju, turklāt nodrošina to uz krietni ilgāku laiku nekā kafija.

Treknas zivis

Omega-3 taukskābes, kas atrodamas treknās zivīs, ir vitāli nepieciešamas ne tikai svara zudumam un vielmaiņas paātrināšanai, bet organismam kopumā, tai skaitā, smadzeņu normālai funkcionēšanai, atmiņas darbībai un koncentrēšanās spējām.

Treknajās zivīs ir arī vitamīni B6 un B12, selēns, magnijs un citas vērtīgas minerālvielas, kas nodrošinās efektīvu vielmaiņas darbību un paātrinās lieko kilogramu zudumu.

Uztura speciālistes Lizetes Mālderes komentāri par sabalansētu un veselīgu uzturu

Pirmkārt, veselīgs ir daudzveidīgs uzturs, uzturā lietojot produktus no visām pārtikas produktu grupām. Priekšroku jādod augu valsts produktiem - sezonālajiem dārzeņiem, augļiem, graudaugiem. Kā piedevas tiem izvēlas olbaltumvielām bagātus produktus - pienu, gaļu, zivis, riekstus, sēklas, jūras veltes, olas vai pākšaugus, un reizēm var atļauties apēst arī šokolādes tortes gabaliņu vai izdzert kādu saldināto dzērienu vai sulas glāzi. 

Ir jāatceras - tas viss ir normāli tik ilgi, kamēr mūsu ēdienkarte ir dažāda un organismam ir no kurienes smelties vitamīnus, minerālvielas un citas bioloģiski aktīvas pārtikas sastāvdaļas. Pēdējā laikā pieaug arī dažādu ēšanas filozofiju popularitāte, kuru sekotāji iesaka izvairīties no dzīvnieku izcelsmes vai, piemēram, glutēnu saturošiem produktiem, nereti bez jebkāda zinātniska pamatojuma. 

Tāpēc ir jāatceras, ka katra produktu grupa ir unikāla un, to izslēdzot no savas ēdienkartes, ir jāmeklē alternatīvas. Piemēram, cilvēkam, kurš nelieto ikdienā svaigus dārzeņus un augļus, ir jādomā, kā uzņemt C vitamīnu, folskābi, balastvielas, antioksidantus un citus organismam nepieciešamos savienojumus.

Otrkārt, mums pret sevi ir jābūt kritiskiem un jāprot objektīvi izvērtēt mūsu ēdienkartes atbilstību mūsu dzīvesveidam. Jāuzņem tieši tikpat daudz enerģijas jeb kaloriju, cik patērējam. Piemēram, 1 stundu sēžot pie galda, vidēji 70kg smags cilvēks patērē vien 100 kcal, taču viena smalkmaizīte var saturēt pat 500kcal un vairākas tējkarotes cukura, kas pie šāda veida aktivitāšu līmeņa dienu dienā var rezultēties liekajos kilogramos

Turpretī cilvēkam, kurš ik dienu ir fiziski nodarbināts un apmeklē treniņus, šīs papildus 500 kcal un cukurs var būt pat veselīgs un ļoti noderīgs. Tādēļ ir vērts atcerēties, ka "darbs dara darītāju"! Lai arī, cik maz laika mums dienā būtu, tomēr ir jāatrod laiks kādām fiziskajām aktivitātēm - it īpaši, ja esat īsts gardēdis un reizi pa reizei apēdat kādu našķi.

Treškārt, jebkuras izmaiņas savā ēdienkartē un dzīvesveidā ir jāveic pakāpeniski, padarot tās par savu ikdienu un pārlieku nepārsteidzot savu organismu. Ja šodien apņemsieties iet skriet, tas nenozīmē, ka uzreiz ir jānoskrien 10 km vai jāatsakās no pilnībā visiem saldumiem, jāēd tikai dārzeņus un tas būs veselīgi. Šāda veida ierobežojumi cilvēku padara saspringtu, kas visbiežāk beidzas ar "rokas atmešanu", tukšu ledusskapi un izgulšņātu dīvānu, tādēļ jāievēro mērenība un līdzsvars starp mūsu vēlmēm un iespējām. 

Ir jāsaprot, ka piekopt veselīgu dzīvesveidu, tai skaitā arī mainīt uztura paradumus, ir pamats labai pašsajūtai un nav nekas pārlieku sarežģīts vai grūts. Tas sākas jau ar vienu pavasarīgu pastaigu un papildus zaļumiem pusdienu šķīvī, kritiskāku aci veikala plauktos un smaidu uz lūpām. Veselīgs dzīvesveids ir mērenība un līdzsvars starp mūsu izvēlēm un paradumiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!