Foto: Shutterstock

Sulu kūre, ogļhidrātu izslēgšana, Paleo diēta… Ja cīnies ar lieko svaru, ļoti iespējams esi izmēģinājusi teju visus aktuālākos diētu trendus un, visticamāk, bez rezultātiem. Tāpēc gadījumā, ja vēl neesi par to pārliecinājusies, atgādinām, ka slaidu augumu iespējams iegūt, vien ievērojot veselīgu un sabalansētu uzturu, nepārsniedzot vēlamo dienas kaloriju normu, kā arī veicot regulāras fiziskās aktivitātes. Šai sakarā piedāvājam gan pašu praksē pārbaudītus kaitīgus paradumus, gan diētas ārstu un uztura speciālistu apstiprinātus ieteikumus par ieradumiem, no kuriem steigšus jāatbrīvojas, ja patiešām vēlies beidzot uzvarēt cieņā ar liekajiem kilogramiem! Lai izdodas!

Noteikta ēdiena vai to grupas izslēgšana

Ikvienam no mums ir kāds našķis, no kura nav iespējams atteikties teju jebkuros apstākļos, kā arī tā baudīšana, visticamāk, neaprobežojas vien ar pieticīga kumosiņa nogaršošanu. Šai sakarā gluži loģiski šķiet, ka "aizliegto augli" no redzesloka jāpaslēpj, taču tieši šis ir ātrākais ceļš pretim pārēšanās lēkmēm un nespējai ievērot veselīga uztura plānu, brīdina uztura speciāliste Sintija Sasa.

Tā vietā ļauj sev ēst produktus, kas ir tavu iecienītāko kārumu sarakstā, taču atgādini sev, ka pietiek ar diviem cepumiem, nevis visu to paku, vai arī pāris šokolādes gabaliņiem, nevis tūlītēju tāfelītes nokopšanu. Tāpat ir svarīgi nemocīties ar vainas apziņu, našķējoties ar kāroto gardumu – izbaudi tā garšas nianses un aromātu, kā arī apēd to bez sirdsapziņas pārmetumiem!

Laika taupīšana uz miega rēķina

Diennaktī ir tik stundu, cik ir. Savukārt darba vienmēr var būt vairāk. Tomēr tas nav iemesls, kāpēc sevi novest līdz spēku izsīkumam, taupot laiku uz miega rēķina. Ja vēlies zaudēt svaru, pilnvērtīgs miegs ir tikpat svarīgs komponents kā veselīgs uzturs un fiziskās aktivitātes.

Tas ne tikai regulē tavu apetītes un hormonu līmeni, bet arī nosaka vielmaiņas tempu un ietekmē virkni citu organisma kopējam veselības stāvoklim svarīgu faktoru. Ņem to vērā un iemācies savu laiku plānot gudri!

Ekstremālas diētas

Lai gan par šo kaitīgo paradumu ir runāts daudz un bieži, uztura speciālisti min, ka praksē nemitīgi novērojami gadījumi, kuros cilvēki sūdzas par praktiski apstājušos vielmaiņu un tomēr atkal un atkal izmēģina ekstremālas diētas – piemēram, pārtikšanu vien no vājpiena un kāpostiem, olām, rīsiem un citiem produktiem.

Protams, uz doto brīdi šādā veidā svaru ir iespējams zaudēt uz ūdens rēķina (diemžēl tauki no organisma nepazudīs gandrīz nemaz), tomēr ilgtermiņā diētai būs vien "jo-jo" efekts, zaudētajam svaram atgriežoties ar uzviju, tiklīdz organisms apjautīs, ka uzņemtās uzturvielas ir iespējams ietaupīt atkal gaidāmajiem bada laikiem.

Maltīšu izlaišana

Apetīti un sāta sajūtu regulējošie hormoni visoptimālāk izdalās tad, ja ēsts tiek ik pa divām stundām, tā novēršot izsalkuma sajūtas rašanos. "Ja maltītes tiks izlaistas, piemēram, atsakoties no pusdienām, cerībā ietaupīt kalorijas, vakariņās visdrīzāk ļausies tieksmei pārēsties," brīdina Sasa, iesakot dienas laikā ēst bieži pa mazām porcijām – piemēram, iztiekot kaut ar pāris riekstiem vai riecienu rupjmaizes – un tā paātrinot arī vielmaiņas darbību.

Beztauku produktu izvēlēšanās

Valda uzskats, ka tieši beztauku produktu parādīšanās tirgū ieviesa strauji augošu lieko svaru ne tikai Amerikas Savienotajās valstīs, bet arī Eiropā, kas novērojams mūsdienās. Tā iemesls ir šajos produktos atrodamais papildus cukurs un citas pārtikas piedevas, kas kavē vielmaiņu, ierosina hroniskas slimības, veicina lieko kilogramu pieaugumu un izjauc organisma hormonālo līdzsvaru.

Šai sakarā uztura speciālisti atkal un atkal atkārto, ka krietni veselīgāk ir iztikt, piemēram, ar nelielu dabīga sviesta daudzumu vai apēst pašas ceptu kēksa šķēli, kas gatavota no zināmām izejvielām, nekā uzturā lietot maztauku un mazkaloriju produktus, kuru izcelsme ir samērā samērā grūti nojaušama, rezumē Sasa.

Īsu ceļvedi svara zaudēšanā un ilglaicīgā kārotās fiziskās formas saglabāšanā sniedz arī "Vellslim" centra uztura speciāliste Guna Rijkure

Lai svars būtu normas robežās, pats būtiskākais ir samērot apēsto produktu daudzumu ar fiziskajām aktivitātēm. Nebūtu ieteicams uzsākt kādu kampaņveida diētu, lai strauji iegūtu kāroto rezultātu, tā jūs tikai sabojāsiet pamatvielmaiņu, kā rezultātā pēc diētas pārtraukšanas svars pieaugs ar uzviju.

Pamatvielaiņa ir enerģijas minimums, kas mums nepieciešams, lai ķermenis spētu nodrošināt dzīvībai svarīgās funkcijas, kā sirdsdarbība, elpošana, neskaitot, piemēram, pastaigu ar bērnu vai došanos iepirkties.

Mūsu pamatvielmaiņa ļoti strauji pielāgojas jebkurai mazkaloriju diētai, bet pēc šādu aktivitāšu pārtraukšanas paiet aptuveni divi mēneši, līdz tā atjaunojas sākotnējā līmenī, un šajā mirklī sākas dubultais svara pieaugums, jo pēc kampaņveida diētas mēs naski atgriežamies pie vecajiem ēšanas ieradumiem.

Lai sasniegtu vēlamās ķermeņa proporcijas, ēdienkartē būtu vēlams iekļaut tādus pilngraudu produktus kā griķi, brūnie rīsi, pilngraudu vai cieto kviešu makaroni, dažādas pārslas, grūbas, putraimi, kas ilgstoši radītu sāta sajūtu un atturētu no vēlmes našķoties.

Noteikti jāēd pākšaugi - pupas, zirņi, lēcas.Ja garšo dārzeņi, jāatceras, ka vislabāk tos ēst svaigus, tvaicētus vai sutinātus un ar pēc iespējas mazāku taukvielu - krējuma vai eļļu piedevu.

Augļus ik dienas ieteicams apēst divas porcijas, piemēram, tas varētu būt viens ābols un 200g zemeņu, jo pārlieku liels augļu patēriņš var radīt svara pieaugumu.

Nebūtu vēlams aizrauties ar kartupeļu lietošanu - pietiks, ja tie uz šķīvja gozēsies divas reizes nedēļā. Droši ēdiet zupas. Tā uzņemsiet papildus šķidrumu, bet maz kaloriju.

Ja holesterīna rādītāji analīzēs nav paaugstināti, ik dienas var apēst arī pa olai, taču labāk gan pagatavot omleti ar krietnu dārzeņu un zaļumu piedevu. Var lietot arī liesu gaļu un zivis. Pēdējās ideāli būtu celt galdā divas reizes nedēļā.

Nedrīkst aizmirst par pienu un tā produktiem. Šeit gan rūpīgi pievērsiet uzmanību tauku procentam, īpaši norādēm uz siera iepakojuma, jo šo produktu ir ļoti viegli apēst lielā daudzumā.

Ja sakārojas, ko saldu, kā arī ja svētku reizēs gatavojat tortes, izmantojiet svaigas un žāvētas ogas, augļus, zefīru, jogurtu, biezpienu un želatīnu.

Noteikti uzsāciet fiziskās aktivitātes - lai uzturētu sevi formā, pietiks, ja lēnā solī ik pārdienas noskriesiet 20 minūtes.

Tā kā ir pēdējais laiks gatavoties pludmales sezonai, var izmēģināt peldbaseina apmeklēšanu - peldēšana nāktu par labu visām muskuļu grupām un nostiprinātu arī vēdera presi.

Noteikti ieteiktu veikt arī uztura dienasgrāmtas pierakstu, ieviest dzīvē visu augstāk minēto un, ja vēl nav rezultātu, apmeklēt speciālista konsultāciju klātienē.

Brīnumlīdzekļu, kas bez mazākās piepūles palīdz zaudēt liekos kilogramus nav, bet ja, tomēr vēlaties ko lietot, tad ieteiktu Dr. Tereško tēju "Svara samazināšanai" - tā tiešām nenodarīs organismam kaitējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!