Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock

Lai gan mūsdienās veselīga dzīvesveida ievērošana kļūst arvien populārāka, vairumam cilvēku ikdienas ēšanas paradumi tomēr visai attāli līdzinās patiesi sabalansētai, organismam vērtīgai un pārdomātai ēdienkartei. Gadījumā, ja vēlies ieviest pārmaiņas savā uzturā, tomēr plašajā mūsdienu veselīgo produktu klāstā jūties apjukusi, piedāvājam dažus pašmāju "superproduktus" no mūsu vecmāmiņu ēdienkartes, kas jau izsenis pazīstami to veselīgo īpašību dēļ.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Kartupeļi

Kartupeļi ir lielisks C vitamīna, B vitamīna, dzelzs un kālija avots, un tajos ir arī organismam tik vajadzīgais A vitamīns.

Kartupeļi palīdz līdzsvarot cukura līmeni asinīs, tā nodrošinot enerģiju ilgākam laika posmam, kā arī palīdz izvairīties no pēkšņa nespēka. Tāpat tie ir bagāti ar mangānu, kā arī citām minerālvielām, kas ir īpaši svarīgas normālai ķermeņa muskuļu funkcionēšanai.

Uztura speciālisti kartupeļus aicina baudīt kā veselīgu pamatēdienu, pasniedzot tos, piemēram, ar pupiņām un sparģeļiem. Tāpat kartupeļi nebūt nav jāuztver kā drauds slaidajai līnijai – pareizi pagatavoti un ēsti mērenā daudzumā, kā arī nepārlieti ar treknām mērcēm, tie figūrai kaitējumu nenodarīs.

Vairāk par kartupeļu vērtīgajām īpašībām lasi šeit.

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock

Biezpiens

Ja vēlies palielināt ikdienā uzņemto olbaltumvielu daudzumu, iekļauj savā uzturā biezpienu! Izvēloties vājpiena produktu, uzņemot vien nelielu daudzumu kaloriju, veselīgā un figūrai draudzīgā būsi remdējusi apetīti, kā arī sniegusi tam nepieciešamās uzturvielas. Lai papildinātu maltīti, biezpienam vari pievienot bezpiedevu jogurtu vai liesu krējumu, žāvētus augļus, riekstus, kanēli, svaigus augļus un ogas, nedaudz ievārījuma vai medus, grauzdētas auzu pārslas, kā arī svaigus dārzeņus, ja vairāk esi iecienījusi sāļākus ēdienus.

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock

Kāposti

Kāposti ne velti vērtēti kā vieni vērtīgākajiem un veselīgākajiem dārzeņiem, turklāt tie ir lielisks C vitamīna avots, satur maz kaloriju un veicina to degšanu, organismam arī esot miera stāvoklī.

Galviņkāpostu zupas un šķovēti kāposti ir ziemas mēnešu "klasika", taču no šiem sulīgajiem un veselīgajiem dārzeņiem iespējams pagatavot arī gardus sacepumus, salātus, sautējumus un pat uzcept maizi. Turklāt, kāpostu ēdieni ir ne vien ļoti garšīgi, bet arī nodrošina to baudītājus ar krietnu vitamīnu un minerālvielu devu.

Savukārt, piemēram, kale kāpostu var dēvēt par ziemas karali, jo tieši ziemā tā nedaudz sīvā garša kļūst maigāka un patīkamāka. Kale kāposti satur daudz dzelzs, kā arī to lapas satur ievērojamu daudzumu kalcija, turklāt tie ir bagāti ar olbaltumvielām, kā arī dažādiem vitamīniem.

Vairāk par kāpostu un to daudzveidīgo šķirņu veselīgajām īpašībām lasi šeit.

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock

Pupas

Pupas ir vieni no šķiedrvielām bagātākajiem produktiem, kā arī tās ir lielisks dzelzs, magnija un citu mikroelementu avots. Pirms vārīšanas, piemēram, baltās pupiņas izmērcē ūdenī, lai pēc tam pagatavotu aromātisku pupiņu zupu, sautējumu, vienkāršus salātus vai sacepumu. Kombinējot pupas ar papriku, sīpoliem un tomātiem, kā arī garšaugiem, iegūsi lielisku aromātu un garšu saspēli, kas palutinās garšas kārpiņas un sniegs ieguldījumu veselībā.

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock

Plūmes

Plūmes ir viens no bagātīgākajiem šķiedrvielu avotiem un tām piemīt arī pretiekaisuma iedarbība un spēja novērt ļaundabīgu audzēju veidošanās risku. Tāpat plūmju lietošana uzturā mazinās diabēta, sirds un asinsvadu saslimšanu, kā arī citu hronisku slimību rašanās risku. Plūmju sastāvā esošajiem fenoliem piemīt arī lieliskas antioksidanta īpašības.

Kā zināms, žāvētas plūmes ir arī īpaši saldas, tāpēc tās vari baudīt kā kārumu pie tējas vai pievienot bezpiedevu jogurtam, biezpienam, kā arī kūkām vai kēksiņiem.

Vairāk par plūmju vērtīgajām īpašībām, kā arī ieteikumiem audzēšanā un stādīšanā, ja vēlies tās ieviest savā piemājas dārzā, lasi šeit.

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock

Auzu pārslas

Ne velti uztura speciālisti aicina ikvienu brokastīs baudīt tieši auzu pārslu putru - auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem. Tajās ir magnijs, cinks, dzelzs, kālijs, B1 vitamīns, kalcijs, E vitamīns un daudz šķiedrvielu, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs un sirdsslimību risku.

Auzas stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī tauku daudzumu ķermenī zema glikēmiskā indeksa dēļ. Tāpat tās palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Tajās ir ļoti daudz šķiedrvielu, īpaši tad, ja tās ēd veselā veidā, un auzas satur arī vairākus citus noderīgus vitamīnus un minerālvielas. Tās ir ļoti noderīgs papildinājums cilvēka uzturā, pateicoties auzu augstajai uzturvērtībai.

Baudi tās kā gardu putru, kas papildināta ar kanēli, svaigiem vai žāvētiem augļiem un ogām, ievārījumu vai medu, kā arī šķipsniņu sāls. Tāpat auzu pārslas vari grauzdēt, pievienojot tās jogurtam vai pagatavojot auzu pārslu drupačas, ar ko pārkaisīt, piemēram, aromātisku ābolu pīrāgu.

Vairāk par auzu pārslām lasi šeit.

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock

Avoti: Prevention.com, WebMD.com, Health.com.

20 maciņam draudzīgas latviešu tradicionālās virtuves receptes

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock

Šoreiz nolēmām apkopot ēdienus, ko noteikti ir gatavojušas jau mūsu vecvecmāmiņas, tieši tādēļ šīs vienkāršās garšas mums ir labi pazīstamas un mīļas jau kopš bērnības. Tiem, kuri mīl gatavot, lielākā daļa recepšu noteikti jau būs zināmas, bet pārējie priecāsies iemācīties pagatavot savu iecienīto skābeņu zupu, rupjmaizes kārtojumu vai biezpiena plācenīšus.

Lasīt vairāk

No krēmzupas līdz kārtīgam sacepumam: 10 idejas gatavošanai ar saldajiem kartupeļiem

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock


Saldie kartupeļi jeb batātes jau sen vairs nav nekas svešs arī mūsu veikalu plauktos. Apņēmīgākie dārznieki, kuri aizraujas ar gardumu audzēšanu, pat ir pamanījušies izmēģināt saldos kartupeļus audzēt mūsu klimatiskajos apstākļos. Taču, ņemot vērā to, ka saldie kartupeļi aug krietni vien siltākās un saulainākās vietās, pašiem izaudzēt tos grūti. Bet nevajag bēdāties – saldie kartupeļi patiešām ir pagatavošanas vērti, jo garšas un uzturvērtības ziņā ir krietni vien bagātāki, kā parastie kartupeļi.

Lasīt vairāk

Sulīgo kāpostu sezona ziemā. 17 idejas saldi un skābi kāpostainām maltītēm

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock


Kāpostu var godīgi saukt par latviešu ziemas sezonas dārzeni. Tas lieliski saglabājas visas ziemas garumā, un pat pavasarī reizēm nobriedušās rudens galviņas nemaz nav sliktākas par jaunajiem pavasara kāpostiem.

Lasīt vairāk

Virtuves pamati: Gadu tūkstošiem pazīstama sastāvdaļa – žāvēti augļi

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock


Žāvēti augļi un ogas ir jau gadu tūkstošiem pazīstami gardumi, kurus plaši izmanto kulinārijā. Žāvēto augļu vēsture stiepjas līdz pat seno romiešu un Senās Ēģiptes laikiem, kad saule un vējš bija palīgs pārtikas apstrādē. Īpaši pie sirds žāvētie augļi gājuši romiešiem, kuri žāvējuši visus augļus, kas vien nonākuši to rokās. Bet krietni vēlāk – viduslaikos – augļu un ogu žāvēšanai tika būvētas speciālas žāvētavas, vēsta "National Center for Home Food Preservation".

Lasīt vairāk

Veselīga putra ne tikai no auzu pārslām: četri graudaugu produkti maltīšu dažādībai

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock


Latvieši savā putru gatavošanas un baudīšanas izvēlē pieturas pie klasiskām vērtībām – viens no populārākajiem graudaugu produktiem ir auzu pārslas. Taču, lai ik pa laikam atsvaidzinātu savu ēdienkarti, ir vērts tajā ieviest ko jaunu. Auzu, miežu, kviešu, rudzu, rīsu un griķu pārslām, protams, nav ne vainas. Tāpat arī mannā putra ir viena no vislabāk garšojošajām. Bet kāpēc gan samierināties ar pieciem sešiem graudaugiem, ja garšas kārpiņas var iepazīstināt vai atsvaidzināt to atmiņas ar jaunām garšām?

Lasīt vairāk

Divi duči auzu pārslu gardumu omulīgai pēcpusdienai

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock

Vēlies uzburt omulīgu brīvdienu pēcpusdienu? Izcep kaut ko garšīgu, izmantojot auzu pārslas un klijas, aizstāj cukuru ar medu vai banāniem. Tas būs veselīgs mierinājums ikvienam kārumniekam.

Lasīt vairāk

Sātīga maltīte vienā lielā šķīvī – ducis gardu sautējuma recepšu vakariņām

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Shutterstock

Kā gan labāk izgaršot vasaras sniegto dārzeņu bagātību, ja ne pagatavojot pamatīgu, sastāvdaļām bagātu sautējumu? Sautējumos bez klasiskajām sastāvdaļām – kartupeļiem, burkāniem, kāpostiem, buljona, zirnīšiem, pupiņām un liellopa vai vistas gaļas – var pievienot arī kabačus, baklažānus, papriku un maigi saldos tomātus, kuru raža, šķiet, šogad priecē izcili lielos apjomos. Sautējums ir pateicīga maltīte steidzīgam darbadienas vakaram, jo tā pagatavošanai būs nepieciešama mazāk nekā stunda.

Lasīt vairāk

Svaigas idejas svaigā siera izmantošanai

Pašmāju 'superprodukti' no mūsu vecmāmiņu virtuves un gardas receptes
Foto: Publicitātes attēls

Kas notiek ar caurumu, kad siers ir apēsts? Par šo sarežģīto jautājumu galva nebūs jālauza, ja izvēlēsies krēmīgos "Kārums" svaigos sierus. Gatavoti no īstiem lauku labumiem - pilnpiena biezpiena, sviesta un krējuma, šie produkti ir kā svaigas enerģijas lādiņš maltītei jebkurā diennakts stundā. Dažādie produktu veidi paver iespējas "Kārums" svaigos sierus izmantot pārsteidzoši un radoši – ne tikai ierasti uz maizes vai saldajos ēdienos, bet arī salātos, krēmzupas, kā uzkodu piknikā u.c.

Lasīt vairāk

Tags

C vitamīns Kāposti A vitamīns
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form