Foto: Shutterstock

Divas saujas valriekstu dienā var palīdzēt novērst sirds un asinsvadu slimību attīstību, secināts nesen veiktā pētījumā, kurā zinātnieki apkopojuši līdz šim veikto pētījumu rezultātus par valriekstiem. Šo riekstu ēšana mazina holesterīna līmeni asinsvados, tādējādi mazinot iespējamību, ka cilvēks piedzīvos sirdslēkmi, vēstī DailyMail.com.

Šī veselīgā uzkoda satur daudz vērtīgu uzturvielu – nepiesātinātās taukskābes, olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas, saka pētnieki.

"Mūsu izpētes rezultāti ir apliecinājuši, ka tādi rieksti kā valrieksti var palīdzēt novērst kardiovaskulārās slimības," saka doktors Mihaels Falks (Michael Falk), viens no pētījuma autoriem no Dzīvības zinātņu pētniecības organizācijas (Life Sciences Research Organisation).

"Rieksti satur vērtīgas uzturvielas. Valrieksti ir vienīgie rieksti, kas satur ievērojamu daudzumu alfa-linolēnskābes, kas būtībā ir augu izcelsmes omega-3 taukskābe," uzsver Falks.

Zinātnieki konstatējuši, ka valrieksti pazemina holesterīna līmeni organismā, ja apēd vismaz 60 gramus dienā, kas ir aptuveni divas saujas.
Doktors Falks un viņa komanda veica 61 pētījuma par riekstiem rezultātu pārskatu un meta analīzi, lai nonāktu pie šādiem secinājumiem.

Zinātnieki konstatējuši, ka valrieksti pazemina holesterīna līmeni organismā, ja apēd vismaz 60 gramus dienā, kas ir aptuveni divas saujas.

Valriekstu ēšana var mazināt sirds slimību risku arī cilvēkiem ar otrā tipa diabētu, secinājuši pētnieki. Pētnieki pārskatījuši 1301 zinātnisko rakstu par valriekstiem, no tiem 61 raksts atbildis visiem kritērijiem, palīdzot pārliecināties par valriekstu labvēlīgo ietekmi uz holesterīna līmeni.

valriekstu ēšana, mazinot holesterīna līmeni asinsvados, sarucina sirds slimību attīstības risku par 9–16 procentiem, bet diastolisko asinsspiedienu (otrais, zemākais lielums) pazemina par 2–3 iedaļām.
Visos pētījumos, ko Falks ar komandu izmantojis, to dalībniekiem nodrošināta nepieciešamā riekstu deva, nevis tikai dots ieteikums apēst noteiktu daudzumu riekstu. Dienā ieteiktā riekstu deva dažādos pētījumos svārstījusies no pieciem līdz 100 gramiem dienā, un citas izmaiņas ēšanas paradumos dalībnieki nav ieviesuši.

Pēdējās divās desmitgadēs veikto pētījumu analīze pierādījuši, ka valriekstu ēšana, mazinot holesterīna līmeni asinsvados, sarucina sirds slimību attīstības risku par 9–16 procentiem, bet diastolisko asinsspiedienu (otrais, zemākais lielums) pazemina par 2–3 iedaļām (mm Hg).

Tajā pašā laikā jāapzinās, ka valrieksti nav nekāds "brīnumprodukts", kas novērsīs sirds slimības un visas citas kaites. Lai sirds un asinsvadi būtu veseli, uzturam jābūt daudzveidīgam un pilnvērtīgam, jāpiekopj veselīgs dzīvesveids. Divas saujiņas valriekstu ir tikai papildu līdzeklis veselības stiprināšanai.

Pētījums ir publicēts izdevumā "American Journal of Clinical Nutrition".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!