Foto: PantherMedia/Scanpix

Tik vienkārša lieta, kā glāze citronūdens no rīta var uzlabot gan veselību, gan izskatu. Lūk, ieguvumi no glāzes citronūdens, ko apkopojis portāls learni.st.

Gremošanas uzlabošanai

Silts ūdens ar šķēli citrona, sākot dienu, uzlabo gremošanu un palīdz izvadīt no organisma nevajadzīgās vielas. Turklāt citronos esošās vielas stimulē un uzlabo arī aknu darbību. Savukārt karstā laikā ūdens ar citronu ļauj atdzerties un atvēsināties. 

Uzlabo imunitāti

Citrons un arī citi citrusaugļi ir bagātīgs C vitamīna un askorbīnskābes avots. Viszināmākā C vitamīna īpašība ir tā spēja stiprināt imunitāti, taču šis vitamīns tāpat darbojas kā spēcīgs antioksidants, spējot ietekmēt arī citus veselībai būtiskus aspektus. 

C vitamīns palīdz cīnīties ar saaukstēšanos, savukārt askorbīnskābe organismā nepieciešama, lai palīdzētu uzņemt dzelzi, kas arī ir ļoti nozīmīgs imunitātes, mundruma un labas pašsajūtas nodrošināšanā. Savukārt, ja iekaisis kakls, ar citronūdeni var paskalot arī to, jo citronā esošās vielas uzvar baktērijas, kas izraisa iekaisumu. Īpaši veselīgs dzēriens imunitātes stiprināšanai būs citronūdens ar tējkaroti dabīga medus un gabaliņu svaiga ingvera.

Citronā ir arī A, PP, B un E vitamīns, beta karotīns, minerālvielas un mikroelementi.

Atjauno pH līmeni

Ja organismā ir paaugstināts skābuma līmenis (izjaukts dabīgais pH līdzsvars), tas var radīt nepatīkamas sajūtas un pat slimības. Stress un pārtikā lietotie produkti (kafija, majonēze, kečups, šokolāde, alkohols u.c.) veicina skāba pH līmeņa veidošanos organismā. Skāba vide organismā veicina arī parazītu, vīrusu un nelabvēlīgo baktēriju vairošanos. Lai arī citrons ir skābs, tas tomēr spēj normalizēt organisma pH līmeni. Kad organismā atjaunojas normāls skābju-sārmu līdzsvars, cilvēks sāk justies labāk. Tādēļ citronūdeni no rīta vai vakarā īpaši vēlams dzert tiem, kas maltītēs labprāt izvēlas gaļu, sieru un arī alkoholu, jo tie var izjaukt dabīgo pH līmeni. 

Attīra organismu

Citronūdens ir dabīgs diurētiķis, kas palīdz attīrīt organismu no nevēlamajām un pat toksiskajām vielām. Tāpat auglī esošā citronskābe palīdz stimulēt aknu darbību, kas savukārt darbojas kā organisma filtrs. Tādēļ, ja iepirekšējā vakarā gadījies lietot alkoholu, citronūdens būs īstais dzēriens uz paģirām, īpaši iedarbīgs tas ir, ja pievienosiet karotīti medus. 

Enerģijai

Lai arī ideja atteikties no rīta kafijas var šķist nereāla, daudzi cilvēki, kas to izdarījuši, stāsta, ka glāze citronūdens no rīta palīdz. Tas varētu būt taisnība, jo šāds dzēriens palīdz uzlabot asinsriti, tādējādi apgādājot organismu ar skābekli, un ļauj justies mundrākam. 

Uzlabo ādu

Ja organisms ir dehidrējies jeb tam trūkst ūdens, āda sāk izskatīties nevesela. Lai tā nenotiktu, sāc dienu ar glāzi citronūdens. Vitamīns C uzlabo arī ādas izskatu un citronos esošie antioksidanti palīdz cīnīties pret tās novecošanos.

Uzmanību! Citronūdens pagatavošanai izmanto remdenu nevis karstu ūdeni, lai citrons un medus nezaudētu savas labās īpašības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!