Foto: Shutterstock
Ja centies zaudēt svaru, vislielākā nozīme ātrā un efektīvā rezultātu sasniegšanā būs tavām zināšanām par to, kā uzlabot fizisko formu, nekaitējot organismam. Šai sakarā gan jāatceras, ka nereti sabiedrībā valdošie mīti un stereotipi par it kā pareizu tievēšanu nodara lielāku ļaunumu nekā labumu. Lai nepamatotos uzskatus kliedētu, piedāvājam portāla weightloss.about.com sagatavotos ieteikumus par to, kā nepaļauties uz biežāk pieminētajiem diētas mītiem. Lūk, pieci svara zaudēšanas likumi, ko drīksti un ko pat vajag pārkāpt!

Pirmais likums: "Man jāēd biežāk, lai organisms neciestu badu. Tikai tā es zaudēšu liekās rezerves."

Foto: Shutterstock

Protams, biežā un sistemātiskā maltīšu ieturēšanā nav nekāda ļaunuma, tomēr uzskats, ka regulāra ēšana acumirklī liks kristies svaram, ir maldīgs. Regulāra ēšana, neļaujot rasties izsalkuma sajūtai, stimulēs vielmaiņu un mazinās tieksmi pārēsties – jo īpaši, vakara stundās – tomēr, lai zaudētu liekos kilogramus ar pārdomātu maltīšu ieturēšanas plānu vien nepietiks. Būtiskākā nozīme joprojām ir kaloriju deficītam un pietiekamām fiziskajām aktivitātēm.

Otrais likums: "Man jāēd maztauku produkti, ja vēlos zaudēt svaru."

Foto: Shutterstock

Produktos ar pazeminātu tauku saturu, atrodami gan dažādi garšas pastiprinātāji un citas mūsu organismam nevajadzīgas un pat kaitīgas vielas, gan papildus cukurs. Pētījumos atklāts, ka maztauku produktu patiesībā veicina apetīti, kā arī cilvēki, kuri šos produktus lieto uzturā, pārēdas krietni biežāk un svaru zaudē daudz lēnāk, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri ievēro diētu, tomēr neaizmirst par veselīgu un sabalansētu uzturu, kurā ēdienkartes lielāko daļu sastāda dabiski produkti.

Trešais likums: "Lai zaudētu lieko svaru, man vispiemērotākie būs augstas intensitātes treniņi."

Foto: Shutterstock

Augstas intensitātes fiziskās aktivitātes šobrīd ir aktuālāko fitnesa tendenču saraksta augšgalā. Protams, tās sadedzina daudz kaloriju un nodarbina visas muskuļu grupas, taču nesamērīga slodze, kurai organisms nebūs sagatavots, nodarīs krietni lielāku ļaunumu nekā labumu. Ja vēlies zaudēt svaru veselīgi, kombinē mērenu kardio slodzi, kontrolējot savu pulsu, ar spēka vingrojumiem muskuļu masas attīstīšanai.

Ceturtais likums: "Es varu atļauties no diētas brīvas dienas, kad ēdu, ko vien vēlos."

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētījumos atklāts, ka, neraugoties uz veselīgo dzīvesveidu, pārdomāto ēdienkarti un rezultātiem, kas sasniegti nedēļas laikā, brīvdienu našķošanās ievērojami kavē svara zaudēšanas progresu. Turklāt nereti viena no diētas brīvā diena, kad ļaujam sev ēst visu, kas kārojas, tomēr rezultējas ilglaicīgākā atkāpē no veselīgās ēdienkartes, kas, gluži likumsakarīgi, veicina lieko kilogramu veidošanos un kavē to zudumu.

Piektais likums: "Man jātievē lēnām. Ātrajām diētām nav rezultātu."

Foto: Shutterstock

Lai gan pārdomāta un pakāpeniska svara zaudēšana organismam kaitēs krietni mazāk un būs efektīvāka ilgtermiņā, arī atsevišķas ātrās diētas, kas sola strauju svara zudumu, ne vienmēr ir tik kaitīgas, kā domājam. Visbiežāk tās kalpo kā atslodze, attīrot organismu no sārņiem, lai vēlāk, jau krietni efektīvāk, mēs varētu ievērot pārdomātāku diētu, neradot organismam lieku stresu. Šai sakarā arī der atcerēties, ka jebkura diēta sniegs vien īslaicīgus rezultātus, ja pēc tās atgriezīsimies pie vecajiem ēšanas paradumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!