Foto: PantherMedia/Scanpix

Ikviens ir dzirdējis, ka uzņemt pietiekami daudz šķiedrvielu ir ļoti svarīgi veselībai, tomēr ļoti daudzi no mums šajā jomā joprojām grēko. Vai zināji, ka šķiedrvielas ne vien nāk par labu gremošanas trakta darbībai, bet arī veicina notievēšanu? Portāls VeryWell.com apkopojis piecus šķiedrvielām bagātīgus produktus, kurus noteikti vērts iekļaut savā ēdienkartē.

Šķiedrvielas, sauktas arī par balastvielām, gremošanas traktā praktiski nesadalās un neuzsūcas, būtībā šķērso to nemainīgā veidā un tiek izvadītas, taču tajā pašā laikā organismā paveic vairākus svarīgus darbiņus. Pirmkārt, šķiedrvielas veicina sagremotā ēdiena masas virzīšanos pa zarnām un novērš aizcietējumu veidošanos. Otrkārt, tās kavē cukuru un tauku uzsūkšanos, mazinot holesterīna izgulsnēšanos asinsvadu sieniņās un aterosklerozes attīstību.

Bet, kā gan šķiedrvielas var līdzēt, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem? Tās piesaista ūdeni un gremošanas traktā uzbriest, nodrošinot sāta sajūtu ilgam laikam. Kad nobaudīta šķiedrvielām bagātīga maltīte, roka tik drīz nesniegsies pēc kādas uzkodas, un, iztiekot bez našķiem, dienā tu patērēsi mazāk kaloriju. Turklāt, tā kā šķiedrvielas organismā neuzsūcas, tās nedod arī kalorijas, līdz ar to šķiedrvielām bagātīga maltīte nebūs tik barojoša.

Auzu pārslas

Foto: Shutterstock

Ja dienu sāksi ar šķiedrvielām bagātīgām brokastīm, jutīsies paēdis līdz pat pusdienām. Auzu pārslas ir viens no labākajiem šķiedrvielu avotiem – 100 grami auzu pārslu satur aptuveni 10 gramus šķiedrvielu.

Auzu pārslu putra ir ļoti sātīga, turklāt satur arī daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu. Pieberot brokastu putrai klāt augļu gabaliņus, pievienosi maltītei vēl papildu šķiedrvielas un vitamīnus.

Pupiņas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pupiņas ir ļoti vērtīgs produkts, ko noteikti vērts iekļaut savā ēdienkartē. Tās satur ne vien ievērojamu daudzumu šķiedrvielu, bet arī ir bagātīgas ar olbaltumvielām.

Sarkanās, brūnās, melnās pupiņas un baltās pupiņas, munga pupiņas, cūku pupas – 100 gramos jebkuru pupiņu ir aptuveni 6 grami šķiedrvielu, taču tās ir tik dažādas. Eksperimentē, izmēģinot tās visas un gatavojot visdažādākās maltītes!

Zupas

Foto: Shutterstock

Zupas, protams, mēdz būt dažādas, un starp tām ir arī tādas, kurās šķiedrvielu tikpat kā nav. Visbiežāk gan zupās ir daudz dārzeņu un līdz ar to arī parasti – šķiedrvielu. Bagātīgs šķiedrvielu avots ir zirņi, lēcas un citi pākšaugi, tāpēc droši ber tos klāt zupai. Arī kartupeļi un ķirbis ir labi šķiedrvielu avoti, kas ilgstoši sniedz sāta sajūtu.

Skaties gan, lai zupa neiznāktu pārlieku trekna – tad gan tā vairs nenāks par labu slaidajai līnijai!

Spilgtas krāsas dārzeņi

Foto: Shutterstock

Burkāni, bietes un brokoļi – gan šie, gan citi spilgtas krāsas dārzeņi, kā likums, satur daudz šķiedrvielu. Dārzeņus tu vari ēst daudz un nebaidīties par uzņemtajām kalorijām. To dārzeņos nav daudz. Vislabāk dārzeņus ēst svaigus, sutinātus vai vārītus.

Daudzi mēdz sūkstīties, ka no dārzeņiem, lai cik daudz notiesātu, īsti paēst nevar. Tā nav, jāņem gan vērā viena viltība – jādod priekšroka šķiedrvielām bagātīgiem dārzeņiem, kas rada sāta sajūtu.

Avenes

Foto: Shutterstock

Vēl gan aveņu sezona nav sākusies, taču nav vairs arī aiz kalniem un arī saldētas avenes nav smādējamas. Lai vai kā, avenes ir ļoti labs šķiedrvielu avots – 100 grami satur aptuveni 7 gramus šķiedrvielu, tajā pašā laikā maz kilokaloriju – vien 43.

Avenes ir ne tikai veselīgas, bet arī garšīgas. Jāpiebilst, ka vairums augļu un jo īpaši ogu satur daudz šķiedrvielu, bet avenes starp tām izceļas kā viens no vērtīgākajiem un diētiskākajiem šķiedrvielu avotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!