Foto: Shutterstock

Diemžēl daudzi produkti, kas reklāmās tiek slavēti kā ļoti veselīgi un diētiski, patiesībā satur ļoti daudz kaloriju un, ar tiem aizraujoties, veicina liekā svara veidošanos. Kas ir šie viltnieki un ar ko tos aizvietot, noskaidrojis portāls Zdorovieinfo.com.

Tas, kas šie produkti satur daudz kaloriju, gan nenozīmē, ka tiem jāvelk svītra pāri un jāizslēdz no ēdienkartes. Tie nav veselībai kaitīgi un tos var lietot, tikai – ar mēru! Diētisko produktu nelaime ir tāda, ka cilvēki ar tiem bieži vien aizraujas pārlieku, mierinot sevi ar domu, ka tie taču satur ļoti maz kaloriju. Arī, ēdot diētiskus produktus, iespējams uzņemt pārāk daudz kaloriju. Tālāk uzskaitītie produkti gan nemaz nav diētiski, tādēļ ar to lietošanu vajadzētu aizrauties vēl mazāk.

'Viegla' salātu mērce bez taukiem

Foto: Shutterstock

Salātu mērcēs, kuras tiek slavētas kā taukus nesaturošas, lielākoties ir daudz cukura, kas tām piešķir saldeno garšu. Kā zināms, cukurā ir daudz kaloriju, tāpēc arī ar šķietami nevainīgajām beztauku mērcēm nevajadzētu pārmērīgi laistīties. Neuzķeries uz skaļiem uzrakstiem "0% tauku". Paskaties, cik produktā ir cukura un kaloriju!

Ironiskākais ir tas, ka it kā veselīgās beztauku mērces dēļ salāti zaudē daļu savas vērtības – bez tauku klātbūtnes organismā neuzsūcas A,D, E un K vitamīns.

Ar ko aizvietot: Apslaki salātus ar labu olīveļļu, kurai vari pievienot nedaudz citrona sulas un sakapātus zaļumus. Taukvielas ir nepieciešamas, lai uzsūktos taukos šķīstošie vitamīni, tostarp bēta karotīns (no tā organismā tiek sintezēts A vitamīns), kas svarīgs asai redzei.

Diētiskie dzērieni

Foto: Shutterstock

Diētiskā kola un citi dzērieni, kas nesatur cukuru, bet bezkaloriju saldinātājus, nemaz nav tik nevainīgi, kā varētu šķist. Aizraušanās ar tiem var izraisīt tā dēvēto metabolo sindromu jeb vielmaiņas palēnināšanos, kas veicina liekā svara veidošanos.

Lai arī diētiskie dzērieni satur maz kaloriju, tie palielina apetīti. Kad esi apēdis kaut ko saldu, organisms sagaida tam līdzi nākošu enerģijas pieplūdumu, bet, iztukšojot glāzi diētiska dzēriena, tā nenotiek, jo kaloriju nav. Tāpēc, lai apmierinātu gaidas pēc enerģijas, organisms signalizē, ka pārtika jāuzņem vēl.

Ar ko aizvietot: Ar minerālūdeni. Lai tam būtu patīkama, svaiga garša, vari pievienot nedaudz svaigi spiestas citrona sulas vai iemest kādas ogas vai piparmētras lapiņas. Tāpat ar minerālūdeni var atšķaidīt augļu sulas.

Barankas

Foto: Shutterstock

Baranciņas izskatās krietni nevainīgākas par čipsiem, taču, kā mēdz teikt, izskats mēdz būt maldinošs. Barankas gatavo no augstākā labuma kviešu miltiem, kas nozīmē, ka tajās no kviešu graudiem nav palikušas ne minerālvielas, ne vitamīni. Jāatgādina, ka baltos miltus ražo no attīrītiem graudiem, kam pilnībā noslīpēts vērtīgais graudapvalciņš. Tieši tajā slēpjas viss grauda spēks – vērtīgās vielas. Grauda kodols satur gandrīz tikai cieti.

Tā kā baranciņas ir ļoti blīvas, tās satur ļoti daudz kaloriju. Nevajag aizmirst, ka tām parasti tiek pievienots arī cukurs. Šie sausie riņķīši nekādā ziņā nav uzskatāmi par diētiskiem.

Par sausiņiem stāsts ir ļoti līdzīgs – arī tie gatavoti no attīrītiem kviešu miltiem un ir kalorijām bagāti par spīti tam, ka sausi.

Ar ko aizvietot: Daudz labāka izvēle būs pilngraudu cepumi, kuri gatavoto no neattīrītiem graudiem un satur daudz vērtīgu vielu. Tie gan arī nav diētiski, toties veselīgi – bagātīgi ar šķiedrvielām un citām vērtīgām vielām.

Minerālūdens ar augļu garšu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Un atkal nonākam pie teiciena – izskats mēdz būt maldinošs. Lai gan veikalos iegādājamie minerālūdeņi ar citrona un citām garšām ir caurspīdīgi un pēc izskata uz mata tādi paši kā tīrs minerālūdens, šie saldinātie dzērieni kaloriju daudzuma ziņā vairāk līdzinās limonādei. Ja domā, ka notievēsi, aizvietojot limonādes ar šiem saldinātajiem "minerālūdeņiem", stipri kļūdies. Neuzķeries uz šīs makšķeres!

Ar ko aizvietot: Labāk pats pagatavo sev ūdeni ar garšu – pievienojot gāzētam vai negāzētam ūdenim citrona šķēlīti un piparmētras lapiņu.

Jogurts ar 0% tauku

Foto: Shutterstock

Ja uz jogurta rakstīts, ka tas satur 0 procentus tauku, tas vēl diemžēl nenozīmē, ka tas satur 0 procentus cukura. Beztauku jogurti ar piedevām visbiežāk satur daudz cukura, nereti pat vairāk nekā tie, kuros ir tauki, jo cukurs tiek izmantots produkta iebiezināšanai.

Ar ko aizvietot: Izvēlies dabīgo bezpiedevu jogurtu ar 0 vai 0,5 procentiem, vari būt bez bažām – tajā tiešām nevajadzētu būt ne cukuram, ne lielam daudzumam tauku. Viens no tādiem ir tā dēvētais grieķu jogurts bez piedevām. Vari pats tam pievieno augļus vai ogas garšas uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!