Foto: Shutterstock
Aizvadītā gada nogale mūs ir lutinājusi ar daudzām brīvdienām un garu svētku svinēšanu, tādēļ pirmās jaunā gada dienas lielai daļai sabiedrības paiet, lēnām atgūstoties no svētkiem ar tiem raksturīgo laiskumu un pārēšanos. Lai atgriešanās ikdienas ritmā būtu patīkama un mierīga, uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" ir apkopojusi piecus padomus, kā atgūties pēc svētkiem.

Sevis šaustīšana nepalīdzēs

Svētku laikam ir raksturīga ikdienas režīma maiņa – brīvdienas sniedz iespēju vēlāk celties, apciemot savus mīļos, vairāk laika pavadīt nesteidzīgās sarunās un arī vairāk laika ēst! Līdz ar to pārēšanās ir normāla. Nav jēgas sevi šaustīt, ka atkal neizdevās atteikties no vecmāmiņas gardā rasola vai krustmātes sagatavotās medus kūkas, jo pēc būtības svētku laikā nenotika nekas briesmīgs – ar īslaicīgu pārēšanos mūsu organisms tiks galā. Daudz svarīgāk ir sakārtot ikdienas ēdienkarti, nevis šaustīt sevi par svētku laika gastronomiskajām izvirtībām.

Pat nedomā ievērot diētu

Biežākā kļūda, ko pieļaujam cerībā ātri atgūt pirmssvētku formu, ir ieslīgšana otrā galējībā un pievēršanās stingrām diētām, taču ir svarīgi atcerēties, ka jebkura badošanās organismam rada ļoti lielu slodzi un papildu stresu, uz ko organisms var reaģēt ar vielmaiņas palēnināšanu un cerētās notievēšanas vietā var sanākt vienīgi papildu nepatikšanas.

Pārēdoties mēs pārslogojam gan gremošanas sistēmu, gan hormonālo sistēmu, gan asins cirkulācijas sistēmu, un, lai arī brīvdienās mums šķiet, ka atpūšamies, ķermenim tā ir liela papildu slodze. Organisms ir jutīgs pret cukura koncentrācijas izmaiņām asinīs – kad ēdam daudz un īpaši ar ogļhidrātiem bagātus ēdienus, asinīs pieaug glikozes līmenis, tāpēc aizkuņģa dziedzeris izdala papildu insulīnu, lai šo glikozi "neitralizētu". Tātad, jo vairāk mēs ēdam, jo vairāk insulīna ir jāizdala, tā rezultātā mūsu apetīte tikai palielinās. Jau svētkos piedzīvotā pārēšanās organismam ir ļoti liela slodze, tāpēc aiztaupiet sev vēl vienu nevajadzīgu šoku un pie ierastā ēšanas režīma atgriezieties pakāpeniski.

Ieklausies ķermenī

Ja svētos gadījies pārēsties, parasti pēc tam organisms pats jūt, kas tam ir nepieciešams, lai atgrieztos normālā ritmā – tieši tāpēc pēc svētkiem bieži kārojas vieglus salātus vai svaigu zupu. Organismā ir vērts ieklausīties, un tā vietā, lai obligāti apēstu pāri palikušo Jaungada rasolu, pagatavojiet ēdienu, ko tiešām kārojas. Izvēlieties pilnvērtīgu, sabalansētu maltīti, piemēram, pusi no šķīvja pamatēdienreizēs aizpildiet ar dārzeņiem, ceturtdaļu ar liesiem olbaltumvielas saturošiem produktiem – gaļu, zivi, olām, pākšaugiem. Ceturtdaļu ar produktiem, kas satur lēni pārstrādājamus ogļhidrātus, izvēlieties, piemēram, pilngraudu produktus, piemēram, rīsus, griķus, grūbas.

Dzer ūdeni

Svētku laikā parasti ēdam sāļus, treknus vai pārlieku saldus ēdienus un bieži lietojam arī alkoholiskos dzērienus, kas veicina organisma atūdeņošanos, tāpēc pēc svētkiem ir svarīgi dzert daudz ūdens – tas atjaunos organisma šķidruma balansu un palīdzēs kontrolēt apetīti.

Ēšanas ritmu sabalansē ar fiziskajām aktivitātēm

Ķermeņa labsajūtu pēc dūšīgas ēšanas palīdzēs atjaunot ne vien pareizs uzturs, bet arī fizikās aktivitātes, turklāt nebūt nav obligāti jāapmeklē intensīvas slodzes treniņi sporta zālē – pietiks arī ar biežākām pastaigām vai aktīvu atpūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!