Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja arī tev, kā lielākajai daļai sieviešu, ir grūti atrast laiku, lai parūpētos par veselīgu un sabalansētu ikdienas ēdienkarti, ļoti iespējams, ka ar uzturu pietiekamā daudzumā neuzņem visas svarīgās uzturvielas, kas tev nepieciešamas. Amerikas uzturzinātnieki izpētījuši, ka ļoti daudzas daiļā dzimuma pārstāves neuzņem gana daudz kālija, šķiedrvielu, holīna jeb B4 vitamīna, kalcija, dzelzs, kā arī A, D, E un C vitamīna.

Ja aizņemtības dēļ nekādi nespēj savu ēdienkarti iebīdīt pareizajās sliedēs, lūk, pieci portāla WebMd.com ieteikti, bagātīgu vērtīgo vielu buķeti saturoši produkti, kas būs gudra izvēle pārtikas veikalā, jo palīdzēs izvairīties no uzturvielu deficīta!

Foto: Shutterstock

Olas

Gadiem ilgi olas tika uzskatītas par nevēlamu produktu, kas veicina holesterīna nogulsnēšanos asinsvados un aterosklerozes attīstību. Taču tagad zinātnieki atzinuši, ka nemaz tik sliktas olas patiesībā nav – tās satur ļoti daudz vērtīgu vielu, tādēļ tās ikvienam ieteicams iekļaut uzturā.

Olās ir vairāk nekā desmit organismam ļoti svarīgu uzturvielu, tostarp dzelzs, D vitamīns, cinks, luteīns, zeaksatīns un holīns (B4 vitamīns), tās satur augstvērtīgas olbaltumvielas un aminoskābes. Nav daudz pārtikas produktu, kas satur D vitamīnu un holīnu, turklāt lielākajā daļā dzīvnieku izcelsmes produktu nav antioksidantu, kas padara olas par vienu no vērtīgākajiem produktiem, ko noteikti vēlams iekļaut uzturā.

Izpētīts, ka pietiekams D vitamīna daudzums ievērojami mazina risku saslimt ar vairākiem vēža veidiem, cukura diabētu un autoimūnām slimībām, kā arī iedzīvoties liekajā svarā. Tāpat D vitamīns duetā ar kalciju gādā par stipriem un veseliem kauliem. Tas sievietēm ir īpaši svarīgs, jo tieši daiļā dzimuma pārstāvēm visbiežāk attīstās osteoporoze jeb kaulu trauslums, parasti – pēc menopauzes.

Plūmes

Šķiedrvielām bagātīgās plūmes uzlabo vēdera darbību un nāk par labu kuņģa un zarnu trakta veselībai. Sievietēm, kas biežāk nekā vīrieši cieš no aizcietējumiem un citiem vēdera darbības traucējumiem, ik pa laikam pamieloties ar plūmēm ir pat ļoti vēlams.

Vēl viens labums – plūmes var uzlabot kaulu veselību. Apēdot piecas sešas plūmes ik dienu, iespējams aizkavēt kaulu blīvuma un stiprības samazināšanos un pat uzlabot to sievietēm pēc menopauzes, atklāts Sandjego Valsts universitātē veiktā pētījumā. Plūmju sastāvā esošās vērtīgās vielas, tostarp K vitamīns, bors, magnijs, kālijs un polifenoli, ir ļoti nozīmīgas kaulu veselībai.

Grieķu jogurts

Foto: Shutterstock

Meklē ko krēmīgu, ēstgribu remdējošu, vērtīgām uzturvielām bagātīgu, bet netreknu? Grieķu jogurts būs laba izvēle. Grieķu jogurtā ir tikpat daudz kalcija, cik parastajā jogurtā, taču tas satur divreiz vairāk olbaltumvielu un daudz mazāk cukura un kaloriju.

Kādēļ ir būtiski, ka tajā ir vairāk olbaltumvielu? Izpētīts, ka vairāk olbaltumvielu uzturā (aptuveni 30 procenti no kopējā dienā uzņemto kaloriju daudzuma) sievietēm palīdz atbrīvoties no liekā svara. Turklāt kalcijs, ko uzņem ar jogurtu, bez šaubām nāk par labu kaulu veselībai.

Lasis

Foto: Shutterstock

Lai gan zivju izvēle ir ļoti plaša, viena no veselīgākajām noteikti ir lasis. Tas ir liess olbaltumvielu avots, kas pārpilns ar vērtīgajām omega 3 taukskābēm, kas mazina iekaisuma procesus organismā un ir būtiskas sirds un asinsvadu sistēmas, kā arī kaulu veselībai.

Uzturzinātnieki visā pasaulē tagad iesaka ierobežot sarkanās gaļas – jo īpaši treknas un rūpnieciski apstrādātas – daudzumu uzturā un tās vietā biežāk izvēlēties zivi, ko vairākums ēd pārāk reti. Biežāk iekļaut uzturā lasi īpaši svarīgi ir grūtniecēm. Kādā pētījumā atklāts, ka sievietēm, kuras uzturā lieto maz zivju, ir lielāks priekšlaicīgu dzemdību un zema bērna dzimšanas svara risks, vēstī WebMd.com.

Pistācijas

Foto: Shutterstock

Aizmirsti par taukainajiem kartupeļu čipsiem un to vietā labāk izvēlies riekstus! Vieni no veselīgākajiem riekstiem ir pistācijas. Viena porcija jeb aptuveni 50 pistācijas bagātīgi nodrošinās organismu ar vitamīniem, mikroelementiem un citām vērtīgām vielām. Izpētīts, ka 45 grami pistāciju vai citu riekstu ik dienu, kā daļa no veselīga uztura, mazina sirds slimību attīstības risku – tās joprojām ir ne tikai sieviešu, bet arī vīriešu slepkava Nr. 1 ne vien Amerikā, bet arī Latvijā.

Pistācijas turklāt ir labs "ierocis" pret pieņemšanos svarā – tās ir vienas no tiem riekstiem, kas satur vismazāk tauku un kaloriju. 30 grami pistāciju satur vien apmēram 160 kilokaloriju, taču ievērojamu daudzumu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Turklāt pistāciju čaula, no kuras tās jāatbrīvo, neļauj tās apēst pārāk daudz, kamēr iestājas sāta sajūta. Kādā pētījumā atklājās, ka tie, kuri bija izvēlējušies pistācijas ar čaulu, uzņēma par 41 procentu mazāk kaloriju nekā tie, kuri bija devuši priekšroku jau izlobītām pistācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!