Foto: PantherMedia/Scanpix

Netrūkst vīriešu, kuri diendienā pārtiek no picām, čipsiem, grauzdiņiem, alus un ātrajām uzkodām, pa starpai uzkožot kādu karbonādi vai grilētu vistiņu ar frī kartupeļiem. Uz dārzeņiem un zaļumiem skatās ar lepnu pārākumu, sak, neesmu nekāds zālēdājs, bet īsts vīrietis! Tomēr veselīgs, pilnvērtīgs un, galvenais, daudzveidīgs uzturs ir svarīgs ikvienam, lai kādas organismam nepieciešamas vielas nebūtu deficītā.

Amerikas uzturzinātnieki izpētījuši, ka ļoti daudzi vīrieši nepilnvērtīga uztura dēļ neuzņem gana daudz šķiedrvielu, kālija, magnija, kalcija, holīna jeb B4 vitamīna, kā arī A, D, E un C vitamīna. Lūk, pieci portāla WebMd.com ieteikti, bagātīgu vērtīgo vielu buķeti saturoši produkti, kas būs gudra izvēle pārtikas veikalā, jo palīdzēs izvairīties no mikroelementu, vitamīnu un citu vērtīgu vielu deficīta!

Kartupeļi

Daudzi cenšas ēst pēc iespējas mazāk kartupeļu, jo valda uzskats, ka tie satur gandrīz vienus vienīgus ogļhidrātus, precīzāk – cieti, tātad nekā diži vērtīga organismam nevar dot, vien veicināt pieņemšanos svarā. Tomēr, lai cik dīvaini tas nešķistu, kartupeļi var palīdzēt tikt vaļā no puncīša un tikt pie glītas "sešpakas" uz vēdera.

Kalifornijas Universitātē tika veikts pētījums, kura laikā grupa cilvēku ar lieko svaru samazināja ikdienā uzņemto kaloriju daudzumu, taču kartupeļus no tā neizslēdza. Rezultāts – visi 12 nedēļu laikā zaudēja svaru. Un tas nav liels pārsteigums: no liekajiem kilogramiem atbrīvoties iespējams, samazinot uzņemto kaloriju daudzumu, nevis izslēdzot no uztura kādu konkrētu produktu, vēstī WebMd.com.

Turklāt nemaz tik trūcīgi vērtīgo vielu ziņā kartupeļi nav, īpaši, ja tos lieto kopā ar miziņu, kurā vērtīgo vielu ir visvairāk. Tie ir lielisks kālija avots. Patiesībā vidēja lieluma kartupelis kopā ar mizu (!) satur vairāk kālija, nekā banāns, kas tiek slavēts kā viens no labākajiem kālija avotiem.

Kālijs organismā spēlē nozīmīgu lomu asinsspiediena regulēšanā, proti, pazemina to, darbojoties pretēji nātrijam. Tāpat kālijs piedalās nervu impulsu pārvadē un muskuļu kontrakcijās. Vīrietim nepieciešami aptuveni 4,7 grami kālija dienā.

Lēcas

Foto: Shutterstock

Lēcas satur maz kaloriju un tauku, toties daudz olbaltumvielu. Turklāt tās ir bagātīgas ar šķiedrvielām un kāliju, kura trūkst daudzu vīriešu uzturā. Pierādīts, ka, ēdot lēcas, iespējams pazemināt cukura līmeni asinīs un otrā tipa cukura diabēta attīstības risku. Turklāt kādā pētījumā atklāts, ka lēcas labvēlīgi iespaido cukura līmeni asinīs ne tikai ēdienreizē, kurā tās tiek uzņemtas, bet arī nākamajā maltītē, ja tā tiek baudīta tuvāko četru stundu laikā.

Tāpat lēcu ēšana nāk par labu sirdij. Pētījumi liecina, ka lēcas pazemina holesterīna līmeni asinīs un nogulsnēšanos asinsvadu sieniņās, kā arī sirds lēkmes risku. Kādā pētījumā atklāts, ka tiem, kuri lēcas ēd vismaz četras reizes nedēļā, ir par 22 procentiem mazāks koronārās sirds slimības risks nekā tiem, kuri lēcas lieto uzturā retāk kā reizi nedēļā.

Arbūzs

Foto: Shutterstock

Vēlies gardu un sulīgu uzkodu, kas uzlabos tavas prostatas un sirds veselību? Arbūzs ir tieši tas, kas tev nepieciešams! Šis auglis ir bagātīgs ar likopēnu, vienu no labāk pazīstamajiem un izpētītajiem antioksidantiem, kas kalpo profilaksei pret prostatas vēzi. Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kuriem ir augstāks likopēna līmenis asinīs, ir mazāks risks saslimt ar prostatas vēzi. Šis antioksidants tāpat labvēlīgi ietekmē sirds veselību.

Kādā pētījumā atklāts, ka arbūzos esošie antioksidanti citrulīns un arginīns uzlabo asinsriti. Tāpat tie palīdz aizsargāt ādu no saules ultravioletā starojuma, aizkavējot grumbu parādīšanos sejā. (Hei, ne jau tikai dāmām netīk novecošana!)

Tāpat melone ir lielisks A un C vitamīna avots un satur maz kaloriju.

Tumšā šokolāde

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sirds slimības joprojām ir biežākais vīriešu nāves iemesls pasaulē, tādēļ ļoti ieteicams gādāt par organisma "motoriņa" veselību. Tumšā šokolāde satur flavanolus, kas labvēlīgi ietekmē asinsriti, mazina trombu veidošanās, infarkta un insulta risku.

Izdevumā "British Journal of Nutrition" publicēta pētījuma rezultāti liecina, ka, ik dienu uzņemot flavanolus, uzlabojas asinsvadu veselība un pazeminās asinsspiediens. Cita pētījuma rezultāti liecina, ka flavanoli pat var palīdzēt ilgāk saglabāt asu prātu novecojot, norāda WebMd.com. Nesen veiktā pētījumā atklāts, ka pēc astoņām nedēļām, ik dienas uzņemot flavanolus, cilvēkiem uzlabojās koncentrēšanās spējas un atmiņa.

Dažāda veida šokolādē ievērojami atšķiras flavanolu daudzums, visvairāk to ir tumšajā šokolādē.

Kurkuma

Foto: Shutterstock

Ja vēlies ēdienam piešaut asumiņu, ņem talkā kurkumu. Šī zeltainā garšviela gadiem ilgi bijusi galvenā garšviela indiešu virtuvē, kā arī tūkstošiem gadu izmantota tradicionālajā ķīniešu medicīnā un ājurvēdā.

Mūsdienu pētījumi liecina, ka par kurkumas veselību stiprinošajām īpašībām lielā mērā jāpateicas kurkumīnam, savienojumam, ko satur kurkuma. Ir pierādīts, ka šai garšvielai piemīt spēcīga pretiekaisuma iedarbība, kas likusi zinātniekiem meklēt kurkumai izmantojumu, izstrādājot zāles, piemēram, pret reimatoīdo artrītu, psoriāzi un Alcheimera slimību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!