Foto: Shutterstock

Nevienam droši vien nav šaubu, ka mandeles, gluži tāpat kā citi rieksti, satur daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu. Bet, kādu tieši labumu varam gaidīt, ja regulāri lietojam šos vērtīgos riekstus uzturā? Portāls Zdorovie.com apkopojis sešus jaunākos pētījumu par mandeļu ietekmi uz veselību.

Palīdz mazināt tauku slāni uz vēdera

Tauku "spilventiņš" uz vēdera ne tikai izskatās slikti. Tas parasti liecina arī par iekšējo orgānu aptaukošanos, kas var būt cēlonis dažādu hronisku slimību attīstībai. Pensilvānijas universitātē (ASV) veiktā pētījumā, kurā piedalījās 52 cilvēki ar paaugstinātu holesterīna līmeni, atklājās, ka tiem cilvēkiem, kuri sešas nedēļas ik dienu apēda 40 gramus mandeļu, tauku slānis ap vidukli samazinājās pretēji tiem, kuri to vietā ēda vienkāršajiem ogļhidrātiem bagātīgas uzkodas (šokolādes batoniņš u.c.).

Mazina holesterīna līmeni

Tiem, kuri uzturā lieto šos vērtīgos riekstus, ir par 44% mazāks risks tikt pie paaugstināta holesterīna līmeņa asinīs nekā tiem, kuri tos neēd, liecina Luiziānas Universitātē (ASV) veikta pētījuma rezultāti, kurā piedalījās 24 808 dalībnieki. Protams, labāk šāda veselīga uzkoda ēdienreižu starplaikā dienas gaitā, nevis bulciņa, čipsi vai kas cits neveselīgs.

Remdē apetīti

Nieka 40 gramu mandeļu notiesāšana dienā ēdienreižu starplaikos remdē apetīti un palīdz mazināt vēlmi apēst kādu neveselīgu našķi, kā arī normalizē cukura līmeni asinīs, secināts Purdue Universitātē (ASV) veiktā pētījumā.

Mazina iekaisumu

Savukārt Ķīnā izpētīts, ka 40 grami mandeļu dienā 2. tipa diabēta pacientiem mazina oksidatīvo stresu un iekaisumu. Pētījuma dalībnieki šo riekstu devu uzņēmuši trīs mēnešus.

Palīdz grūtniecēm pārlieku nepieņemties svarā

Vairāk nekā puse sieviešu grūtniecības laikā pieņemas svarā vairāk nekā būtu vēlams, kas paaugstina gestācijas diabēta, paaugstināta asinsspiediena, kā arī vēlīnās toksikozes attīstības risku. Zinātnieki no Kalifornijas Universitātes (ASV) uzskata, ka te var līdzēt mandeles. Viņi izpētījuši, ka 60 grami mandeļu dienā grūtniecēm palīdz noturēt svaru normas robežās, jo mazina apetīti un vēlmi apēst kādu našķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!