Foto: LETA
Rudens ir laiks, kad, paralēli ziemas krājumu gatavošanai, varam arī svaigā veidā izbaudīt pašmāju gardumus, kas mānīgajā un aukstajā gadalaikā nepieciešami, lai uzlabotu imūnsistēmu un aizsargātu mūs no saaukstēšanās.

Piedāvājam gan pašu dārzā izaudzējamus, gan no tālākām zemēm aizgūtus un veikalā nopērkamus veselīgus produktus, bez kuriem rudenī nevar iztikt. Lai organisms cīnītos ar baciļiem, uzlabotu imūnsistēmu un pirms ziemas raksturīgi neuzņemtu kādu lieku kilogramu, iesakam piecas uztura sastāvdaļas, kas ir ne tikai garšīgas, bet arī vitamīnu un organismam nepieciešamu vielu pārpildītas. Kas ir šie brīnumprodukti un kāpēc tiem vieta savā šķīvī jāatvēl ikvienam no mums?

Medus

Foto: LETA

Medus ir lielisks dabīgais ogļhidrātu avots, kas sniedz spēku un enerģiju organismam, tādēļ tas ieteicams visiem cilvēkiem, kas ikdienā ir fiziski aktīvi. Dabīgais saldinātājs palielina arī izturību un mazina nogurumu.

Medū esošo glikozi organisms spēj ātri absorbēt un pārvērst enerģijā. Medu var izmantot arī, lai saglabātu stabilu cukura līmeni asinīs.

Vēl viena medus labā īpašība - tas stiprina imūnsistēmu. Dabīgais saldums ir antibakteriāls un darbojas kā antioksidants, tādēļ palīdz uzlabot imūnsistēmu un ļauj organismam cīnīties ar dažādām kaitēm un saslimšanām. Nedrīkst aizmirst arī to, ka medū ir pat vitamīni.

Medus ir zināms kā līdzeklis, ko izmanto arī brūču un apdegumu ārstēšanā, jo medū ir vielas, kas iznīcina dažādas baktērijas un palīdz pret infekcijām. Tāpat medus palīdz dzīšanas procesā. To var izmantot arī, mājas apstākļos pagatavojot kompreses artrīta sāpju mocītām locītavām, jo medus palīdz gan pret sāpēm, gan noņem pampumu.

Visiem zināms tautas ieradums ir medus lietošana saaukstēšanās reizēs. Pateicoties medus antibakteriālajām īpašībām, tas ne tikai mazina kakla sāpes, bet arī nogalina baktērijas, kas izraisa infekcijas.

Foto: Shutterstock

Dzērvenes

Foto: LETA

Ogai piemīt pretiekaisuma, pretdrudža, antibakteriāla, organismu nostiprinošs efekts.Ūdenī izšķīdināts dzērveņu koncentrāts palīdzēs atgūt možumu pēc saspringtas darba dienas. Dzērvenes, to stiprās garšas dēļ, pievieno visdažādākajiem ēdieniem. No ogām gatavo želeju, morsu, vāra ķīseli, ievārījumu un dažādus saldus desertus. Dzērvenes pievieno salātiem, gaļas, zivju ēdieniem un arī, lai skābētu kāpostus.

Dzērvenes satur:

  • fitoncīdu - augu izdalītas vielas, kas aptur mikroorganismu attīstību;
  • benzoskābes - konservējoša viela;
  • PP vitamīnus;
  • kāliju
  • pektīnvielas - ogļhidrātu veids;
  • fruktozi;
  • magniju
  • citronskābi.
Labākais veids, kā uzglabāt dzērvenes ilgāku laiku, ir tās sasaldēt vai apliet ar novārītu, aukstu ūdeni. Tās var nedaudz apviļāt pūdercukurā vai sajaukt ar medu, ja ogas šķiet neieēdami skābas.

Dzērvene uzlabo:

  • imūnsistēmu;
  • nervu darbību;
  • gremošanas sistēmu;
  • urīnceļu veselību;
  • asinsspiedienu;
  • ādu;
  • matus;
  • nagus;
  • stiprina un padara elastīgus asinsvadus.

Dzērvenes nav ieteicamas aknu un čūlas slimniekiem, kā arī tad, ja ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums.

Dzērveņu maizītes

Foto: Shutterstock

Salda maizīte pie tējas vai kafijas, kas bagātīgi papildināta ar svaigām dzērvenēm un aromatizēta ar apelsīnu miziņu.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu kēksiņi ar žāvētām dzērvenēm

Foto: DELFI

Burvīgi auzu pārslu kēksiņi ar klijām, žāvētām dzērvenēm un nelielu miltu piedevu. No dotā daudzuma sanāks 18 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas butes ar dzērveņu čatniju

Foto: Publicitātes foto

Vienkārša cepta bute ir visgaršīgākā, to praktiski nav iespējams sabojāt (ja vienīgi pārcepot)!

Lasīt vairāk

Karstais dzērveņu kokteilis, kas aizdzen saaukstēšanos

Foto: Shutterstock

Ja ļoti, ļoti negribas saaukstēties, mēs vispirms atceramies par dabiskajiem līdzekļiem dzērvenēm un medu. Turklāt sarkanās, skābenās ogas lieliski noder ar uzmundrinoša karstā kokteiļa pagatavošanai. Īpašu akcentu dzērienam var piešķirt, to papildinot ar austrumnieciski spīvo ingvera sulu.

Lasīt vairāk

Rutks

Foto: LETA

Granātābols

Foto: DELFI

Granātābols ir īsta bagātību krātuve un satur 15 aminoskābes, sešas no kurām, atskaitot granātābolu, satur tikai gaļa, un tās ir neaizstājamas cilvēka organismam. Tādēļ granātāboliem vajadzētu būt ikviena veģetārieša ēdienkartē. Turklāt granātābols ir īstais našķis kaloriju skaitītājiem, jo 100 grami šī augļa satur mazāk nekā 70 kilokalorijas.

Auglis satur:

  • šķiedrvielas;
  • A, C un E vitamīnus;
  • dzelzi;
  • jodu;
  • kāliju;
  • kalciju;
  • silīciju.

Granātābols ir uzturvielām bagāts - glāze granātābolu sulas satur vairāk antioksidantus nekā glāze sarkanvīna, zaļā tēja, mellenes vai dzērvenes.

Regulāri lietojot granātābolu sulu katru dienu veselu gadu, samazinās ateroskleroze un pazeminās asinsspiediens. Tādējādi tiek mazināts arī insulta un infarkta risks.

Viens granātābols satur 40 procentus no vēlamās vitamīnu dienas devas.

Ir pierādīta tā labā iedarbība, normalizējot asinsspiedienu, samazinot holesterīna līmeni, kā arī mazinot tā izraisītos asinsvadu bojājumus.

Šo augļu sulu rekomendē dzert nespēka, mazasinības, aterosklerozes, respiratoru infekciju, bronhiālās astmas, angīnas, radiācijas apstarojuma gadījumā.

Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar granātābolu salsu

Foto: Shutterstock

Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Grilēts siers ar svaigajiem salātiem un apelsīnu kuskusu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.

Lasīt vairāk

Kāposts

Foto: DELFI

Kāposts veicina kaitīgo vielu izvadīšanu, organisma attīrīšanos un palīdz dezinficēt ārējas brūces. Pastāv vairāki kāpostu veidi - sarkanie galviņkāposti, ziedkāposti, Savojas kāposti, rožu kāposti, lapu kāposti, Briseles kāposti, kol­rābji un brokoļi. Pasaulē pieejamas vairāk nekā 400 dažādas kāpostu šķirnes.

Kāposts ir uzturvielām bagāts dārzenis, kura sula ir augstvērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Kāposta sastāvā ir arī pienskābe, kas palīdz cukura diabēta slimniekiem. Tāpat kāposts tiek izmantots kā pretiekaisuma augs, to izmanto čūlu ārstēšanai, kā arī liekot uz ievainojumiem iespējams dezinficēt brūci samazināt iekaisumu.

Kāposti satur:

  • 90 % ūdens
  • C vitamīnu, kas ir vairāk nekā citronos
  • P vitamīnu, kas uzlabo aknu darbību
  • B1, B2, B6 vitamīnus
  • kāliju;
  • dzelzi;
  • kalciju;
  • fosforu;
  • folijskābi, kas īpaši nepieciešama grūtniecēm augļa attīstībai, jaunajām māmiņām;
  • šķiedrvielas;
  • glikozi;
  • fruktozi.

Kāpostu sula ir īpaši ieteicama gastrīta, kuņģa čūlas ārstēšanai, aknu un žultspūšļa slimībām, kā arī profilaktiski pret aterosklerozi, cukura diabēta un pret aptaukošanos. Kāpostos ir vielas ar spēcīgu pretvēža iedarbību. Novērots, ka cilvēki, kas izvēlas kāpostus savā ēdienkartē, mazāk cieš no ļaundabīgiem audzējiem.

Olu nūdeles ar šitake sēnēm un Āzijas kāpostu vokpannā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Āzijas virtuves klasika – vokpannā gatavots ēdiens. Šoreiz olu nūdelēm klāt liktas nedaudz apceptas šitake sēnes ar paša gatavotu saldi sāļo mērci. Asumiņam klāt ķiploki un sīpols, bet krāsai – Āzijas kāposts. Ja nu mājās nav vokpannas, droši var izmantot arī parasto, maltīte tāpat izdosies.

Lasīt vairāk

Kāpostu plācenīši ar zaļumiem

Foto: Shutterstock
Sātīgs un apetelīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti

Foto: Aija Lietiņa
Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!