Foto: Shutterstock
Celulīts ir ļoti izplatīta lieta – īpaši sieviešu vidū, kaut gan tas ir sastopams arī vīriešiem. Iestājoties vasarai, šī tēma atkal kļūst aktuāla, un ir īpaši svarīgi pievērst celulītam uzmanību, jo nometam biezās ziemas drēbes un parādām vairāk nekā aukstajā periodā. Par atbrīvošanos no celulīta gan vajadzētu domāt jau krietni agrāk, jo tas ir smags darbs.

Mūsdienās celulīts ir pat pusaudžiem. Kā tas rodas un ko darīt, lai no tā atbrīvotos? Skaidro "Viņa", bet padomus sniedz fizioterapeite - masāžas speciāliste Kristīne Ziemele.

Celulīts ir nopietna problēma. Jāņem vērā, kas tas atrod ne tikai apaļos, bet arī tievos stilbus un "iemitinās" ne tikai kājās, bet pat rokās un vēderā. Pat kalsnās modeles nav pasargātas no celulīta, taču, ja "apelsīna miziņa" nav tik acīmredzama, to ir vieglāk noslēpt. Jāatceras, ka celulītam ir vairākas stadijas, un, pamanot to jau sākumstadijā, piemēram, kad tas kļūst redzams, saspiežot ādu, nekavējoties būtu kaut kas jādara, lai no tā atbrīvotos, lai neielaistu. Svarīgi saprast cēloņus, un tad var meklēt risinājumus, turklāt, ja pašas netiekam ar to galā, jāmeklē speciālista palīdzība.

Iemesli, kādēļ celulīts rodas:

  • hormonu ietekme,
  • vairogdziedzera un/vai aizkuņģa dziedzera darbības traucējumi,
  • olnīcu disfunkcija,
  • venozā un limfātiskā mazspēja (tajā skaitā varikoze),
  • nepareizs uzturs,
  • stress,
  • mazkustīgs dzīvesveids,
  • grūtniecība,
  • straujas svara svārstības,
  • nekontrolēta medikamentu lietošana,
  • atkarība no alkohola un cigaretēm,
  • iedzimtība.

Veidi, kā cīnīties ar celulītu

Jādzer pietiekami daudz ūdens

Izdzertā ūdens daudzums – 2 litri dienā starp ēdienreizēm. Lielākā daļa ūdens jāizdzer dienas pirmajā pusē, lai izvairītos no tūskas. Vērtīgi ir dzert jonizētu vai minerālo ūdeni, zaļo tēju, mežrozīšu tēju un skābekļa kokteiļus.

Vairāk par to, vai dzeram pietiekami daudz ūdens, lasi šeit.

Jāmeklē cēlonis

Celulīts ir pat modelēm un sportistēm. Celulīta nav tur, kur ir "Fotošops". Nav svarīgi, vai tu esi tieva vai resna – tevi var uzmeklēt celulīts. Tomēr vieglā formā to drīzāk varētu uzskatīt par normu, ne atkāpi no normas. Ir svarīgi noteikt celulīta stadiju un iemeslus. Tā ir vieglāk ar to cīnīties. Svarīgi ir uztaisīt hormonu analīzes un aiziet pie ginekologa un endokrinologa.

Jāsamazina porciju lielums

Celulīts var pārsteigt arī pusaudžus – īpaši pārejas vecumā, kad strauji mainās ķermeņa aprises un notiek strauja augšana, kā arī sievietes pēc 40 gadu vecuma. Jāņem vērā – jo tu kļūsti vecāka, jo ar to ir daudz grūtāk cīnīties palēninātas vielmaiņas dēļ. Tāpēc ir jāgatavojas cīņai ar celulītu jau laikus. Ierastā ēdiena porcija pēc 40 gadu vecuma ir jāsamazina vismaz par vienu trešdaļu.

Vairāk par to, kā ir pareizi jāēd, lasi šeit.

Glikoze un cukurs

Daudzi uzskata, ka patiesais celulīta iemesls ir trekns ēdiens. Daļēji tā ir taisnība, bet tikai daļēji. Galvenais iemesls zemādas taukiem tomēr ir cits – glikoze. 50 procenti glikozes nogulsnējas zemādas taukos. Apēdam puskilogramu konfekšu – tas ir ļoti daudz cukura – un esam ieguvušas 250 gramus celulīta. Tomēr ir arī cits variants – apēst konfekti un veikt 25 pietupienus.

Vairāk par to, cik cukurs ir veselīgs vai neveselīgs organismam, lasi šeit.

Badošanās

Badošanās nepalīdzēs cīņā ar celulītu, bet tikai pasliktinās stāvokli. Izsalcis organisms šoka stāvoklī uzkrāj tauku rezerves. Nevajag badoties. Labāk ievies korekcijas savā ēdienkartē!
Ja tu domā, ka tikai sports atrisinās visas tavas problēmas, tu maldies. Sports tikai palīdz uzturēt skaistākas auguma aprises, kaut gan, protams, tas ir nepieciešams. Svarīgi ir trenēties regulāri.

Vairāk kusties! Atvēli vismaz 20 minūtes dienā pastaigai.

Vairāk par badošanos lasi šeit.

Pretcelulīta krēmi

Izmanto anticelulīta krēmu. Nevajag tos haotiski un fanātiski mainīt nepārtraukti, bet nevajag arī lietot ilgstoši vienu krēmu divus vai trīs mēnešus. Krēms ir jāuzklāj divas reizes dienā – uz tīras ādas, iemasējot un iepliķējot problēmzonās. Un katru trešo dienu ir jāveic ādas pīlings.

Džinsiem nē

Aizmirsti par apspīlētiem džinsiem. Tie, protams, vizuāli slaidina, taču tie nospiež asinsvadus un traucē asinsritei.

Procedūras

Atceries par salona procedūrām. Labākais ir masāža ar rokām kombinācijā ar vakuumterapiju un limfodrenāžu.

Alkoholam nē

Aizmirsti par cigaretēm, stipro alkoholu, burbuļdzērieniem un alu. Maksimums, ko vari sev atļauties, ir sausais vīns.

Sevis pieņemšana

Pats svarīgākais un iedarbīgākais ir pieņemt un iemīlēt sevi tādu, kāda tu esi. Kā tu sevi pārtrauksi rāt un sodīt, organisms pārtrauks izjust pastāvīgu stresu un vainu par savu ārējo izskatu, un sāks acīmredzami izskatīties un justies labāk.

Atceries, ka neeksistē viens konkrēts veids, kā atbrīvoties no celulīta – tas ir vairāku darbību kopums!

Speciālista viedoklis: visefektīvākā ir pretcelulīta masāža ar rokām

"Ar rokām vispamatīgāk var izmasēt un izdzenāt katru celulīta taukšūniņu," pārliecināta fizioterapeite un masāžas speciāliste Kristīne Ziemele. Pašlaik tiek piedāvātas ļoti dažādas procedūras, kas sola tik galā ar neglīto apelsīna miziņu uz gurniem, dibena un vēdera. "Mana pārliecība ir, ka masāža ar rokām ir efektīvākais veids, kā dabūt prom celulītu, jo masieris ar rokām var sajust un izmasēt katru celulītu veidojošo taukšūniņu, turklāt tajās vietās, kur tas ir visvairāk nepieciešams," uzsver masāžas speciāliste.

Visbiežāk pretcelulīta masāžu izvēlas veikt apaļīgākas sievietes, kurām ir gan izteikts celulīts, gan nevēlami tauciņi. "Taču apaļīgākām sievietēm arī visātrāk ir redzams rezultāts, tāpēc ka visvairāk ir, ko zaudēt. Bieži tas ir ļoti labs stimuls turpināt, un tad cilvēks sasniedz salīdzinoši labu rezultātu," novērojusi Kristīne.

Ar rokām pretcelulīta masāžu bieži veic arī sievietēm, kurām celulīts vēl ir tikai pirmajā stadijā un praktiski nav redzams. Tā esot ļoti laba profilakse. Šādā veidā tiek novērsts risks, ka celulīts varētu progresēt un pāriet otrajā vai trešajā stadijā. Tad to dabūt nost ir grūtāk, vajadzīgs ilgāks laiks.

Foto: Shutterstock
Vēl pretcelulīta masāžu bieži izvēlas sievietes, kuras ir sākušas sportot ar mērķi notievēt. Sieviete pamana, ka liekie kilogrami zūd, taču celulīts paliek. "Tas ir tāpēc, ka sportojot var sadedzināt taukus, taču izlīdzināt taukšūnas, kas veido neglīto apelsīna miziņu, nevar. Savukārt, sportošanu apvienojot ar rokām veiktu pretcelulīta masāžu, celulīts un ķermeņa apkārtmērs zūd ļoti ātri," skaidro masāžas speciāliste. Izrādās, katrs masāžas speciālists, veicot pretcelulīta masāžu, izmanto savus paņēmienus un tehniku, tāpēc arī rezultāts ir atšķirīgs.

Jārēķinās, ka pretcelulīta masāža nav parasta relaksējoša masāža, tā ir daudz spēcīgāka un iedarbīgāka, tādēļ arī sāpīgāka nekā parastā masāža. Sievietēm, kurām āda ir jutīgāka, īpaši pēc pirmajām masāžām reizēm var rasties zilumi.

Ja šādu pretcelulīta masāžu veic regulāri – divas, trīs reizes nedēļā –, apmēram pusotra mēneša laikā izteikti redzamu celulītu var padarīt vizuāli nemanāmu. Ja cilvēkam ir celulīts trešajā pakāpē, pusotra mēneša laikā to var samazināt līdz pirmajai vai otrajai pakāpei. Pretcelulīta masāža dod vēl citus labumus – pateicoties tam, ka tiek sadedzināti tauki un novērsta ķermeņa tūska, efektīvi samazinās ķermeņa apkārtmērs.

Āda kļūst daudz tvirtāka un elastīgāka. Piemēram, var masēt arī roku augšdelmus un panākt, ka samazinās roku apjoms, gan arī nostiprināt izstaipījušos ādu uz roku augšdelmu apakšdaļām, novērst tā dēvētos peļu vēderiņus. Pretcelulīta masāža ļoti labi novērš tūsku, tāpēc tā ir ļoti noderīga cilvēkiem, kas ikdienā darbā daudz stāv kājās, un tāpēc kājas piepampst. Šo pampumu var ļoti labi novērst ar masāžu, kā arī pretcelulīta masāža lieliski atslābina muskulatūru, tādēļ to bieži izvēlas cilvēki, kuri ikdienā daudz sporto, piemēram, skrien, jo viņiem parasti ir sasprindzināta kāju muskulatūra, ar masāžu to var ļoti labi atslābināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!