Foto: Shutterstock

Tuvojoties pludmales sezonai, vien retā sieviete nevēlas uzlabot savu fizisko formu. Šai sakarā lietderīgas ir zināšanas ne tikai par veselīgu uzturu, bet arī dažādām viltībiņām, kā atvieglot diētas ievērošanu. Svara zaudēšanā būtiska ir arī apetītes kontrolēšana, tāpēc piedāvājam iepazīties ar "Shape" aptaujāto uztura speciālistu atzītākajiem produktiem, kas mazina izsalkumu.

Mandeles

Sauja mandeļu ir lielisks antioksidantu, magnija un vitamīna E avots. Pētījumos atklāts, ka gardie rieksti ir viens no efektīvākajiem apetītes remdētājiem. Mandeles jo īpaši ieteicams lietot uzturā cilvēkiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekā svara, tā atvieglojot ēdienreižu biežuma un porciju lieluma regulēšanu, liecina pētījuma, kas prezentēts Aptaukošanās biedrības ikgadējā zinātniskās sanāksmes konferencē 2006. gadā, rezultāti.

Foto: Shutterstock

Kafija

Ja dienā izdzersi vairāk nekā divas aromātiskā dzēriena tasītes, jutīsies nervoza un uzbudināta, taču kafijas baudīšana mērenā daudzumā, protams, nepapildinot to ar lieku cukura, saldā krējuma vai piena piedevu, ir lielisks veids, kā paātrināt vielmaiņas darbību un mazināt izsalkuma sajūtu, apgalvo uztura speciālisti. Tā iemesls ir dzērienā esošais kofeīns, kā arī antioksidanti – ne velti kafijas pupiņu ekstrakts tiek izmantots neskaitāmu uztura bagātinātāju izstrādē!

Foto: Shutterstock

Ingvers

Ingvera sakne tautas medicīnā tiek izmantota jau kopš senatnes, to lietojot gremošanas procesu uzlabošanai, kā arī saaukstēšanās slimību un iekaisumu ārstēšanai. Ņemot vērā ingvera saknes pozitīvo ietekmi uz gremošanas procesiem, tā paātrina barības pārstrādāšanu, kā arī stimulē vielmaiņu un, gluži likumsakarīgi, normalizē apetīti.

Foto: Shutterstock

Avokado

Neaizstājamais nepiesātināto taukskābju un šķiedrvielu avots, ēsts pat nelielā daudzumā, efektīvi remdē izsalkumu, smadzenēm saņemot signālus par sāta sajūtas rašanos.

Foto: Shutterstock

Kajēnas pipari

Izdevumā "Physiology & Behavior" publicētā pētījumā atklāts, ka vien puse tējkarotes kajēnas piparu, kas, to sadalot, pievienoti maltītēm dienas laikā, paātrina vielmaiņu un ķermenim, esot miera stāvoklī, liek sadedzināt par 10 līdz 20 kalorijām vairāk. Turklāt cilvēki, kuri ikdienā neēd asas garšvielas, pēc kajēnas piparu pievienošanas maltītei nākamajā ēdienreizē apēd par 60 kalorijām mazāk.

Foto: Shutterstock

Āboli

Āboli mazina izsalkumu dažādu iemeslu dēļ. Pirmkārt, tajos ir šķiedrvielas un pektīni, kas nodrošina sāta sajūtu, otrkārt, gardie augļi regulē glikozes līmeni asinīs, nodrošinot arī mums nepieciešamo enerģijas līmeni. Tāpat ābolus, lai tos pienācīgi sagremotu, nepieciešams košļāt vairāk, un, kā zināms, ilgāks maltītes baudīšanas laiks nodrošina ātrāku sāta sajūtas iestāšanos.

Foto: Shutterstock

Olas

Pētījumi apstiprina, ka, ēdot brokastīs olas, dienas laikā apetīte ir krietni mazāka nekā tad, ja tas pats kaloriju daudzums brokastīs uzņemts, ēdot, piemēram, sviestmaizes vai smalkmaizīti. Tāpat atklāts, ka pēc olu baudīšanas brokastīs dienas laikā tiek apēsts vidēji par 300 kalorijām mazāk.

Foto: Shutterstock

Vasabi

Visticamāk, jau esi pamanījusi, ka, ēdot suši, sāta sajūta iestājas pavisam ātri. Tā iemesls ir ne tikai lielākajā daļā eksotiskās maltītes esošās sastāvdaļas – rīsi, jūras veltes un zaļumi, bet arī suši pievienotais vasabi. Tam piemīt dabiskas iekaisuma procesus mazinošas īpašības, kā arī vasabi teicami mazina apetīti tā pikantuma dēļ.

Tomātu sula

Uztura speciālisti apgalvo, ka cilvēki, kuri pirms maltītes izdzer glāzi tomātu sulas, ēdienreizē uzņem par 135 kalorijām mazāk, turklāt tomātu sulā esošās vielas mazina vēdera pūšanos un smaguma sajūtu, nodrošinot arī ilgstošāku sāta sajūtu.

Foto: Shutterstock

Lasis

Treknas zivis, jo īpaši, lasis ir neaizvietojams Omega-3 taukskābju avots, un, to ēdot, organismā paaugstinās sāta sajūtu ierosinošā hormona leptīna līmenis. Gadījumā, ja lasis nav tavu iecienītāko jūras velšu sarakstā, tā vietā baudi tunci vai siļķi, kas arī satur lielu nepiesātināto taukskābju daudzumu.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!