Foto: Shutterstock

Pastāv uzskats, ka viss garšīgais ir neveselīgs. Tā nav! Ir kaudzēm ļoti gardu veselīgu produktu, ar ko aizvietot iecienītākos neveselīgos produktus. Garša gan, protams, nebūs identiska, bet, ļoti iespējams, ka atklāsi – vēl labāka! Septiņas veselīgas un figūrai "draudzīgas" alternatīvas kalorijām bagātiem produktiem apkopojis portāls Zdorovieinfo.ru.

Kvinoja balto rīsu un makaronu vietā

Baltie rīsi un makaroni satur daudz kaloriju, bet gaužām maz organismam vērtīgu vielu. Rīsu graudiem, lai tie būtu balti un irdeni, apstrādes procesā noslīpē graudapvalciņu. Diemžēl tieši tas ir galvenais mikroelementu un citu vērtīgu vielu avots. Pats rīsa grauds satur gandrīz tikai cieti. Arī baltie milti tiek gatavoti no apstrādātiem graudiem, tādēļ uzturvērtības ziņā ir ļoti nabadzīgi.

Foto: Shutterstock
Veselīgāka alternatīva baltajiem rīsiem un makaroniem ir pilngraudu produkti – tos ražojot, vērtīgais graudapvalciņš tiek saglabāts. Taču vērts izmēģināt arī kaut ko jaunu un neierastu – tā dēvēto pseidograudaugu kvinoju, kam ir ļoti augsta uzturvērtība un patīkama garša. Lai gan kvinoja vizuāli atgādina prosu, tā pieder pie balandu dzimtas un uzskatāma par lapu dārzeni ar ēdamām sēklām, nevis graudaugu.

Cukini makaronu vietā

Foto: Shutterstock
Vēl viena laba alternatīva makaroniem ir sautēti cukini, kas sagriezti smalkās strēmelēs. Cukini tu vari pievienot kādu veselīgu mērci vai citus dārzeņus un pasniegt galdā.

Kabači un cukīni ir lieliski antioksidantu avoti (tai skaitā luteīna un zeaksantīna), tie satur maz kaloriju un tiem ir ļoti zems glikēmiskais indekss, kas padara tos par pievilcīgu uztura produktu gan cukura diabētiķiem, gan svara vērotājiem.

Tie nav pārpilni mikroelementiem, bet sniedz krietnu devu C vitamīna, kas noderēs imūnsistēmas stiprināšanai ziemai, kā arī daudz kālija, kas ir svarīgs elements asinsspiediena kontrolēšanai. Tāpat kabačos ir daudz šķiedrvielu, kas palīdz uzlabot gremošanu un normalizēt vēdera darbību, tāpēc tie ieteicami cilvēkiem, kas sirgst ar kairinātu zarnu sindromu. Kabači palīdz arī izvadīt lieko ūdeni no organisma.

Spināti spageti vietā

Foto: stock.xchng
Spageti uzturvērtības ziņā tie paši makaroni vien ir – tātad barojoši, bet sniedz organismam maz vērtīgu vielu. Vārīti spināti ar tomātu mērci ir ideāla kombinācija, turklāt tie satur daudz vērtīgu vielu.

Spināti ir lielisks šķiedrvielu avots un tajos ir ļoti maz kaloriju. Spināti ir bagātīgi ar dzelzi, magniju, folskābi, A un C vitamīnu, kas organismā darbojas kā antioksidanti, iznīcinot kaitīgos brīvos radikāļus. Tāpat spināti arī satur fosforu, magniju, kāliju, nātriju, kalciju un jodu.

Ziedkāposti kartupeļu vietā

Foto: Shutterstock
Mēģini aizvietot kartupeļus ar vārītiem puķkāpostiem un ievērojami mazināsi dienā uzņemto kaloriju daudzumu. Kartupeļos teju visas vērtīgās vielas ir miziņā, savukārt ziedkāposti ir viscaur pilni ar vitamīniem un minerālvielām. Arī kartupeļu biezeni var aizstāt ar ziedkāpostu biezeni.

Ziedkāposti satur kāliju, magniju, kalciju, fosforu un dzelzi, kā arī A, B1, B6, B2 un PP vitamīnu. Tajos ir arī vērtīgas aminoskābes, kas palīdz labāk pārstrādāt ziedkāpostus organismā. Tie ir viegli sagremojami, un šo dārzeni uzskata par ļoti diētisku produktu.

Kāpostu čipsi kartupeļu čipsu vietā

Par to, ka kartupeļu čipsi nav veselīgi un veicina liekā svara pieaugumu, šķiet nevienam šaubu nav. Taču tos var aizvietot ar lapu kāpostu čipsiem.

Tos var pavisam vienkārši pagatavot pats. Lapu kāpostu lapas apslaka ar eļļu un cep cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā 10–15 minūtes.

Lapu kāposti ir bagātīgs C vitamīna un šķiedrvielu avots. Tāpat tie satur P, B1, B2 un B6 vitamīnus, kāliju, dzelzi, kalciju, fosforu un folijskābi.

Valrieksti grauzdiņu vietā

Foto: Shutterstock
Salātiem bieži liek klāt grauzdiņus, taču tie satur maz vērtīgu vielu, toties kaloriju gan daudz. Lieliska alternatīva grauzdiņiem ir valrieksti, kas piešķirs salātiem lielisku garšu, turklāt bagātinās tos ar vērtīgajām omega 3 taukskābēm, kas nāk par labu gan sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, gan matu un nagu izturībai un skaistumam. Tajos ir arī vesela plejāde vērtīgu mikroelementu.

Nesen veiktā pētījumā secināts, ka divas saujas valriekstu dienā var palīdzēt novērst sirds un asinsvadu slimību attīstību. Šo riekstu ēšana mazina holesterīna līmeni asinsvados, tādējādi mazinot iespējamību, ka cilvēks piedzīvos sirdslēkmi. Vairāk par šo pētījumu lasi šeit.

Beztauku jogurts krējuma un majonēzes vietā

Foto: Shutterstock
Zema tauku satura (0,5%) vai beztauku (0%) jogurts bez piedevām ir figūrai daudz "draudzīgāki" produkti par trekno krējumu, nemaz nerunājot par majonēzi. Tādēļ zema tauku satura jogurts būs daudz labāka piedeva salātiem. Pieberot dilles, lociņus vai citus zaļumus, no tā var pagatavot gardu mērci, ko pasniegt kopā ar dārzeņu plati.

Tikai neuzķeries uz beztauku jogurtiem ar piedevām, kam pievienots daudz cukura! Slaidajai līnijai par labu tie nenāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!