Foto: Shutterstock

Kas veselīgāks – govs vai kazas piens? Varbūt tomēr izvēlēties sojas, mandeļu vai kādu citu pienu? Iespējas iegādāties dažādu veidu pienu nepārtraukti paplašinās. Jau tagad daļu no produktiem, ko vēl nesen varēja iegādāties tikai īpašās vietās, var atrast arī lielveikalu plauktos. Lai palīdzētu neapjukt plašajā piedāvājumā, "Everyday Health" ir apkopojis informāciju par dažādiem piena veidiem un to labajām un sliktajām īpašībām.

Ir vērts pievērst uzmanību dažādiem aspektiem, izvērtējot, kādu pienu izvēlēties. Produktā, kas pazīstams ar neskaitāmām pozitīvām īpašībām, piemēram, augstu kalcija un dažādu minerālvielu saturu, var slēpties arī holesterīns. Govs piena alternatīvas var noderēt cilvēkiem, kas nepanes laktozi vai ir alerģiski. Tos izvēlas arī vegāni un cilvēki, kas vēlas samazināt holesterīna līmeni asinīs. Speciālisti norāda, ka katram piena veidam ir gan pozitīvās, gan negatīvās puses.

Govs piens un holesterīns

Speciālisti informē, ka glāze govs piena satur 146 kalorijas, piecus gramus piesātināto tauku un 24 miligramus holesterīna. Govs piens ir apbrīnojams proteīna un uzturvielu avots. Tas satur ļoti daudz svarīgu vitamīnu un minerālvielu, kā arī trešdaļu no dienā nepieciešamā kalcija daudzuma. Izpētīts arī, ka govs piens satur vielas, kas ir nozīmīgas augsta asinsspiediena profilaksei. Govs piens satur arī vērtīgās omega 3 taukskābes.

Tiesa, govs piens var būt arī neveselīgs, ja nepieciešams uzmanīt holesterīna līmeni asinīs. Ja pienā ir augsts tauku saturs, jāsāk uzmanīties. Piesātinātie tauki, kas atrodas pienā, veicina holesterīna veidošanos, paaugstinot dažādu sirds slimību risku. Lai sevi pasargātu, speciālisti iesaka izvēlēties pienu ar zemu tauku saturu.

Tāpat speciālisti norāda, ka īpaši piesardzīgi jāizturas pret neapstrādātu govs pienu. Īpaši tas attiecas uz grūtniecēm un personām ar pazeminātu imunitāti. Piena pasterizācijas procesā to karsē, nogalinot dažādas kaitīgās baktērijas. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc cilvēkiem uzturā neiesaka lietot neapstrādātu govs pienu.

Sojas piens – maz tauku un holesterīna

Foto: Shutterstock
Viena no zināmākajām govs piena alternatīvām ir sojas piens. Glāze šī produkta satur vien 80 kalorijas un divus gramus tauku. Glāze pilnīgi parasta sojas piena ir lieliska alternatīva cilvēkiem, kas nepanes laktozi vai arī cenšas samazināt holesterīna līmeni asinīs. Tā kā sojas pienu gatavo no augiem, tajā vispār nav holesterīna. Tāpat glāzē šī piena ir septiņi grami proteīna, kas ir ļoti labi veselīgam uzturam.

Speciālisti norāda, ka 25 grami proteīna, kas iegūts no sojas piena un tofu, var samazināt sirds slimību risku. Sojas pienā parasti ir arī daudz citu vērtīgu uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu. Tiesa, pirms piena lietošanas uzturā, ieteicams izlasīt tā sastāvu. Vienmēr pārliecinieties, ka pienam nav pievienots cukurs un tas ir bagātināts ar kalciju.

Mandeļu piens sirds veselībai

Foto: Shutterstock
Kardiologi mandeļu pienu iesaka personām, kas vēlas uzlabot sirds veselību. Protams, ar noteikumu, ka tas nav saldināts. Dažādu cukuru pievienošana ir viens no galvenajiem mandeļu piena trūkumiem. Ja pienam nav pievienoti cukuri, glāze šī piena satur 30-40 kalorijas. Turklāt tas, tāpat kā citi no augiem iegūtie piena veidi, nesatur holesterīnu.

Mandeļu pienam ir arī versijas, kas bagātinātas ar vērtīgiem vitamīniem un uzturvielām. Parasti pienu bagātina ar D vitamīnu un kalciju. Piens satur arī taukskābju veidus, kas var pazemināt holesterīna līmeni asinīs, mazināt iekaisumus un uzlabot smadzeņu darbību. Jāpiebilst gan, ka mandeļu pienā ir ļoti maz proteīna, kas to padara mazāk pievilcīgu veselīga uztura cienītājiem.

Neiepazītais kaņepju piens

Foto: Shutterstock
Kaņepju piens ir viens no pēdējā laika jaunumiem tirgū. Kā jau pēc nosaukuma var spriest, to ražo no kaņepēm. Uzreiz jāpiemin, ka piena ražošanai izmanto kaņepes, ar kuru palīdzību nevar apreibināties. Kaņepju piens garšo līdzīgi mandeļu pienam. Tas ir piemērots cilvēkiem, kas nepanes laktozi vai ir alerģiski pret sojas produktiem, kā arī cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni.

Glāzē kaņepju piena ir 80 kalorijas un ļoti maz tauku. Holesterīna tajā nav vispār. Šis piens satur ļoti daudz vērtīgo omega 3 taukskābju. Tāpat kaņepju piens ir vērtīgs kalcija un magnija avots. Šīs minerālvielas ir ļoti nozīmīgas sirds veselībai. Magnijs ir nepieciešams, lai nodrošinātu normālu sirdsdarbību un izvairītos no aritmijas.

Saldais kokosriekstu piens

Foto: Shutterstock
Kokosriekstu piens ir lieliska iespēja saldināt kafiju, biezputru vai brokastu pārslas, neizmantojot cukuru vai mākslīgos saldinātājus. Glāze kokosriekstu piena satur tikai 45 kalorijas, un tajā vispār nav holesterīna. Jāpiebilst, ka glāze piena satur arī četrus gramus piesātināto tauku.

Pašlaik gan nav izpētīta piena ietekme uz sirds veselību. Speciālisti ir novērojuši, ka kultūrās, kurās uzturā lieto daudz kokosriekstu, neslimo ar sirds slimībām. Tomēr tas nenozīmē, ka piens ir veselīgs sirdij cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni. Tā kā pētījumi joprojām notiek, speciālisti iesaka uzmanīties no produktiem, kas gatavoti no kokosriekstiem. Tie tomēr satur daudz piesātināto tauku.

Proteīnu rīsu pienā neatrast

Foto: Shutterstock
Rīsu piens satur tikpat daudz kalcija, cik govs piens, un tajā ir tikai nedaudz mazāk kaloriju. Glāzē rīsu piena ir 113 kalorijas. Tam piemīt vairākas veselībai ļoti būtiskas īpašības, piemēram, tajā nav holesterīna un piesātināto tauku. Jāpiebilst, ka rīsu pienā parasti ir vairāk ogļhidrātu nekā citos piena veidos.

Galvenais rīsu piena trūkums – tajā ir ļoti maz proteīna. Tas nozīmē, ka cilvēkiem, kas uzturā lieto rīsu piena, ir jāatrod citi proteīna avoti. Speciālisti uzsver, ka proteīns ir ļoti nozīmīgs labas sirds veselības uzturēšanai, jo cilvēki, kas neuzņem pietiekami daudz proteīna, bieži uzņem pārāk daudz ogļhidrātu. Šāds uzturs var paaugstināt holesterīna līmeni, radot riskus sirds veselībai.

Kazas pienā daudz holesterīna

Foto: Shutterstock
Kazas piens ir piemērots personām, kam ir grūtības pārstrādāt laktozi. Kazas pienam ir līdzīgs uzturvielu sastāvs, kā govs pienam. Glāze kazas piena satur 168 kalorijas, nedaudz vairāk nekā sešus gramus piesātināto tauku un 27 gramus holesterīna. Jāpiebilst, ka veikalos ir ļoti sarežģīti atrast kazas pienu ar pazeminātu tauku saturu, turklāt tas satur mazāk minerālvielu un vitamīnu nekā govs piens.

Speciālisti uzsver, ka, samazinot piesātināto tauku daudzumu uzturā, ir iespējams samazināt holesterīna līmeni asinīs. Ir izpētīts, ka augsts holesterīna līmenis asinīs palielina dažādu sirds slimību risku. Jāpiebilst arī, ka neapstrādātā kazas pienā var būt dažādu slimību izraisošas baktērijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!